Previous slide
Next slide

Näin saat ja pidät työpaikan

us110406b_fin
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: MICHELLE CROUCH
Näiden 47 vinkin avulla osaat varautua työpaikkahaastatteluiden yllättäviin kysymyksiin ja kauhun hetkiin - ja pysyt leivän syrjässä.

Kukapa meistä ei olisi törmännyt henkilöstöpäälliköön, joka tuntuu ilmestyvän työntekijöiden sekaan kuin tyhjästä ja sitten katoavan salaperäisesti sinne, mistä tulikin. Hän tietää aina, kuka on hoitanut työnsä ahkerasti ja kuka käyttänyt työajan pasianssin pelaamiseen. Jokainen työpaikkaansa arvostava ymmärtää, että henkilöstöpäällikköön on paras suhtautua vakavasti. Alan ammattilaiset paljastavat nyt, mitä henkilöstöosaston suljettujen ovien takana oikeasti tapahtuu. Etsitpä uutta työpaikkaa tai pyrit pitämään kiinni nykyisestä, nämä vinkit kannattaa pistää korvan taakse.

TYÖNHAKU JA ANSIOLUETTELO

”Jos työttömyys on jatkunut yli puoli vuotta, työpaikan saaminen on hyvin vaikeaa. Työnantajat katsovat, että koska hakija ei ole kelvannut muille, hänessä täytyy olla jotain vikaa.”
Cynthia Shapiro, entinen henkilöstöpäällikkö, kirjoittanut yritysmaailman salaisuuksia käsittelevän teoksen Corporate Confidential

”Suhteet ratkaisevat, kuka saa työpaikan. Työkokemuksella tai koulutuksella ei ole väliä vaan sillä, kenet tunnet.”
henkilöstöpäällikkö, terveydenhoitolaitos

”Jos sinua kiinnostaa työskentely jossain tietyssä yrityksessä, kannattaa vältellä henkilöstöpäällikköä viimeiseen asti. Hakeudu juttusille jonkun firmassa työskentelevän tuttusi kanssa tai ota suoraan yhteyttä paikan pomoon.”
Shauna Moerke, henkilöstöpäällikkö, Alabama

”Kiinnitä huomiota sähköpostiosoitteeseesi. Mauttomat saapasfetisisti101@hotmail.com tai jonitykkaakaljasta@gmail.com eivät tee järin suurta vaikutusta.”
Rich DeMatteo, rekrytointikonsultti, Philadelphia

”Yli 50-vuotiaiden ei kannata mainita ansioluettelossaan, minä vuonna he ovat valmistuneet koulusta.”
henkilöstöpäällikkö,keskikokoinen yritys, North Carolina

”Myytin mukaan cv:n tulee mahtua yhdelle sivulle. Sen vuoksi osa hakijoista kirjoittaa ansioluettelonsa pienimmällä mahdollisella kirjaisinkoolla. Ei sellaista lue kukaan.”
henkilöstöpäällikkö, finanssipalveluita tarjoava yritys

”Luen ansioluettelot aina lopusta alkuun. Kaksisivuisessa cv:ssä ei ole mitään vikaa, mutta kolmas sivu on jo liioittelua.”
Sharlyn Lauby, henkilöstökonsultti, Florida

”Monet firmat käyttävät automaattisia hakemustenkäsittelyohjelmia. Ne etsivät työhakemuksista avainsanoja, ja jotta juuri sinun hakemuksesi läpäisisi ohjelman seulan, kannattaa käyttää samoja sanoja kuin työpaikkailmoituksessa. Mitä useampi sana täsmää, sitä todennäköisempää on, että pääset varsinaiseen työhaastatteluun.”
Chris Ferdinandi, henkilöstöpäällikkö, Boston

”Jotta cv:si erottuisi muista, siihen ei tarvita värejä. Kohtuullinenkin värien käyttö herättää vain huvittuneisuutta, ja runsaampi roiskinta suoranaista vastenmielisyyttä. Ei myöskään kannata toimittaa ansioluetteloa henkilökohtaisesti. Sitä pidetään nykyään vähän pelottavana.”
Rich DeMatteo

HAASTATTELU

”On aina hämmentävää, kun hakija toteaa haastattelun aikana: ’Haluaisin tietää lisää yrityksestänne.’ Ihan oikeasti, internet on olemassa. Katso sieltä.”
henkilöstöpäällikkö, New York City

