Previous slide
Next slide

Himmelin teko-ohje

himmeli_ohje
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Himmeli on perinteinen suomalainen joulukoriste, josta on iloa vuosikymmeniksi. Olki on halpa materiaali, josta on valmistettu kautta aikojen muitakin joulukoristeita.

Näitä tarvitset:
• valkoista puuvillaista rullalankaa
• tylpääkärkinen neula
• sakset
• olkipillejä

1. Olkien käsittely

Kastele oljet lämpimässä vedessä. Leikkaa ne halutun mittaisiksi, isoon peruskuutioon 7 cm ja pieneen 4 cm. Ohut olkipilli on kestävämpää kuin paksu. Käytä valkoista puuvillaista rullalankaa ja tylppäkärkistä neulaa. Varo kiristämästä liikaa, etteivät oljet halkeile.

2. Peruskuution valmistus

Himmeli valmistetaan peruskuutioista, joita voit solmia yhteen lukemattomin eri tavoin ja muuttaa himmelin muotoa. Miltei kaikki himmelit perustuvat eri kokoisiin peruskuutioihin.

a) Yhteen peruskuutioon tarvitset 12 samanmittaista olkipilliä.

b) Pujota lanka kolmen olkipillin läpi ja sido kolmioksi. Pujota tämän jälkeen samaan lankaan kaksi pilliä ja sido ne kolmioksi kolmion kulmaan. Pujota samalla tavalla vielä 3 x 2 olkipilliä lankaan siten, että muodostuu piirroksenmukainen ketju.

c) Yhdistä viimeinen olki aloituskolmion huippuun. Siirrä lanka oljen sisäkautta aloituskolmion vasempaan kärkeen ja yhdistä siihen ketjun viimeinen kärki.

d) Valmista samalla tavalla 34 isoa peruskuutiota, jossa yhden pillin mitta on 7 cm ja 12 pientä peruskuutiota, jonka pillien mitta on 4 cm.

3. Himmelin kokoaminen

a) Ripusta yksi peruskuutio kattoon ja solmi sen keskikulmiin neljä samankokoista kuutiota. Sido ne kulmistaan toisiinsa ja keskellä olevista kulmista aloituskuution alakulmaan.

b) Kiinnitä keskelle yksi peruskuutio ja sen ympärille lisää peruskuutioita, yhteensä yhdeksän. Kiinnitä ne toisiinsa kulmista.

c) Neljäs himmelin kerros vaatii 16 isoa kuutiota. Kiinnitä ensin neljä kuutiota toisen kerroksen neljän kuution alakulmaan ja sido ne keskikulmastaan ympäröivien kuutioiden alakulmiin. Kiinnitä sen jälkeen reunoille kolmannen kerroksen keskikulmiin seuraavan kerroksen ylimmät kulmat ja kiinnitä ne toisiinsa keskikulmista. Joka suunnalla näkyy neljä kuutiota.

d) Nyt on käytetty 30 isoa kuutiota. Sido neljä viimeistä himmelin kulmiin. 12 pientä kuutiota voit sitoa koristeeksi jokaisen kuution alakulmaan.

Ohje kirjasta Koko perheen käsityö- ja askartelukirja (Valitut Palat 1996)