Previous slide
Next slide

Koska sinun kannattaa huolestua koirasi haisevasta hengityksestä?

koira ja hengitys
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Christine Coppa
Haiseva ja lemuava hengitys ei ole terve tai normaali ilmiö. Tässä vinkit, joiden avulla osaat pitää hauvasi terveenä ja onnellisena.

Koirien haiseva hengitys vaikuttaa ehkä hassulta tai hyvältä vitsin aiheelta – nehän nuuhkivat toistensa takapuolia, vai mitä? Onhan se totta, mutta pahanhajuinen hengitys ei ehkä olekaan silkkaa sattumaa tai johdu siitä, että koirasi heräsi vasta äsken (sen hengitys saattaa nimittäin lemahtaa silloin siinä missä ihmisenkin!)

Itse asiassa haju voi olla huono merkki. Monet omistajat kuitenkin luulevat, että lemuava hengitys on vain osa karvaisen ja kuolaavan koiran elämää. Väärin. Pahanhajuinen hengitys ei ole normaalia tai tervettä. Eläinlääkärisi voi havaita ja hoitaa ongelmia ennen kuin niistä kehittyy mitään vakavampaa, mutta jos haistat jotain kamalaa aina, kun paras ystäväsi nuolaisee nenänpäätäsi, varaa sille aika mahdollisimman pian. On monia asioita – sekä pieniä että suuria – jotka saattavat aiheuttaa pahanhajuista hengitystä koirilla, ja joita voit tarkkailla myös itse. Niitä ovat:

Kamala ruokavalio

Useimmat koirat rakastavat tähteitä (kanaa, pihviä, pizzanreunoja), mutta ihmisten ruoka voi aiheuttaa plakin muodostumista koirasi hampaisiin, joten älä anna niitä sille. Muista, että ihmisten ruoka voi myös olla sille myrkyllistä.

American Kennel Clubin (AKC) mukaan koirasi saattaa syödä muutakin kuin kuivamuonaa. Jotkut koirat nimittäin käyvät läpi omistajiensa roskat jäädessään kotiin yksin, ja jopa syövät omaa kakkaansa tai muiden eläinten ulosteita. Se on inhaa ja saa varmasti niiden hengityksen haisemaan. Varmista, että roskasi ovat suljetun kannen alla, pidä kissanhiekka kaukana koirasi näköpiiristä, tarkkaile lemmikkiäsi lenkkienne aikana ja ole tietoinen siitä, mitä pihassasi piilee. Musti saattaa päästä käsiksi ikäviin yllätyksiin myös koirapuistossa. Ja muista vielä, ettet anna koirasi juoda vessanpöntöstä!

Sairaudet ja koira

Suuhygienia on tärkeä tekijä, mitä tulee koirasi terveyteen. Eläinlääkärien mukaan noin 85 prosenttia kaikista yli neljävuotiaista koirista kärsii jonkinlaisesta periodontaalisesta sairaudesta, joka voi aiheuttaa hammaskatoa ja tulehduksia. Toisaalta nämä ongelmat voi ehkäistä puhdistamalla koiran hampaita säännöllisesti kotona ja sekä asiantuntijan vastaanotolla.

AKC kehottaa kiinnittämään huomiota myös koiran hengityksen hajuun. ”Makea, hedelmäinen haju on diabeteksen oire. Se on vakava mutta hoidettavissa oleva sairaus.” Älä panikoi, mutta varaa aika eläinlääkäriltäsi.

Huono suuhygienia

WHIMZEES-yrityksen eläinlääkäri Danielle Bernal kertoo, että periodontaaliset sairaudet vaikuttavat ikeniin ja hampaiden tukirakenteisiin. ”Ne on koirien yleisimpiä sairauksia, ja johtuvat hampaiden pintaan ja ikenien alle muodostuneesta plakista ja hammaskivestä”, hän jatkaa.

Pahanhajuisen hengityksen merkit

Tri Bernal sanoo, että näkyvä hammaskivi on väriltään keltaista tai ruskeaa. ”Kun hammaskiveä alkaa olla hampaissa enemmän, periodontaaliset sairaudet alkavat kehittyä ja voimistua”, hän lisää. Jos haitallisia bakteereita ei poisteta, ne alkavat kehittyä ja ryhtyvät ärsyttämään koirasi ikeniä. Siitä seuraa – arvasit oikein – pahanhajuista hengitystä.