”Vaikeuttaako ylipaino työpaikan saantia? Todellakin. Aivan kuten George Clooneyn esittämä hahmo toteaa elokuvassa Up in the Air: ’Luotan stereotypioihin. Se säästää aikaa.’”
Suzanne Lucas, entinen henkilöstöpäällikkö

”Muistan erään esimiehen, joka hylkäsi hakijan sillä perusteella, että tämä oli haastattelun aikana kertonut käyvänsä paljon kirkossa, ja työpaikan ehtoihin olisi kuulunut päivystysvuoro yhtenä viikonloppuna kuukaudessa. Erään toisen hakijan auto ei esimiehen mielestä ollut tarpeeksi hieno.”
henkilöstöpäällikkö, keskikokoinen yritys, North Carolina

”Kannattaa sammuttaa kännykkä haastattelun ajaksi kokonaan – ei pelkästään laittaa sitä äänettömälle.”
Sharlyn Lauby

”Heikko kädenpuristus jää mieleen.”
henkilöstöpäällikkö, lääketarvikkeita myyvä yritys

”Jos palkkaamisestasi päättävä henkilö puhuu haastattelun aikana kolme varttia itsestään, yrityksestä tai moottoripyörästään, älä suotta keskeytä. Haastattelun jälkeen hän on nimittäin taatusti sitä mieltä, että olet loistava ehdokas.”
Kris Dunn, henkilöstöpäällikkö, Atlanta

”Käyttäydy kunnioittavasti ihmisiä kohtaan. Kannattaa olla kohtelias etenkin vastaanottotiskin sihteerille, sillä tökerö käytös kantautuu kyllä johtoportaan tietoon.”
Michael Slade, henkilöstöpäällikkö, markkinointiviestintäpalveluita tarjoava yritys Eric Mower and Associates

”Totta kai joskus käy niin, että juuri työhaastattelun alla lemmikki ihan oikeasti pitää kiikuttaa eläinlääkärille tai työnhakijaan iskee ihan oikeasti vatsapöpö. On eri asia, uskooko selitystä kukaan.”
Rich DeMatteo

”Jos olet joskus saanut potkut töistä, älä missään nimessä paljasta sitä, sillä muutoin hakemuksesi lentää suoraan roskikseen. 90 prosentissa tapauksista meillä ei ole mitään keinoa saada tietää potkuistasi.”
Cynthia Shapiro

”Pyysin kerran työnhakijaa kertomaan itsestään. Kului puolitoista tuntia, ja minua oikeasti pelotti esittää seuraava kysymys.”
Sharlyn Lauby

”Montako päivää kannattaa työhaastattelun jälkeen odottaa, ennen kuin alkaa tiedustella, onko asia edennyt? Viikko on hyvä, ettei vaikuta liian epätoivoiselta. Siihen mennessä yritys on ehtinyt haastatella muitakin ehdokkaita, ja on hyvä hetki palata asiaan.”
Cynthia Shapiro

”Jatkuvat yhteydenotot eivät auta työpaikan saamisessa. On ihan ok ottaa yhteyttä työnantajaan kerran tai kahdesti, mutta jatkuva soittelu antaa hakijasta ärsyttävän kuvan, eikä häntä tulla palkkaamaan.”
henkilöstöpäällikkö, lääketarvikkeita myyvä yritys

”Joskus kerromme palkanneemme jonkun firman sisältä, vaikkei se pitäisi paikkansa. Haluamme vain päästä hakijasta eroon.”
henkilöstöpäällikkö, finanssipalveluita tarjoava yritys Fortune 500

”Jos edellinen esimiehesi suhtautui sinuun nuivasti, älä mainitse häntä suosittelijana. On järkevämpää antaa henkilöstöpäällikön yhteystiedot, sillä suurin osa meistä kertoo eteenpäin ainoastaan tehtävänimikkeen ja työsuhteen keston.”
henkilöstöpäällikkö, keskikokoinen yritys, North Carolina

”Kyllä, kun tarkistamme hakijan taustat, tarkistamme myös luottotiedot. Jos taustalta löytyy konkursseja ja häiriöitä luottotiedoissa, se taatusti vaikeuttaa työpaikan saantia. Taustojen tutkiminen on kuitenkin kallista, joten joskus vain huijaamme tarkistavamme ne, jolloin työnhakija itse kertoo mahdollisista ongelmista ja meiltä säästyy vaiva.”
Cynthia Shapiro

