Previous slide
Next slide

16 tapaa, joilla koirat ovat fiksumpia kuin tajuatkaan

koirat
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: PJ Feinstein
Mitä älykkyyteen tulee, koirat ovat muita edellä.

Ne ovat viestinnän mestareita

“Koirasi saattaa kyetä keksimään parhaan tavan viestiä siitä, mitä haluaa,” sanoo eläinlääkäri Amanda Landis-Hanna, Veterinary Outreach for PetSmart Charities -hyväntekeväisyysjärjestön vanhempi johtaja. “Monilla koirilla on erilaisia vinkumis- ja haukkumisääniä, jotka merkitsevät eri asioita. Se voi oppia, että reagoit korkeaan vinkunaan antamalla sille herkun, ja matalampaan vinkunaan rapsuttamalla sen mahaa.”

Niillä on laaja sanavarasto

Ne eivät ehkä pysty vastaamaan sanoilla, mutta Brittiläisen columpialaiset  johtavan koiratutkija ja psykologi Stanley Corenin mukaan koirat voivat ymmärtää paljon siitä, mitä sanot. Keskiverto koira voi oppia 165 sanaa, ja 20 älykkäimmäksi arvioitua koirarotua taas voivat ymmärtää jopa 250 sanaa. ”Koirien kielenoppimiskyvyn yläraja perustuu osittain Rico-nimisestä bordercolliesta tehtyyn tutkimukseen. Rico näytti ymmärtävänsä 200 puhuttua sanaa ja osoitti valmiutta nopeaan oppimiseen, jota tutkijat uskoivat löytyvän vain ihmisistä ja kieltä opettelevista apinoista,” Coren sanoo.

Ne pitävät ”koirapuheesta”

Samalla tavalla kuin aikuiset saavat yhteyden vauvoihin ”vauvapuheella”, University of Yorkin psykologian laitoksella tehdyssä tutkimuksessa todettiin koirien kiinnostuvan enemmän ”koirapuhetta” käyttävistä ihmisistä. Tohtorivaiheen opiskelija Alex Benjamin selittää, että koirien ”täytyy kuulla koirille tuttuja sanoja korkealla ja tunteita ilmaisevalla äänellä, jotta ne pitävät puhetta itselleen merkityksellisenä. Kun kiljaiset ”Kuka on hyvä poika?” korkeimmalla äänelläsi, luot siis vain yhteyden koiraasi.

Ne näkevät mielessään sen, mitä haistavat

Journal of Comparative Psychology -julkaisussa ilmestyneen tutkimuksen mukaan koirat luovat mielessään kuvan esineistä, joita etsivät hajun avulla. Olipa kyseessä pallo, purulelu tai herkku, koirat tekevät oletuksen siitä, mitä hajupolun päästä löytävät, ja yllättyvät, jos löytö ei vastaakaan niiden odotuksia.

Ne ovat kissoja fiksumpia

”Uskon, että se, miten monta neuronia eläimen aivoissa ja etenkin sen aivokuoressa on, määrittelee niiden sisäisen tilan monimuotoisuuden sekä niiden kyvyn ennakoida kokemustensa perusteella, mitä niiden ympäristössä on tapahtumassa,” kertoo Suzana Herculano-Houzel, psykologian ja biologisten tieteiden apulaisprofessori Vanderbiltin yliopistosta. Tutkimuksessa, johon hän osallistui, todettiin, että koirien aivokuoressa on huomattavasti enemmän neuroneita kuin kissoilla – 530 miljoonaa vastaan 250 miljoonaa. (Vertailun vuoksi ihmisillä on 16 miljardia aivokuoren neuronia.) Löydökset tarkoittavat, että koirilla on biologinen kapasiteetti tehdä elämässään paljon monimutkaisempia ja joustavampia asioita kuin kissoilla,” hän selittää.

Ne viestivät ilmeiden avulla

Koirat saattavat innostua, kun ne palkitaan maukkaalla herkulla, mutta ne ovat paljon ilmeikkäämpiä, kun ihmiset katsovat niitä, kertoo Portsmouthin yliopistossa tehty tutkimus. Tutkimusta johtanut, koiran kognitiivisten taitojen asiantuntija Juliane Kaminski kertoo, että koirat ovat herkkiä ihmisten huomiolle ja muodostavat enemmän ilmeitä, kun joku katsoo niitä. ”Voimme nyt sanoa varmasti, että koirien ilmeiden muodostus riippuu siitä, millaista huomiota ne yleisöltään saavat, eivätkä liity vain niiden innostumiseen,” hän sanoo. Ja mitä ilmausta tutkimuksessa käytettiin eniten? ”Pentuilme” eli kulmien kohottaminen.

Ne erottavat iloiset kasvot vihaisista

Current Biology -julkaisussa ilmestyneen tutkimuksen mukaan Murre tietää, koska olet sille vihainen, kun se on pureskellut tohvelisi, ennen kuin edes huudat sille. ”Tutkimuksemme mukaan koirat osaavat erottaa vihaiset ja iloiset ilmeet ihmisten kasvoilla, ne tietävät, että näillä kahdella ilmeellä on eri merkitykset, ja ne pystyvät erottamaan ne sekä tuttujen että vieraiden ihmisten kasvoilla,” sanoo Ludwig Huber Wienin eläinlääketieteellisestä yliopistosta.

