Previous slide
Next slide

4 syytä kissan kiukkuun

kissa
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Tohtori Katrina Warren
Kissojen kärttyisyyteen voi olla erilaisia syitä, esimerkiksi niiden temperamentti voi olla syntyperäistä tai kasvatuksesta johtuvaa. Myös kaikista ihanimmat ja rakastavimmat kissat saattavat yhtäkkiä tulla pahalle tuulelle ja käyttäytyä epätavanomaisesti. Ongelmaan on yleensä ratkaisu, mutta se vaatii piilevien syiden tutkimista.

 

1 Kipu/Lääketieteelliset syyt

Muutokset kissan käytöksessä selittyvät usein terveysongelmilla. Kipu saattaa saada kissat käyttäytymään hyvin eri tavalla ja on helppoa luulla sen olevan pelkkä käytösongelma, vaikka syy onkin lääketieteellinen. Jos huomaat merkittävän muutoksen kissasi käytöksessä, eläinlääkärikäynti on paras tapa aloittaa. Pidä silmällä muutoksia syömisessä, juomisessa ja laatikolla käynnissä. Myös piiloutuminen ja kosketuksen välttely voivat olla oireita. Ilmoita kaikista muutoksista eläinlääkärillesi. Monien terveysongelmien oireita voi hoitaa helposti, ja kissan kipua pystytään lievittämään.
 

2 Monta kissaa samassa taloudessa

On hyvä muistaa, että kissat eivät tykkää jakamisesta eivätkä jonottamisesta. ”Resurssien” kuten hiekkalaatikoiden ja ruokakuppien jakaminen voi aiheuttaa stressiä ja ahdistusta monille kissoille.

Kannattaa aina tarjota kaikille kissoille oma hiekkalaatikko, sänky sekä ruoka- ja vesikupit. Yksi hiekkalaatikko kissaa kohden sekä yksi ylimääräinen on vielä parempi, kuten ovat lukuisat nukkumispaikat ja raapimapuut.

Jos kissalla ei ole tilaa piiloutua tai vältellä muita kissoja, reviiristä täytyy tapella ja yksilöityä huomiota on vaikea saada, jolloin elämästä voi tulla hankalaa. Jos kissasi on ahdistunut, korkeamman istumapaikan, kuten kiipeilypuun hankkiminen voi auttaa.
 

3 Kissa & tilanteen muutos

Uuteen taloon muuttaminen, uuden vauvan saapuminen, uudet lemmikit ja muunlaiset muutokset voivat vaikuttaa vahvasti kissan käytökseen. Kissat ovat tapojensa orjia ja hyvin kiintyneitä reviiriinsä, joten muutokset rutiineissa saattavat saada ne reagoimaan monin eri tavoin: kissa voi esimerkiksi olla vetäytynyt tai aggressiivinen. Yritä pitää kissasi ympäristö niin rauhallisena kuin mahdollista ja varmista että sille on paikkoja missä se voi tuntea olonsa turvalliseksi. Joskus niiden rajoittaminen yhteen huoneeseen hiekkalaatikon, petipaikan ja kotimukavuuksien kanssa voi auttaa niitä rauhoittumaan.
 

4 Kissa & luonne

Jotkin kissat eivät yksikertaisesti pidä kosketuksesta tai hoivaamisesta. Usein tällaiset tapaukset ovat kissoja, jotka eivät olleet paljon tekemisissä ihmisten kanssa pentuina. Nämä kissat viihtyvät parhaiten kodissa, jossa ei ole lapsia, ja ne tarvitsevat ymmärrystä ja kärsivällisyyttä itsevarmuutensa kohottamiseksi.
 

Tiesitkö?

Raapiminen on luonnollista kissoille. Sen avulla ne poistavan uloimmat pinnat kynsistään, emmekä me voi estää sitä. Tarjoa kissoillesi tukeva raapimispuu, joka antaa niiden venytellä. Opeta niille kuinka käyttää sitä leikkimällä niiden kanssa leikkejä, jotka kannustavat puun raapimiseen, kunnes ne ymmärtävät sen tarkoituksen.

Ohjeet

ÄLÄ käytä käsiäsi leluina. Sormiesi heiluttaminen kissan edessä voi olla kätevä tapa saada niiden huomio ja aloittaa leikki, mutta se antaa kissalle viestin, että sormien jahtaaminen ja käsien pureminen käy päinsä. Vaaniminen on normaalia, sillä siten kissat metsästävät, mutta et halua kätesi olevan niiden saalis!
KÄYTÄ leluja kuten helyjä, joita voit heittää tai höyheniä ja naruja tikkuun kiinnitettynä. Se pitää kätesi turvassa ja on hauska tapa tarjota vuorovaikutuksellista toimintaa.

 Lue lisää:

8 varmaa merkkiä, joista tiedät että kissasi luottaa sinuun

Näin leikkaat kissan kynnet

Totta vai tarua lemmikistä