Previous slide
Next slide

Näin hillitset lemmikkien pahoja tapoja

lemmikki
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Katrina Warren
Lemmikit ovat mahtavaa seuraa ja haluavat yleensä miellyttää omistajiaan, mutta ne voivat omaksua pahoja tapoja, jotka haittaavat niiden omistajaa.

Muutamat peruskikat ja helpot konstit voivat tehdä elämän paljon mukavammaksi sekä lemmikeille että omistajille.
 

Ongelma: Päin hyppivät koirat

Koirat, jotka pomppivat ihmisiä päin, voivat olla ärsyttäviä, kiusallisia ja mahdollisesti vaarallisia.

Ratkaisu: Paras strategia on opettaa koiralle, että ne saavat huomiota vain, kun kaikki neljä jalkaa ovat tukevasti maassa. Aloita koulutus mahdollisimman aikaisin, koska on helpompaa ehkäistä tätä käyttäytymistä kuin korjata sitä. Kun näet, että koira aikoo hypätä kahdelle jalalle, käännä vartalosi poispäin äläkä huomioi koiraa, ennen kuin se rauhoittuu. Palkitse sitten koiran rauhallinen käytös antamalla sille herkkuja ja kehu sitä (varaudu siihen ja pidä aina herkkuja mukanasi). Voit myös yrittää harhauttaa koiraa antamalla sille jotakin muuta tekemistä, esimerkiksi käskyn ”istu”. Kun se istuu rauhallisesti, anna sille kehuja ja herkkuja.

Ongelma: Huonekaluja raapivat kissat

Kissat raapivat huonekaluja ja mattoja, mikä on ärsyttävä ja mahdollisesti myös kallis ongelma.  Raapiminen on luonnollista, sisäsyntyistä käyttäytymistä, jolla kissat irrottavat kuollutta solukkoa käpäliensä ulkopinnoilta ja merkitsevät reviiriään. Valitettavasti ne eivät ymmärrä, että huonekalut ei sovi tähän tarkoitukseen.


Ratkaisu: Raapimapuun hankkiminen on yleensä yksinkertaisin tapa ratkaista ongelma, mutta kissaa täytyy opettaa käyttämään sitä. Valitse puu, joka on jykevä ja tarpeeksi korkea, jotta kissa voi ojentua ylöspäin koko pituudeltaan. Jos kissa raapii tiettyä huonekalua, sijoita raapimapuu juuri sen eteen. Jos kissa jatkaa raapimista, yritä ohjata se puulle lelujen avulla.

Ongelma: Koirat, jotka sekoavat ovikellosta

Monet koirat juoksevat ovelle ja haukkuvat holtittomasti aina, kun ovikello soi tai vieraita saapuu kylään. Se on väsyttävää omistajille ja hermostuttavaa kyläilijöille. Koirat oppivat nopeasti, että ovikello tai koputus merkitsee vieraiden saapumista ja että se aiheuttaa jännitystä ja huomiota.


Ratkaisu: Tätä käyttäytymistä voi parhaiten hallita kouluttamalla koiria tekemään jotain muuta, kun kello soi. Se vaatii kärsivällisyyttä, toistoja ja paljon herkkuja. Aloita niin, että ovella ei ole ketään, kävele ovelle ja avaa se, aivan kuin siellä olisi joku. Pyydä koiraasi sitten istumaan ja palkitse se, kun se on hiljaa. Toista tätä useaan kertaan muutaman päivän ajan, kunnes koira yhdistää asian istumiseen ja herkkuihin.

Järjestä sen jälkeen ystävä tai perheenjäsen koputtamaan tai soittamaan ovikelloa oven taakse ja jatka koulutusta. Toista sitä niin monta kertaa kuin on tarpeen, kunnes koirasi ymmärtää saavansa herkkuja, mutta vain jos se ei hauku.

Huippuvinkit ärsyttävän käytöksen korjaamiseen 

1.

 Käytä houkuttimia, kuten ruokaa tai leluja – mistä tahansa lemmikki sitten pitääkin eniten – palkitsemaan toivottua käyttäytymistä.

2.

 Anna käskyt hiljaisella äänellä: huutaminen ja äänen korottaminen vain yllyttää lemmikkiä entisestään.

3.

 Älä koskaan lyö tai rankaise: lemmikkisi saattaa alkaa pelätä sinua.
 
Lue lisää: 

Totta vai tarua lemmikistä?

8 varmaa merkkiä, joista tiedät, että kissasi luottaa sinuun. 

13 faktaa, joita et tiennyt koirastasi