Previous slide
Next slide

Tutkimus: Suomalainen luottaa eniten palomieheen ja apteekkityöntekijään, vähiten puhelinmyyjään ja poliitikkoon

Suomalainen luottaa apteekkariin
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat

Lentäjä ja sairaanhoitaja lähellä kärkeä
 
Suomalaisten mielestä luotettavimpia ammattilaisia ovat palomiehet, apteekin henkilöstö (esim. apteekkarit, proviisorit), lentäjät, käsityöläiset (esim. ompelijat ja puusepät) ja sairaanhoitajat. Palomieheen luottaa suuressa määrin tai melko paljon 98 prosenttia vastaajista, kun apteekin työntekijöillä ja lentäjillä vastaava luku on 96 prosenttia.

Käsityöläisiin luottaa suuressa määrin tai melko paljon 95 prosenttia ja sairaanhoitajiin 93 prosenttia suomalaisista. Myös lääkäri ja poliisi nauttivat Suomessa laajaa luottamusta. Kumpaankin ammattiryhmään luottaa suuressa määrin tai melko paljon 91 prosenttia vastaajista.
 
Opettajaan luottaa 89 prosenttia vastaajista, maanviljelijään 87 prosenttia vastaajista ja taksinkuljettajaan 80 prosenttia vastaajista. Armeijan upseeriin luottaa 75 prosenttia vastaajista, meteorologiin niin ikään 75 prosenttia vastaajista ja tuomariin 74 prosenttia vastaajista.
 
Poliitikkoon luotetaan vähemmän kuin automyyjään
 
Vähiten yleisö luottaa puhelinmyyjään, johon sanoi luottavansa vain 6 prosenttia vastaajista. Poliitikkoihin luottaa 11 prosenttia vastaajista, kun vuotta aiemmin luku oli 10 prosenttia. Vuonna 2002 poliitikkoihin luotti vielä 13 prosenttia vastaajista.
 
Sijoitusneuvojaa ja automyyjää pidetään paljon luotettavampana kuin poliitikkoa. Automyyjään sanoo luottavansa 27 prosenttia vastaajista ja sijoitusneuvojaan niin ikään 27 prosenttia vastaajista.
 
Ammattiyhdistysjohtajaan luottaa 34 prosenttia vastaajista ja asuntovälittäjään luottaa 36 prosenttia vastaajista. Toimittajaan luottaa 38 prosenttia vastaajista. Ay-johtajan luottamusluku ja asuntovälittäjän luottamusluku oli vuosi sitten 33 prosenttia, toimittajan 37 prosenttia.
 
Nainen luottaa lakimieheen, asuntovälittäjään ja ay-pomoon
 
Ammattien mielikuvaan vaikuttavat vastaajan ikä ja sukupuoli. Naiset suhtautuvat selvästi miehiä luottavaisemmin lakimieheen, matkanvälittäjään, asuntovälittäjään, sijoitusneuvojaan, ay-johtajaan, ammattilaisurheilijaan, toimittajaan ja taksinkuljettajaan. Mies luottaa sairaanhoitajaan ja armeijan upseeriin vahvemmin kuin nainen.
 
Yli 50-vuotias vastaaja luottaa nuorempia vastaajia enemmän automyyjään, meteorologiin, lääkäriin, poliisiin, asuntovälittäjään ja toimittajaan. Alle 50-vuotiaat luottavat ammattilaisurheilijaan ja ay-johtajaan enemmän kuin seniori.
 
Vuoden takaiseen tutkimukseen verrattuna eniten luottamustaan lisäsivät maanviljelijät ja asuntovälittäjät. Maanviljelijään luottaa nyt 87 prosenttia vastaajista, kun vuosi sitten prosenttiluku oli 84 prosenttia. Asuntovälittäjään luottaa nyt 36 prosenttia vastaajista, vuosi sitten 33 prosenttia vastaajista.
 
Suurimmat luottamuksen heikennykset mitattiin ammattilaisurheilijalle, papille, poliisille, lääkärille ja sairaanhoitajalle. Ammattilaisurheilijaan luottaa suuressa määrin tai melko paljon nyt 38 prosenttia vastaajista, kun vuosi sitten luku oli 48 prosenttia. Kansainvälistä urheilumaailmaa ovat ravisuttaneet kuluneen 12 kuukauden aikana useat doping- ja sopupeliepäilyt.
 
Papin luottamusprosentti on nyt 66 prosenttia, kun se vuosi sitten oli 69 prosenttia.
 
 
Näin tutkimus tehtiin
 
Tutkimus toteutettiin viime vuodenvaihteessa osana Valittujen Palojen laajaa Luotetuin merkki -tutkimusta. Tutkimukseen vastasi Suomessa 1896 henkilöä. Kyselyn otos poimittiin asiakasrekisteristä, johon kuuluu noin 150 000 suomalaista.

Tulokset painotettiin iän (20+) ja sukupuolen mukaan väestöä vastaavaksi. Tutkimuksen virhemarginaali on enintään 2,2 prosenttiyksikköä.
 
Haastateltaville esitettiin seuraava kysymys. ”Kuinka paljon luotat seuraavien ammattien edustajiin Suomessa?” Kysymyksen perässä oli valmiiksi lueteltuna 24 ammattia.

Haastateltavia pyydettiin valitsemaan kunkin ammatin kohdalla jokin seuraavista vaihtoehdoista: suuressa määrin, melko paljon, en kovin paljon, en lainkaan. Heihin suomalaiset luottavat eniten (luottamusprosentti), suluissa tulos vuosi sitten
 
1. Palomies 98 (97)
2. Apteekin henkilöstö 96 (97)
3. Lentäjä 96 (96)
4. Käsityöläinen 95 (95)
5. Sairaanhoitaja 93 (95)
 
Heihin suomalaiset luottavat vähiten (luottamusprosentti), suluissa tulos vuosi sitten
 
1. Puhelinmyyjä 6 (6)
2.Poliitikko 11 (10)
3. Sijoitusneuvoja 27 (29)
4. Automyyjä 27 (25)
5. Ammattiyhdistysjohtaja 34 (33)