Previous slide
Next slide

32 uutta tapaa hyödyntää tutut aineet

Näin voit hyödyntää tuttuja aineita
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat

Nämä vinkit kanattaa hyödyntää:

Arjen siivousniksit

ALUMIINIFOLIOLLA PANNUT PUHTAIKSI. Etkö löydä keittiösientä? Kannattaa hyödyntää alumiinifolion ominaisuuksia puhdistamisessa. Rypistä pala foliota ja kuuraa sillä ruostumatonta terästä olevat pannut. Vältä kuitenkin koskemasta teflonpannuihin!

VUOKASPRAY POISTAA SAIPPUATAHRAT. Tavalliset pesuaineet eivät aina poista pinttyneitä saippuakertymiä suihkuseinistä. Suihkuta lasiseinään kerros vuokasprayta ja anna sen vaikuttaa 30 minuuttia. Öljy kulkeutuu lasin ja saippuajäämien väliin, minkä jälkeen ne irtoavat pesussa helpommin. Pyyhi lasi saippuavedellä, esimerkiksi märällä pesusienellä, jossa on tippa tiskiainetta.

KYYTIÄ KISSAN- JA KOIRANKARVOILLE. Jättikö Mirri taas huoneka- luihin karvapeitteen? Pyyhi verhoillut pinnat kevyesti kostutetulla pesusienellä, jolloin karvat irtoavat helposti.

AMMONIAKKIA UUNINPUHDISTUKSEEN. Uunin saa vaivatta putipuhtaaksi kaatamalla ammoniakkiliuosta pieneen kulhoon ja asettamalla se kylmään uuniin yöksi. Poista kulho seuraavana päivänä. Ammoniakin kaasut irrottavat uunin seinämiin tarttuneen lian, joten sen voi pyyhkiä pois kostealla sienellä tai talouspaperilla.

Pyykinpesun päivitys

SITRUUNAMEHUA MUSTETAHROIHIN. Liota mustetahraa sitruunamehussa noin 5–10 minuuttia ja pese sitten tavalliseen tapaan. Mehun sitruunahappo on luontainen tahranpoistaja.

HERKÄT PITSIT TYYNYLIINAAN. Herkät neuleet tai sukkahousut voivat muuttua pesussa täysin muodottomiksi. Sujauta arkalaatuiset tekstiilit siis tyynyliinan sisään, sulje paketti kuminauhalla ja pese pesukoneessa hienopesuohjelmalla.

SOKERILLA RUOHOTAHRAT POIS. Sokerin entsyymit pilkkovat vaatteisiin takertuneen klorofyllin eli lehtivirheän. Sekoita noin puoli desilitraa sokeria pieneen määrän lämmintä vettä, kunnes seos on tahnamainen. Hiero sitä tahrakohtiin ja anna vaikuttaa 30 minuuttia ennen pesua.

MAITO KIILLOTTAA NAHAN. Puhdistaaksesi muun muassa vöissä, kengissä tai laukuissa käytetyn kiiltonahan kostuta pehmeä puuvillaliina maidossa ja hankaa nahkaa kevyesti pyörivin liikkein, kunnes sen pinta on kostea. Maidon entsyymit ja rasva pehmentävät ja kiillottavat nahan. Poista maitojäänteet puhtaalla ja kuivalla liinalla.

KASVIRASVA HYVÄSTELEE HUULIPUNATAHRAT. Hiero nokare kasvirasvaa tahrakohtaan ja pese vaate sen jälkeen tavalliseen tapaan. Rasvan öljyt irrottavat tahran kankaasta.

Pidennä tavaroidesi käyttöikää

SIENITELINE SAIPPUALLE. Saippuapala kestää käytössä pidempään, kun sen asettaa pesusienen päälle. Sieni nopeuttaa saippuan kuivumista ja ehkäisee siten liman syntyä sekä imee pisarat.

HIUSKIINNE SUOJAA TAIDETEOKSET. Kun nuori Picasso tuo kotiin taideteoksensa, saat sen säilymään paremmin suihkauttamalla sen päälle hiuskiinnettä. Niin on erityisen kätevää suojella vahaliitupiirustuksia ja muita helposti sotkeutuvia taideteoksia.

VASELIINI EHKÄISEE RUOSTETTA. Levitä ohut kerros vaseliinia esimerkiksi ulkona olevien koneiden, ruuvien ja mutterien tai pyörän kromipintojen päälle. Se suojaa metallia kosteudelta ja ilmalta, ja ehkäisee siten ruostumista.

