Previous slide
Next slide

14 tekemääsi asiaa, joita koirasi oikeasti vihaa

koira
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat
Miltä sinusta tuntuisi, jos saisit ei-toivottuja halauksia ja sinut pakotettaisiin ystävystymään kaikkien tapaamisiesi ihmisten kanssa?

Pakotat koirasi ystävystymään kaikkien kanssa

Tämä voi olla vaikea kuulla, mutta sinun hillitty ystävällinen karvakaverisi ei ole ehkä yhtä innoissaan katutapaamisista kuin luulet. ”Vaikka koirasi saattaa rakastaa sinun huomiotasi, se ei välttämättä ole yhtä innokas muiden kanssa”, sanoo Meg Marrs, koirakäyttäytymisekspertti ja vanhempi toimittaja K9 of Mine
-lehdessä. Koira saattaa tehdä sen miellyttääkseen sinua, mutta jos se näyttää minkäänlaisia epämukavuuden merkkejä, älä yllytä sitä. ”On tärkeää kunnioittaa koirasi toiveita ja antaa sille tilaa, jos se ei vaikuta olevan kiinnostunut sanomaan ”hei” kaikille vieraille ihmisille tai koirille.”

Pään taputus

Voit taputtaa koirasi päätä, mutta vain koska se rakastaa sinua ja tiedostaa että sinä olet pomo. Enimmäkseen koirat inhoavat pään taputuksia, Marrs sanoo. Tämä koskee erityisesti kaikkia, jotka eivät ole sinä. ”Koiralle pään taputus on aika töykeä ja uhkaava ele, etenkin, jos ihminen seisoo koiran yläpuolella, kuten useimmat tekevät”, hän selittää. Sen sijaan? Koirista on mukavampaa, jos kyyristyt alas heidän tasolleen ja annat heidän tulla sinun luoksesi. Ja jos silität vierasta koiraa, suosi leuan ja rinnan rapsutuksia pään taputusten sijaan.

Liika siisteys

Kukaan ei halua tuoksua koiraltaan (ainakaan oletettavasti), mutta vastakohta ei todellakaan pidä paikkaansa. Koiraa hajusi lohduttaa todella paljon, ja mitä pahahajuisempi sen parempi, sanoo Marrs. Sinä saatat mieluummin pitää vastapestyistä lakanoista ja vaatteista, mutta koirasi pitää luonnollisesta hajustasi. Anna heille periksi sen verran, että annat heille yhden hikisen paitasi jota vasten käpertyä, kun peset kaikki muut vaatteet kunnolla, hän sanoo.

Tunnit TV:n ääressä

Nohh, koiraasi ei haittaa käpertyä vierellesi sohvalle Netflix-maratonia varten silloin tällöin, mutta jos ensimmäinen ajatuksesi kotiin tullessa on potkaista kengät pois ja viettää loppuilta sisällä, koirasi ei tule pitämään siitä. ”Koirat tarvitsevat stimulaatiota”, Marrs sanoo. ”Vaikka useimmat omistajat tietävät, että koirat tarvitsevat pari lenkkiä joka päivä, moni ei ymmärrä, että heidän koiransa tarvitsee myös mentaalista stimulaatiota leikkimällä kanssasi tai interaktiivisilla leluilla.” Varmista, että varaat joka päivä aikaa koirasi tarvitsemaan mentaaliseen ja fyysiseen liikuntaan. 

Jatkuva vakuuttelu siitä, että kaikki on hyvin

Ajatteletko, että autat koiraasi kertomalla tälle, että kaikki on hyvin, hän on hyvä ja kaikki on mahtavaa? Vaikka tyynellä äänellä puhuminen voi olla rauhoittavaa, jatkuva vakuuttelu voi olla hämmentävää – etenkin, jos sanasi eivät vastaa tunteitasi tai tekojasi, sanoo Andrew Horan, koiraekspertti ja Citizen K9 -ohjelman omistaja. ”Koirille ei tarvitse jatkuvasti kertoa, että kaikki on kunnossa, ne eivät tiedä mitä se tarkoittaa”, hän selittää. ”Näytä sen sijaan koirallesi että kaikki on kunnossa demonstroimalla rauhoittavaa käytöstä, ja se ottaa sinusta mallia.”