”Kun juttelet henkilöstöpäällikön kanssa, suhtaudu häneen samoin kuin pomoosi tai yrityksen toimitusjohtajaan.”
Cynthia Shapiro

PALKKA JA PALKANKOROTUS

”Osa yrityksistä pyrkii vetämään palkankorotuksille rajat heti alussa. Minua on ohjeistettu kysymään hakijalta ensimmäisen haastattelun aikana: ’Vuosipalkka on 40 000–45 000 dollaria. Sopiiko se sinulle?’ Mikäli hakija vastaa myöntävästi, firma on saanut hänet nalkkiin tuolle 5 000 dollarin alueelle.”
Ben Eubanks henkilöstöpäällikkö, Alabama

”Moni työntekijä uskoo olevansa korvaamaton ja ansaitsevansa palkankorotuksen, mutta henkilöstöosastolla tiedetään, miten asiat oikeasti ovat. Ja totuus on se, että moni ei ole erityisen hyvä työssään eikä varsinkaan niin hyvä kuin luulee olevansa.”
henkilöstöpäällikkö, keskikokoinen yritys, North Carolina

”Pidä varasi, jos headhunter eli suorahakukonsultti neuvottelee työpaikasta puolestasi. Sinä saatat haluta enemmän vapaa-aikaa vaikka palkkasi laskisikin, mutta suorahakukonsultti tahtoo solmia sopimuksen mahdollisimman kovalla provisiolla.”
henkilöstöpäällikkö, New York City

”Otin kerran töihin naisen, jonka äiti soitti minulle neuvotellakseen ehdottamastani palkasta, joka ei hänen mielestään ollut tarpeeksi hyvä. Tilanteessa oli kaksi ongelmaa: 1) En voi neuvotella työntekijän palkasta kenenkään muun kuin hänen itsensä kanssa. 2) Kyseessä oli työntekijän äiti. Olin puhelun jälkeen aivan ällikällä lyöty. Oliko sen tyypin äiti ihan oikeasti soittanut minulle vai olinko vain kuvitellut kaiken? Sen jälkeen korotuksesta ei keskusteltu.”
henkilöstöpäällikkö, New York City

LOMAUTUKSET, POTKUT, NÄENNÄISET YLENNYKSET

”Mikäli haluamme päästä eroon jostakusta työntekijästä, annamme hänelle kaikkein ikävimmät tehtävät, joita on mahdoton suorittaa annetussa ajassa. Kun hän epäonnistuu, meillä on siitä todisteet. Parin kuukauden päästä voimme irtisanoa hänet ilman seurauksia.”
Cynthia Shapiro

”Jos sinut kutsutaan kehityskeskusteluun, jossa laaditaan suunnitelma työpanoksesi parantamiseksi, olet pahassa pulassa. Sinulle vakuutetaan kirkkain silmin, että kaikki järjestyy kyllä, mutta se on silkkaa valetta.”
henkilöstöpäällikkö, finanssipalveluita tarjoava yritys

”Jouduin kerran antamaan potkut neljän lapsen isälle joulun alla. Kun hän kysyi irtisanomissyytä, en voinut vastata rehellisesti. Oikeasti hänet erotettiin, koska hän oli sanonut jotain, minkä toimitusjohtaja oli kokenut loukkauksena.”
Cynthia Shapiro

”Ole varuillasi, mikäli työskentelet korkeassa virassa ja pomot antavat sinulle yhtäkkiä erityistehtävän. Jos he samalla peruvat muut työtehtäväsi sillä perusteella, että pystyt niin paremmin keskittymään uuteen projektiisi, on parasta alkaa etsiä uutta työpaikkaa.”
Suzanne Lucas

”Kun saat potkut, sinulle luultavasti tarjotaan irtisanomissopimusta, jossa sitoudut olemaan haastamatta yritystä oikeuteen. Sopimus tarjoaa sinulle mahdollisuuden neuvotella, joten ennen sen allekirjoittamista kannattaa pyytää ainakin isompi summa erorahaa. Pahimmassa tapauksessa pomot sanovat ei.”
Cynthia Shapiro