Voi ei! Kotona ei ole…

TISKIAINETTA. Älä huoli, tiskit hoituvat myös shampoolla (mitä yksinkertaisempi sen parempi). Käytä sitä kuitenkin vain käsin tiskatessa, sillä muutoin astianpesukone voi peittyä vaahtovuoren alle.

DEODORANTTIA. Magnesiumhydroksidia käytetään kosteassa ja trooppisessa ilmastossa usein deodoranttina. Sitä käytetään usein vatsavaivoihin, mutta sen bakteerinvastaiset ominaisuudet ehkäisevät myös hienhajua aiheuttavia bakteereja. (Myös sitruunamehua voi käyttää deodoranttina, sillä se tekee kainalosta liian happaman bakteereille.) Levitä iholle vanupallolla.

YLEISPUHDISTUSAINETTA. Pöytätason kynäjälkien sekä liima- ja maalitahrojen poistoon kannattaa käyttää opettajien suosimaa niksiä: Levitä nokare partavaahtoa puhdistettavalle pinnalle kuivalla pesusienellä. Anna vaikuttaa 5–15 minuuttia ja pyyhi pois kostealla sienellä. Partavaahto on pääasiassa saippuatiivistettä, joten tuloksena pitäisi olla putipuhdas pöytä.

SHAMPOOTA. Sirottele hiuksiisi hyppysellinen jauhoja ja ravistele ne hiusten sekaan. Jauho imee itseensä rasvan ja tekee hiuksista vastapestyn tuntuiset.

KÄSIDESIÄ. Käsienpesu on matkoilla toisinaan hankalaa, etenkin jos lähistöllä ei ole vessaa. Käsidesin korvikkeeksi käy myös antiseptinen suuvesi. Tiputa pari pisaraa kämmenelle ja hiero neste käsiin. Suuveden korkea alkoholiprosentti tappaa bakteerit ja antaa iholle mintunraikkaan tuoksun.

Harkitse ennen kuin heität roskiin

VOIRASIAT toimivat myös vesikuppeina. Lemmikin kanssa matkustaessa kannattaa ison ruokakulhon sijaan pakata mukaan tyhjä, pesty voirasia. Se käy ruoka- ja vesiastiasta ja suojaa herkästi murenevia koirankeksejä.

KAHVIPURKIN KANNET HYLLYJEN SUOJANA. Käytä kahvipurkkien kestäviä muovikansia ruoka-ainekaapissa alustoina. Sujauta kansi esimerkiksi hunaja- ja salaattikastikepurkkien alle, jotta ne eivät vuotaisi ja aiheuttaisi tahmaista sotkua.

HUUHTELULIINA PÖLYHIUKKASILLE. Television ja tietokoneen ruuduissa on usein sähkövaraus, minkä vuoksi ne vetävät pölyhiukkasia puoleensa. Huuhteluliinat vähentävät pyykin sähköistymistä, joten ne poistavat ruuduilta sekä pölyn että varauksen ja estävät pölyhiukkasia kiinnittymästä siihen heti uudestaan. Käytä liinoja kuitenkin vasta kuivausrumpukäytön jälkeen, jotta ne ovat sopivan pehmeitä.

PAHVIRULLAT JATKOJOHTOJEN SÄILYTYKSEEN. Helppo tapa pitää ylimääräiset johdot siistissä järjestyksessä on sujauttaa rullattu johto wc-paperirullan sisään ja pinota rullat laatikkoon.

3 tuttua asiaa, jotka kannattaa hyödyntää

Ruokasooda

”Ruokasooda on heikko emäs, joka hajottaa lian ja rasvan veteen sekä raikastaa”, kirjoittaa Steve Spangler. Hän on kirjailija ja Steve Spangler Science -tiedeopetuksen oppimateriaaleja valmistavan yrityksen perustaja.

TAPPAA HYÖNTEISET. Jos keittiön nurkissa pyörii torakoita tai muita kutsumattomia vieraita, sekoita yhtä paljon ruokasoodaa ja sokeria ja sirottele seos huoneen nurkkiin. Makea houkuttelee hyönteiset apajalle, mutta koska niiden elimistö ei siedä ruokasoodaa, ne kuolevat.