Jokaisella omistajalla on omat sääntönsä

Kieltääkö partnerisi koiraa hyppäämästä sängylle samalla kun sinä annat sen nukkua vieressäsi heti kun partnerisi on poissa? Lopeta. Heti. ”Koirat vihaavat ristiriitaisia käskyjä”, Horan sanoo. ”Epäjohdonmukaiset säännöt aiheuttavat hämmennystä, hämmennys johtaa turhautumiseen, turhautuminen johtaa ahdistukseen, tuhoisuuteen ja jopa aggressioon.” Älä siis ota koiraasi vanhemmuustaisteluihin: varmista, että sinä ja partnerisi pidätte yllä samoja sääntöjä, aina. 

Sääntöjen puute

Jotkin omistajat ajattelevat, että nelijalkaista ystävää voi hemmotella helposti antamalla sen määrätä. Ei pidä paikkaansa. ”Useimmat koirat eivät ole synnynnäisiä johtajia ja ne eivät halua päättää mistään”, Horan sanoo. ”Ne haluavat, että sinä annat heille rakenteen ja ne haluavat tietää missä kohtaa ne ovat komentoketjussa.” Koirat kuitenkin ottavat johtajan roolin, jos kukaan muu ei sitä tarjoa, mutta se voi aiheuttaa vakavia ongelmia, kuten aggressiota (etenkin lapsia kohtaan), huonekalujen tuhoamista tai matolle kakkaamista, hän lisää.

Isot mukavat halit

Ihmiset, etenkin lapset, rakastavat koiriensa halaamista, ja koska ne antavat tehdä sen, saatat ajatella, että koirasi rakastaa läheisyyttä yhtä paljon kuin sinä. Meillä on huonoja uutisia: Halaaminen saa koirasi pelokkaaksi ja ahdistuneeksi, ainakin yhden (ristiriitaisen) tutkimuksen mukaan Psychology Today -lehdessä. Halaukset rajoittavat niiden liikettä ja voivat tuntua uhkaavalta, etenkin jos laitat kasvosi todella lähelle niiden kasvoja, sanoo Erin Askeland, koiran käyttäytymisasiantuntija ja koulutusjohtaja Camp Bow Wow -leirillä.

Rakastava tuijotus niiden isoihin ruskeisiin silmiin

Koirilla on kaikkein isoimmat, suloisimmat ja ilmeikkäimmät silmät, joten ei ole mikään ihme, jos rakastat niiden katsomista. Mutta pitkitetty kontakti ei ole sellainen yhdysside kuin luulet. Itseasiassa, koirasi saattaa tuntea itsensä uhatuksi, painostetuksi, epämukavaksi ja hämmentyneeksi, sanoo Melissa McCue-McGrath, Considerations for the City Dog (Huomioonotettavaa kaupunkikoirien kanssa) -kirjan kirjoittaja. Varmista, että annat lemmikillesi paljon rakkautta ja huomiota, mutta vältä syvä katsekontakti.

Kävelylenkillä kiirehtiminen

Koirat näkevät maailman nenällään, ja paikkojen haistelu pitää ne yhteydessä muuhun maailmaan. On siis tärkeää, että annat koirasi vaeltaa ja haistella kaikki hajut, etkä juoksuta heitä lenkin läpi ilman taukoja, McCue-McGrath sanoo. ”Haistelulenkit antavat koirallesi mahdollisuuden tarkistaa ”pissapostin”, tarkastaa kaikki naapuruston koirauutiset tai selvittää mikä olento juoksi ohitse vain muutama tunti sitten”, hän sanoo. Samalla voit ottaa mallia koirastasi, rentoutua ja haistella kukkasia myös itse.