Previous slide
Next slide

Ohjeita, joiden avulla voit kouluttaa kissan tekemään viisi elämän mullistavaa asiaa

kissa
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Damon Beres
Kyllä! Voit kouluttaa kissasi tulemaan luoksesi käskystä, käymään asioillaan wc-istuimella ja vielä muutakin, ja se on paljon helpompaa kuin olisit voinut ajatella.

Tärkein asia ensin: Älä koskaan rankaise

Kissat eivät vain yksinkertaisesti opi tavalla, joka on joidenkin omistajien mielestä ”kurinpitoa”. Päinvastoin, kissasi ”rankaiseminen” voi tehdä siitä stressaantuneen, mistä seuraa erilaisia käytös- ja terveysongelmia. Tämä ei ole sitä, mitä haluat saada aikaan kouluttaessasi kissaa. Muista, että kärsivällisyys ja positiivinen vahvistaminen ovat kaiken perusta, kun opettelet kouluttamaan kissaasi.

Seuraavaksi: Hanki naksutin ja makupaloja

Naksutin, jota käytetään yleisesti apuvälineenä monien erilaisten eläinten koulutuksessa, maksaa vain muutaman euron. Sen avulla saat annettua kissallesi positiivista vahvistusta opetellessasi kouluttamaan sitä. (Voit käyttää myös tavallista kuulakärkikynää, jonka päässä on naksahtava nuppi. Tärkeintä on saada aikaan helposti erottuva ääni, jonka saat tehtyä hyvin nopeasti.) Kissan koulutukseen kuuluu yleensä herkullisen makupalan tarjoaminen kissalle toivottua käytöstä seuraavan naksauksen jälkeen. Ilman naksutinta kissasi ei välttämättä tiedä, minkä vuoksi se saa palkan: jos se tottelee käskyä, kuulee naksahduksen ja saa sitten palkaksi makupalan, kissasi alkaa todennäköisemmin toistaa oppimaansa.

Kuinka opetat kissaasi: Tulemaan luokse käskystä

Kissat voivat oppia reagoimaan äänikomentoon ja tulemaan sen kuultuaan sinua kohti. (Yhdysvaltain eläinsuojeluyhdistys neuvoo, että voit käyttää tätä keinoa saadaksesi kissan luoksesi, jos se sattuisi rynnistämään ulos odottamatta.) Tämä kissanopetusniksi alkaa siitä, että teet jonkin tietyn äänen aina ennen ruokintaa – ennen kuin avaat ruokapussin tai -tölkin – voit esimerkiksi kutsua kissaa nimeltä tai naksutella kieltäsi. Lemmikkisi oppii näin yhdistämään tämän tietyn äänen johonkin positiiviseen asiaan (tässä tapauksessa ruokaan) ja tulee lopulta luoksesi äänen kuullessaan. Voit seuraavaksi vahvistaa tätä käytöstä myös tavallisten ruokinta-aikojen ulkopuolella. Aloita lyhyistä etäisyyksistä. Tee valitsemasi ääni, käytä naksutintasi kissan tullessa ja palkitse lemmikkisi sitten makupalalla. Ajan kuluessa voit kutsua kissaa pidempienkin etäisyyksien päästä. Yhdysvaltain eläinsuojeluyhdistys suosittelee maksimissaan kahta viiden minuutin pituista tai lyhyempää ”kissankoulutussessiota” päivässä. Koulutuskertojen aikana samaa asiaa pitäisi treenata enintään kaksikymmentä kertaa. 

Kuinka opetat kissaasi: Käymään asioillaan wc-istuimella

On melkoisen työlästä opettaa kissa käymään asioillaan wc-istuimella, mutta ajattele sen mukanaan tuomia etuja: säästät kissanhiekassa ja kotisi pysyy puhtaampana. Aloita laittamalla kissanhiekkalaatikko wc-istuimen viereen. Siirrä laatikkoa sitten pikkuhiljaa lähemmäs ja lähemmäs istuimen kantta. Voit käyttää myös jakkaraa, jotta kissan on helpompi päästä istuimelle. Kun lemmikkisi on tottunut käymään wc-istuimen kannen päällä olevalla kissanhiekkalaatikolla, ota käyttöön erikoisvalmisteinen laatikko, joka mahtuu wc-istuimen sisään. (Hanki sellaista kissanhiekkaa, jonka saa huuhdella viemäriin, ja varustaudu siihen, että hiekkaa lentää myös laatikon ulkopuolelle.) Vähennä kissanhiekan määrää vähitellen, jotta kissasi tottuisi käymään tarpeillaan ilman sitä, ja poista sitten laatikko kokonaan.  

Kuinka opetat kissaasi: Sanomaan käsipäivää

Tämän tempun opettaminen on yksinkertaisempaa, kuin ehkä olet kuvitellut. Ota makupala valmiiksi ja mene sitten samalle korkeudelle kissasi kanssa. Kosketa kissasi tassua ja sano valitsemasi käskysana, kuten esimerkiksi ”Päivää”. Käytä naksutintasi, kun kissa liikuttaa käpäläänsä. Toista tämä, kunnes kissasi tarjoaa käpäläänsä kuullessaan käskysanan ilman tassun koskettamista. Aivan kuten luokse tulemiseen käskystä, tämänkin oppimiseen voi kulua muutama harjoituskerta parin eri päivän aikana.

Kuinka opetat kissaasi: Kerjäämään

Tämä on saman tapainen kuin käsipäivää-temppu. Pidä vain makupalaa aivan kissasi pään yläpuolella ja anna käskysana ”Kerjää”. Lemmikkisi pitäisi tällöin nousta takatassuilleen ja kurottautua ottamaan makupala. Naksauta toivotun käytöksen merkiksi ja anna kissallesi sille varattu makupala. Harjoittele, kunnes kissa kerjää käskystä eikä makupalaa tarvitse enää pidellä sen pään yläpuolella. Jos todella haluat oppia kouluttamaan kissaasi hyvin, muista aina palkita lemmikkisi, mutta älä milloinkaan anna sille maitoa juotavaksi.

Kuinka opetat kissaasi: Kävelemään hihnassa

Hanki valjaat ja talutushihna, joka kiinnittyy kissan selän puolelle eikä sen kaulaan. Yhdysvaltain eläinsuojeluyhdistys suosittelee, että ennen kuin valjaat laitetaan kissalle, ne jätetään muutamaksi päiväksi sellaisiin paikkoihin, joissa kissa viettää paljon aikaa. Tällaisia ovat esimerkiksi kissan ruokintapaikka tai sille mieluinen nukkumapaikka. Näin eläin tottuu valjaiden näkemiseen. Seuraavaksi alat kietomaan valjaat kissan ympärille (ilman, että kiinnität niitä) samaan aikaan, kun annat sille makupalan. Jonkin ajan kuluttua voit laittaa valjaat kiinni ilman talutushihnaa – jätä ne paikoilleen ensin pariksi minuutiksi, lisää sitten aikaa päivän mittaan. Kun kissasi on tottunut valjaisiin, kiinnitä niihin talutushihna ja anna kissan kuljeskella vapaasti sisällä valjaat yllään. Muutaman päivän kuluttua voit alkaa pitää kiinni hihnasta kissaa opettaessasi. Ja tämän jälkeen: voitte vähitellen lähteä ulos suureen maailmaan! Huolehdi, että kissasi saa rauhassa tutustua uuteen alueeseen ja aloita ulkoilu jossakin rauhallisessa paikassa.

Lue lisää: 

Tätä koiran- ja kissanvuodet oikeasti tarkoittavat

Näin leikkaat kissan kynnet

Kun lemmikki tulee taloon