”Kaikkein kamalinta on esittää normaalia, kun törmää naisten vessassa yhdeksään työntekijään, jotka eivät tiedä olevansa viikon päästä työttömiä.”
henkilöstöpäällikkö, keskikokoinen yritys, North Carolina

LIKAA JA LOKAA

”Jokaisen henkilöstöpäällikön on joskus ollut pakko huomauttaa työntekijälle, että tämä haisee pahalta eikä suihku olisi pahitteeksi. Ja sen sanomiseen ei ole kohteliasta tapaa. Olen kerran myös joutunut selvittämään tilanteen, jossa jollain työntekijöistä oli tapana ilmeisesti tahallaan virtsata vessanpöntön ohi. Syyllinen ei selvinnyt, joten jouduimme ihan oikeasti opettamaan työntekijöille, miten vessaa käytetään.”
Shauna Moerke

”Eräs nainen halusi kerran jättää korvausvaatimuksen, koska epäili työkaverinsa varastaneen hänen kynänsä. Tajutonta touhua.”
henkilöstöpäällikkö, finanssipalveluita tarjoava yritys

EPÄILYKSIÄ

”Voi olla, että työ kipeyttää selän tai aiheuttaa ranteeseen hermovaurion, mutta suhtaudumme vastaavan tyyppisiin vammoihin varauksella. On nimittäin olemassa kiukkuisia työntekijöitä, jotka haluavat korvausvaatimuksillaan vain kostaa yritykselle. Tapaukset tutkitaan tarkasti.”
Laurie Ruettimann, henkilöstökonsultti, North Carolina

”Jos on ilmoittanut työnantajalle olevansa kipeänä, ei kannata mainostaa Facebookissa olevansa menossa elokuviin tai työhaastatteluun. Se on yksinkertaisesti typerää.”
henkilöstöpäällikkö, keskikokoinen yritys, North Carolina

HIP HURRAA. JOOPA JOO.

”Suurinta osaa meistä ei voisi vähempää kiinnostaa rooli työyhteisön cheerleadereina. Emme käytä iltojamme sen pohtimiseen, miten parantaisimme työpaikan ilmapiiriä. Emme todellakaan.”
henkilöstöpäällikkö, finanssipalveluilta tarjoava yritys

”Yksi henkilöstöpäällikön tärkeimmistä tehtävistä on suojella yritystä oikeusjutuilta. Järjestämme esimerkiksi kursseja, joilla opetetaan ehkäisemään seksuaalista häirintää työyhteisössä, vaikka kurssit ovatkin osoittautuneet hyödyttömiksi. Niiden pitäminen vain vähentää yrityksen vastuuta, jos jotain sattuu.”
Suzanne Lucas

”Jos pomo pyytää lähtemään työmatkalle tai osallistumaan konferenssiin, se ei ole pyyntö vaan käsky. Ura voi katketa kieltävään vastaukseen.”
Laurie Ruettimann

”Oletko kyllästynyt työpaikan koulutuspäiviin? Niin mekin.”
Suzanne Lucas

”Kaikkein hankalin tilanne on, kun haastattelija kysyy työnhakijalta tämän heikkouksista. Oikeaa vastausta ei nimittäin tunnu olevan. Jos hakija vastaa, ettei hänessä ole heikkoja puolia, häntä pidetään valehtelijana tai ylimielisenä. Jos hakija puolestaan turvautuu diplomaattiseen vastaukseen kuten ’olen perfektionisti’ tai ’olen niin kova tekemään töitä, että vapaa-aikani kärsii’, hän vaikuttaa liioittelijalta. Ja jos hakija kertoo rehellisesti jostain heikkoudesta, joka voisi vaikuttaa työstä suoriutumiseen, työnantaja saattaa katsoa hänet pestiin soveltumattomaksi. Kannattaa siis mainita jokin pieni vika, jonka voi helposti paikata: ’Keskityn mieluiten yhteen projektiin kerrallaan, mutta olen oppinut, että on myös tärkeää pystyä tekemään useita asioita yhtäaikaa.’”
D.B., henkilöstöpäällikkö, Mumbai

Lue lisää
Ota huolet hyötykäyttöön
Nämä viisi ammattia katoavat seuraavan vuosikymmenen aikana
Näin vaikutat fiksulta