IRROTTAA VÄRJÄYMÄT POSLIINISTA. Jos posliiniin on jäänyt kahvi- tai teevärjäymiä, kasta kostea kangas ruoka- soodaan. Kankaan pintaan muodostuu paksu tahna, jota voi hieroa kevyesti tahroihin. Huuhtele ja kuivaa lopuksi.

VAHVISTAA ASTIANPESUKONEEN PESUAINETTA. Lisää kaksi ruokalusikallista ruokasoodaa tavalliseen määrään pesuainetta. Ruokasooda tehostaa pesuainetta ja takaa, että rasvatahrat irtoavat astioista.

RAIKASTAA TAPETIN. Tapetin nuhruista kohtaa voi kirkastaa näin: kostuta pesusieni liuokseen, jossa on litra vettä ja ruokalusikallinen ruokasoodaa, ja pyyhi. Rasvatahrat vuorostaan irtoavat tapetista, kun niihin hieroo tahnaa, jossa on teelusikallinen vettä ja ruokalusikallinen ruokasoodaa. Anna tahnan vaikuttaa 5–10 minuuttia ja pyyhi pois kostealla sienellä. Kokeile sen vaikutusta kuitenkin ensin kohtaan, joka on katseilta syrjässä.

WD-40

WD-40:n ainesosat ovat huippusalaiset, mutta valmistajan mukaan tuote sisältää lakkaspriitä (liuotin), minkä vuoksi sillä voi irrottaa maalia ja liimaa. Se myös muodostaa öljypinnan, mikä auttaa irrottamaan toisiinsa tarttuneita esineitä.

LIIMANPOISTOAPUA. Saksiin tai pöytään takertunut liima irtoaa kätevästi, kun siihen suihkutetaan WD-40:tä. Aine liuottaa myös voimakkaampien liimojen liimakomponentit, jolloin niiden irrottamisesta tulee helpompaa.

EHKÄISEE PUUN PIRSTOUTUMISTA. Työkalujen puisista kädensijoista alkaa ajan kuluessa helposti irrota tikkuja. Suihkuta siis työkalujen puuosiin reilusti WD-40:tä suojataksesi niitä. Aine syrjäyttää kosteuden pinnoilta ja luo siihen suojaavan kerroksen.

PYYHKII LIITUTAHRAT. Piirsivätkö lapset seinään? Suihkuta väriliitutahroihin WD-40:tä ja pyyhi pois puhtaalla liinalla. Aineen ei pitäisi vahingoittaa maalipintoja tai tapetteja. Kokeile sen vaikutusta kuitenkin ensin kohtaan, joka on katseilta syrjässä.

Etikka

”Etikka on yleisnimi etikkahapolle, jo- ka on voimakas bakteerien tuhoaja mutta jota on silti turvallista käyttää ja koskettaa”, Spangler sanoo.

POISTAA HIKITAHRAT VAATTEISTA. Sekoita yksi osa etikkaa neljään osaan vettä, kaada liuos hikitahran päälle ja anna liota minuutin ajan. Pese vaate tavalliseen tapaan.

IRROTTAA HELPOSTI TARRAT. Jos tarra ei suostu irtoamaan millään keinoin, liota talouspaperiliina etikassa ja aseta se tarran päälle 5–10 minuutin ajaksi. Etikka heikentää tarran liimapintaa.

HOITAA JALKASILSAA. Etikka on myös tehokas desinfiointiaine, joten liota jalkoja kahdesti päivässä kymmenen minuutin ajan vedessä, jossa on yksi osa etikkaa ja neljä osaa vettä. Liotuksen pitäisi lieventää jalkasienen tulehdusta.

POISTAA HAJUT. Haiseeko koko keittiö kypsennetyltä kalalta? Vastamaalattu huone maalilta? Kaada etiikkaa lasiin tai kulhoon ja aseta se huoneeseen puoleksi tunniksi.

Lähteet: kirjailija Joey Green, Joey Green’s Cleaning Magic ja Extraordinary Uses for Ordinary Things; Rick Muscoplat, Family Handyman -lehden avustaja toimittaja ja autoasiantuntija; WD-40:n tuotekehitysosasto; Joe ja Terry Graedon, Quick & Handy Home Remedies from the People’s Pharmacy -kirjan kirjoittajat sekä peoplespharmacy.com-sivuston perustajat; wd40.com; thekrazycouponlady.com; wisegeek.com; chemistry.about.com; lifehacker.com; apartmenttherapy.com; ollie.com; goaskalice.columbia.edu.