Previous slide
Next slide

5 keinoa lisätä luonnonvaloa kotonasi

luonnonvalo
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat
Luonnonvalon lisäämisellä kodissa on paljon hyötyjä. Luonnonvalon käyttäminen keinolamppujen sijasta esimerkiksi säästää energiaa ja alentaa sähkölaskuasi. Se myös piristää mielialaasi ja tehostaa vastustuskykyäsi.

Tässä viisi tapaa lisätä ja hyödyntää luonnonvaloa kotonasi:

Käytä peilejä

Peilit heijastavat valoa enemmän kuin imevät sitä. Ripustamalla peilin ikkunaa vastapäätä tuplaat valon määrän. Voit käyttää pienempiä peilejä kirjahyllyjen taustalla tai järjestää monesta pikkupeilistä asetelman seinälle. Toinen keino on hankkia lasi-, kromi- tai heijastavapintaisia huonekaluja.

Vaalenna sisustustasi

Vaaleat sävyt ja valkoiset pinnat heijastavat luonnonvaloa tummia paremmin. Maalaa sisäseinät viileänsävyisiksi, esimerkiksi siniharmaaksi ja vaaleanruskeaksi, ja käytä heijastavaa, metallinhohtoista sävyä sisäkatossa. Hanki vaaleita huonekaluja – etenkin suurikokoisia huonekaluja, kuten sohvia ja nojatuoleja. Voit lisätä sisustukseesi värejä ja syvyyttä tyynyjen, peitteiden, pikkuesineiden ja pienempien huonekalujen muodossa. Vältä myös raskaita kankaita, kuten samettia tai brokadia, jotka latistavat huoneen tunnelmaa. Kevyemmät kankaat, esimerkiksi pellava ja puuvilla, päästävät valon paremmin läpi.

Katse ikkunoihin

Jotkut verhotyypit, esimerkiksi laskosverhot, estävät auringonvalon sisäänpääsyä, vaikka olisivatkin auki. Tangossa roikkuvat verhot on helppo avata kokonaan valon tieltä. Ripusta ennemmin yksin- kuin kaksinkertainen verho. Myös sälekaihtimet ovat hyvä idea. Ne mahdollistavat valon määrän kontrolloinnin, ja niiden avulla voit ohjata valoa haluamaasi suuntaan.

Lisää kattoikkunoita

Vaikka saattavat olla melko arvokas remonttikohde, kattoikkunat alentavat sähkönkulutusta pitkällä aikavälillä. Kattoikkuna kannattaa asentaa huoneisiin, joita käytetään eniten, kuten kylpyhuoneeseen, sekä eniten auringonvaloa saaviin talon osiin.

Poista esteet

Leikkaa pensasaidat ja puut ikkunoiden tieltä ja pidä ikkunalaudat vapaina ylimääräisistä tavaroista. 

Lue lisää: 

Tiesitkö tämän revontulista

7 tapaa saada paremmat yöunet

Näin luonto parantaa