Ne prosessoivat sanoja ja intonaatioita ihmisten tapaan

Koirat eivät ehkä puhu, mutta ne ymmärtävät puhetta hyvin ihmisten kaltaisella tavalla. Ne käsittelevät sanoja vasemmalla ja intonaatioita oikealla aivopuoliskollaan. Tämä paljastui magneettikuvassa, jossa mitattiin koirien aivoaktiivisuutta, kun niiden kouluttajien ääni antoi niille kehuja positiivisella ja sitten neutraalilla äänellä.

Ne osaavat tulkita eleitämme

Koirat eivät käsittele vain sanoja ja intonaatiota, vaan lukevat myös eleemme. ”Pidämme itsestäänselvyytenä, että koirat osaavat hyödyntää osoittavia eleitämme kätketyn lelun tai ruoanmurun löytämisessä, mutta yksikään toinen eläinlaji ei osaa spontaanisti lukea eleitämme yhtä joustavasti kuin koirat,” sanoo Brian Hare apulaisprofessori Duken yliopiston evoluutioantropologian osastolta sekä kognitiivisen neurotieteen keskuksesta. Tämä kyky auttaa koiria ratkaisemaan ongelmia ja tekee niistä sosiaalisia kumppaneitamme, hän selittää.

Haukottelu tarttuu niihin

Tarttuva haukottelu – kun näet, kuulet tai ajattelet jonkun haukottelevan ja se saa sinutkin haukottelemaan – liittyy täysikasvuisissa ihmisissä myötätuntoon. Myös koirat haukottelevat samasta syystä, mikä tarkoittaa, että ne kokevat myötätuntoa, selittää Hare Scientific American -julkaisussa. Itse asiassa ne kokevat luultavasti enemmän myötätuntoa kuin ihmisvauvat, joihin haukottelu ei tavallisesti tartu.

Ne osaavat nauraa

Eläinbehavioristi Patricia Simonet Lake Tahoella sijaitsevasta Sierra Nevadan yliopistosta tutki koirien naurua analysoimalla koirapuistossa leikkivien koirien ääniä. ”Asiaa tuntemattomille ihmiskorville,” hän selittää, ”se kaikki kuulostaa läähätykseltä.” Simonet huomasi myös, että nauravien koirien äänellä oli myönteinen vaikutus myös muihin koiriin.

Ne kykenevät tuntemaan myötätuntoa

Ihmiset tuottavat myötätuntoa suhteessa toisiinsa nopean kopioitumisen kautta. Italian Pisan yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan myös koirat kokevat ”tahatonta, sekunnin murto-osassa tapahtuvaa kopiointia.” Tarkkailtuaan erilaisia koiria puistossa tutkijat huomasivat, että kun yksi koira kopioi toisen leikkikäytöstä, kuten kumartamista ja virnistämistä, ”sitä seuraava leikki kesti pidempään kuin vuorovaikutus, johon ei liittynyt selkeää kopiointia.” He huomasivat myös enemmän kopiointia toisensa ennalta tuntevien koirien välillä kuin ensimmäistä kertaa toisensa tapaavien koirien välillä.

Ne voivat pelastaa henkemme

Vaistonvarainen älykkyys on koiran kykyä suorittaa tehtävä ihmisten puolesta. ”Palveluskoirat tunnetaan tällaisesta käytöksestä ja ne kykenevät tyypillisesti suoriutumaan paremmin kuin koneet, jotka on suunniteltu tekemään samaa työtä,” sanoo Brandon McMillan Emmy-palkinnollakin palkitusta CBS:n Lucky Dog -TV-sarjasta. ”Esimerkiksi koiran hajuaisti on 40 kertaa omaamme parempi. Se antaa niille kyvyn haistaa kemiallisia muutoksia kehossamme ja kertoa meille, kun verensokerimme laskee tai olemme vähällä saada sairaskohtauksen.”

Ne voivat oppia virheistään

”Yksinkertainen esimerkki tästä on koira, joka on kokenut hyökkäyksen toisen koiran taholta ja tullut pelokkaiksi kaikkia koiria kohtaan,” selittää McMillan. ”Tämä johtuu siitä, että se on kokenut traumaan ja tunnistanut sen syyn. Sen muisti kertoo sille, että toinen koira hyökkäsi sen kimppuun ja aiheutti kipua, joten sen peruslogiikka kehottaa sitä pysymään kaukana koirista, tai sama voi toistua.” Onneksi koirat pystyvät myös toipumaan peloissaan ihmisten tapaan, huomauttaa McMillan.

Ne haluavat miellyttää

Oletko koskaan pohtinut, miksi Murre haluaa niin innokkaasti tuoda sinulle tohvelisi tai noutaa sanomalehden? Syy on se, että koirat tunnistavat ehdot, joiden varassa lauma pysyy koossa ja se voi miellyttää sen johtajaa, selittää 911 VETS -eläinlääkäripalvelun tri Steve Weinberg.

Ne voivat ennustaa huonon sään

Koirilla ei ole kuudetta vaistoa, mitä huonoon säähän tulee, mutta niiden vaistot varoittavat niitä muutoksista ilmastossa ennen kuin ihmiset huomaavat niitä. Cesar’s Way -nettisivulla Ralph Greco, Jr. Selittää, että ennen myrskyä koirat voivat tuntea ilmanpaineen laskevan ja muutoksen staattisessa sähkökentässä, ilmassa olevat, salamoihin liittyvät pienkemikaalit, ja kaukaisuudessa jyrisevän ukkosen.

Lue lisää: 

Tämän vuoksi koirat pyörivät ympyrää ennen kuin kakkaavat 

13 uskomatonta faktaa, joita et tiennyt koirastasi

Totta vai tarua lemmikistä?