”Liiallinen kuolaaminen, joka ei liity ruokaan, voikin kertoa hampaissa piilevästä ongelmasta”, hän kertoo. Haluttomuus pureskella tai syömisen aikana syntyvä kipu voivat myös viitata periodontaaliseen sairauteen. ”Tauti saa ikenet turpoamaan ja aiheuttaa kipua hampaisiin. Siksi pureskelemisesta tulee vaikeaa. Jos huomaat koirasi näyttävän ruoka-aikaan tuskaiselta tai ruokahaluttomalta, se saattaa kärsiä suuhun liittyvästä vaivasta. Tarkkaile myös vuotavia ikeniä. Voit kuitenkin taistella pahanhajuista hengitystä vastaan ja vahvistaa hauvasi hyvää suuhygieniaa tekemällä seuraavista neuvoista osan arkirutiinianne:

Harjaa alusta asti

”Koiranomistajien kannattaa ryhtyä harjaamaan lemmikkiensä hampaita heti, kun ne saapuvat perheeseen – ja vaikka ne olisivat vielä pentuja”, tri Bernal sanoo. ”Pennuilla rutiini kannattaa aloittaa kolmen kuukauden iässä, jolloin niille alkaa puhjeta pysyviä hampaita.” On tärkeää muistaa, että koiran hampaat saa harjata vain koirille tarkoitetulla harjalla ja tahnalla (älä ikinä käytä ihmisten hammastahnaa).

Ole sinnikäs

”On tärkeää sitoutua jokapäiväiseen rutiiniin, sillä plakkia ja huonoja bakteereita saattaa kerääntyä koirien hampaiden pintaan jo yhdessä vuorokaudessa”, tri Bernal kertoo. Kuulostaako se liian hankalalta? ”Useimmat koirat eivät pidä hampaidensa harjaamisesta, joten päivittäinen hampaita hoitava makupala on hauska keino antaa koiran puhdistaa ne itse”, tri Bernal neuvoo. Valitse sopivan kokoinen makupala oman koirasi iän ja painon mukaan, sillä se varmistaa oikean kalorimäärän, ja herkku on myös koostumukseltaan ja kooltaan sopiva sen suuhun. Hampaita puhdistava herkku poistaa plakin, vahvistaa luonnollista puremiskäytöstä ja pitää lemmikkisi toimeliaana. Hyvä, pitkään kestävä puruherkku auttaa poistamaan plakin ja lian, ja useimmat koirat ottavat nameja vastaan mielellään.

Ajattele luovasti

Jos et ehdi harjata koirasi hampaita kokonaan, sen hampaiden ja ikenien pyyhkiminen auttaa poistamaan bakteereita ja ruokaa. Riittää, että käärit sormesi ympärillesi lämpimään veteen kastettua sideharsoa ja sipaiset siihen hiukan hammastahnaa. Koirille on myös turvallisia suuvesiä, joissa ei ole alkoholia, sokeria, surfaktantteja, puhdistusaineita tai voimakasta mintun makua. Ne raikastavat hauvasi suun helposti, mutta jos pohdit, täytyykö koirasi kurluttaa ja sylkäistä, vastaus on ei. Lisää pieni määrä (seuraa pullon ohjeita) päivittäin koirasi vesikulhoon. Se auttaa suojaamaan sen hampaita ja ikeniä, ja tekee lopun pahanhajuisesta hengityksestä.

Muista, että terveet hampaat ovat kaiken A ja O

Hemmottelet omia hampaitasi, ja koirasi hampaiden hyvinvointi on aivan yhtä tärkeää – ei vain sen suun terveyden, vaan kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta. ”Jos hammassairauksia ei hoideta, ne voivat aiheuttaa systeemisiä terveysongelmia, kuten sydän-, munuais- ja maksasairauksia”, tri Bernal sanoo. Päivittäinen hammasrutiini, joko harjaten, pyyhkien, suuveden tai hampaita hoitavan herkun avulla, on oivallinen keino taistella koirasi pahanhajuista hengitystä vastaan ja estää se kokonaan.

Lue lisää: 

6 tapaa kouluttaa koirasi fiksummaksi

Harkitsetko lemmikin hankkimista – ota nämä 7 seikkaa huomioon

13 uskomatonta faktaa, jota et tiennyt koirastasi