Previous slide
Next slide

Kuusi pölyt pysäyttävää vinkkiä siivoukseen!

siivoaminen
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat
Kehostamme irtoaa koko ajan kuollutta ihosolukkoa. Vaatteista, lakanoista ja kalusteista varisee jatkuvasti lähes näkymättömiä kuituja. Solukkoja ja kuituja laskeutuu kotisi jokaiselle pinnalle. Seuraavalla kuudella pölyt pysäyttävällä strategialla voit antaa niille lähtöpassit.

1. Päivitä ilmanvaihtolaitteesi suodatin

Pölyn määrää kotona voi vähentää asentamalla tai päivittämällä ilmanvaihtolaitteen suodattimet. Kaikkein tehokkain keino on putkistoon yhdistetty sähköstaattinen suodatin. Pelkästään pölyn määrää vähentämään voi ostaa korkealaatuisia vaihdettavia suodattimia. Valitse laskostettu sähköstaattinen suodatin, joka vetää puoleensa pölyä ja pitää sen paikallaan. Valmistajat suosittelevat yleensä, että suodattimet tulisi vaihtaa kolmen kuukauden välein. Ne tulisi kuitenkin tarkistaa kuukausittain, etenkin jos sinulla on kissoja tai koiria. Likaantunut suodatin pitää vaihtaa, sillä se saattaa estää ilmaa virtaamasta vapaasti ja vahingoittaa ilmanvaihtojärjestelmääsi.

2. Vaihda vuodevaatteet viikoittain

Pehmeä petisi on suunnaton pölypesä. Vuodevaatteisiin kerääntyy ihosolukkoa, niistä irtoaa kuituja ja joka kerta kääntyessäsi niistä pääsee ilmaan pöllähdys pölyä. Laskeuman minimoimiseksi pese lakanat ja tyynyliinat joka viikko. Peitot ja päiväpeitot eivät välttämättä kestä konepesua, mutta niitä ei silti tarvitse viedä viikoittain kuivapesulaan. Kunnon ravistelu ulkona riittää. Tyynyistä voi pudistaa pois pölyn, mutta kunnon puhdistus vaatii pesun tai kuivapesun. Varo, ettet luo pölymyrskyä vaihtaessasi lakanat. Kääri käytetyt lakanat kevyesti rullalle ja levitä uudet varoen: myös puhtaista lakanoista irtoaa kuituja.

3. Nappaa pöly – älä vain levitä sitä

Pölyhuiskat ja kuivat liinat poimivat osan pyyhitystä pölystä, mutta suurin osa vain laskeutuu muualle. Kostea rätti tai kertakäyttöinen liina, jonka sähköinen varaus vetää pölyä puoleensa, on paljon toimivampi. Öljyllä tai vahalla pölyä keräävät liinat ovat myös toimivia, mutta niistä voi jäädä jälkiä huonekaluihin. Imurin vaihtosuulakkeita tulee käyttää vain pinnoille, joita on vaikea pyyhkiä liinalla, sillä imurin poistoilma saa aikaan pölymyrskyn. Tällaisia pintoja ovat epätasaiset pinnat ja kuvioidut puupinnat.

4. Pölytä ja tamppaa matot

Useimmissa kodeissa matot ovat suurimpia pölynkerääjiä. Niistä irtoaa suuria määriä kuituja ja ne imevät itseensä pölyä kuin sieni. Monet allergiasta pahasti kärsivät ovat huomanneet, että vain mattojen poistaminen kodista auttaa. Imuroi matot säännöllisesti, mutta kolme tai neljä kertaa vuodessa vie ne ulos tampattavaksi (jos maton hoito-ohjeet sallivat). Tamppaaminen irrottaa pölyä paljon imuroimista tehokkaammin Pienemmät matot voi viedä ulos pudisteltavaksi joka viikko.

5. Vie sohvatyynyt ulos ravisteltavaksi

Huonekalujen verhoilusta sekä irtoaa ilmaan kuituja että siihen imeytyy asettuvaa pölyä. Aina kun istut, nousee ilmaan pölypilvi. Jos et pidä keinonahka- tai nahkapäällysteisistä huonekaluista, kokeile näitä kikkoja: – Pöly asettuu enimmäkseen vaakasuorille pinnoille: imuroi ne joka viikko. Imuroi pystysuorat pinnat kuukausittain. – Vie tyynyt ulos ja pudista niistä pöly pois. Mattopiiska on hyvä apu, samalla voit harjoitella rystylyöntiä. Kunnon tamppaus irrottaa syvään pinttyneen pölyn paremmin kuin imurointi. – Sohvista ja tuoleista on helppo ottaa pois irtopäälliset ja viedä ne ulos ravistettavaksi. Jotkut niistä ovat jopa konepestäviä. Irtopäällisiä saa alennustavarataloista, kodinsisustusliikkeistä sekä netistä.

6. Valitse suulake oikein lattian mukaan

Pelkkä imu ei välttämättä irrota pölyä matosta. Hyviä tuloksia saa pölypussittomalla imurilla. On myös tärkeää osata valita oikeanlainen suulake kullekin pinnalle. Matoille, parketille ja tekstiileille löytyy omanlaisensa suulakkeet. Vääränlainen suulake saattaa vahingoittaa pintoja tai päästää pölyn takaisin ilmaan.

Lue lisää

Siivoa alusta asti oikein 

Siivoamisen kymmenen käskyä 

Näin peset ikkunat oikeaoppisesti