Previous slide
Next slide

Osaatko pestä pyykkisi oikein?

pyykit_web
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Liian pienellä määrällä pesuainetta saat huonon pesutuloksen. Liian suurella määrällä taas vaatteet voivat huuhtoutua huonosti. Ja tuhlaat pesuaineen ohella rahaa, energiaa ja vettä.

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ

Mitä pesukori kertoo?

Pesuainepakkauksen etupuolella on pesukorilogo, joka kertoo montako koneellista pakkauksen pesuaineella voi pestä. Pesukoreja on pakkauksessa kaksi rinnakkain – toinen on pesuun pehmeällä vedellä ja toinen keskikovalla vedellä. Suomessa pesuvesi on pääasiassa pehmeää, joten pehmeän veden pesukorilogo kertoo kuinka moneen pesuun pakkaus riittää.

Pelkkä pakkaus- tai litrahinta ei siis kerro koko totuutta vaan riittoisuus ratkaisee! Esimerkiksi Omo Pikkujätistä riittää – oikein annosteltuna – tuplasti enemmän pesuja perinteiseen pesunestepakkaukseen verrattuna. Jos perinteistä pesunestettä annostellaan koneelliseen 50 millilitraa, riittää saman lopputuloksen saamiseen vain 24 millilitraa Pikkujättiä.

Pakkauksen takapuolella on aina annosteluohje, joka huomioi veden pehmeyden lisäksi myös koneen koon ja sen kuinka likaista pyykki on.

Nestemäinen vai jauhe?

Nestemäiset pesuaineet liukenevat nopeammin ja huuhtoutuvat helpommin lyhyissäkin pesuohjelmissa. Ne sopivat etenkin uusimpiin pesukoneisiin, joissa käytetyn veden määrää pyritään vähentämään ja suositaan pika- ja kylmäpesuohjelmia.

Pyykinpesujauhe on tarpeen erityisesti, kun peset valkoista ja vaaleaa pyykkiä, koska valkopesujauheessa on mukana valkaisuainetta.

Arat luonnonkuidut kuten villa ja silkki vahingoittuvat, jos ne pestään valkaisuainetta tai entsyymejä sisältävällä pesuaineella. Valitse silloin näille materiaaleille erityisesti tarkoitettu pesuneste.

Liikaa tai liian vähän

Liian pieni määrä pesuainetta pesee pyykin huonosti. Pesukoneeseen voi myös kertyä likaa ja kerrostumia, joiden haitat huomaa erityisesti kovemman veden alueilla.

Liian suuresta pesuaineen määrästä on turha maksaa, eikä siitä ole etuakaan, jos vaatteet huuhtoutuvat huonosti tai pesukone puskee vaahtoa. Pesuainejäämät vaatteissa eivät ole ihollekaan hyväksi.

Huuhteluaineen hyödyt

Huuhteluainetta voisi verrata esimerkiksi hiustenhoitoaineeseen, sillä se auttaa pitämään vaatteen kuidut ehjinä ja pehmeinä. Se soveltuu kaikelle pyykille eikä vaikuta kankaan joustavuuteen.

Noudata aina vaatteen hoito-ohjemerkintöjä, sillä esimerkiksi liian korkea pesu- tai silityslämpötila voi vahingoittaa kankaan elastaania.

Huuhteluaineen käyttö pidentää vaatteen käyttöikää, sillä lika ei pinty eikä kankaan pinta kulu niin helposti. Se myös auttaa säilyttämään vaatteiden muodon ja suojaa värejä haalistumiselta.

Vastoin yleistä käsitystä, huuhteluaine sopii myös urheiluvaatteiden synteettisille kuiduille, joista voi olla vaikeampi poistaa hajuja. Sillä saa vaatteille raikkaan tuoksun. Samalla synteettisiin kuituihin kertyvä staattinen sähköisyys vähenee.

Myös mietoja ja hajusteettomia vaihtoehtoja saa kaupasta.

Täytä kone oikein

Koneen täyttäminen liian täyteen saattaa huonontaa pesutulosta tai vahingoittaa vaatteita tai jopa pesukonetta. Koneeseen voi laittaa normaalia vähemmän pyykkiä, kun käytät pika- tai taloudellisuusohjelmaa. Pesukoneen käyttöohje kannattaa lukea.

Huolla koneesi

Käytä 2-3 kertaa vuodessa pesukonetta ilman pyykkiä korkeimmassa lämpötilassa (90°C). Annostele koneeseen valkaisuaineellista pesujauhetta (OMO White tai OMO Sensitive) täyden koneellisen määrä. Tällainen ”huoltopesu” pitää koneen ja putket puhtaina ja ehkäisee lika- ja rasvakertymiä sekä veden aiheuttamia kerrostumia.

Pyykin oikea lajittelu

Lajittele pyykki ensin värin mukaan (valkopyykki, vaalea kirjopyykki ja tumma kirjopyykki.)

Lajittele pyykki sitten materiaalin mukaan (puuvilla ja pellava, synteettiset materiaalit, arat materiaalit).

Lue aina vaatteen hoito-ohje.

Pese jokainen koneellinen oikealla määrällä pesuainetta. Omo-pesuaineita saa jauheina, nesteinä ja tiivistenesteinä sekä väri- että valkopyykille.

Käytä konepestävälle villalle ja silkille pesuainetta, joka on tarkoitettu erityisesti näille materiaaleille.

Lue lisää: omo.fi/pesuvinkkeja

 

Voita vuoden OMO-pesuaineet! Osallistu arvontaan: www.rd.fi/voita-vuoden-omo-pesuaineet

 

Suomen luotetuin pyykinpesuaine

Omo on jo 16. kerran äänestetty Valittujen Palojen lukijatutkimuksessa Suomen luotetuimmaksi pyykinpesumerkiksi. Tutkimuskriteerit olivat laatu, hintansa arvoinen, vahva tuotekuva, kuluttajien tarpeiden ymmärtäminen ja eettisesti vastuullinen. Omo sai Suomessa 37 % maininnoista (vastaajina 1967 Valitut Palat -lehden tilaajaa).