Previous slide
Next slide

Onko lemmikkisi ylipainoinen?

lemmikki_ylipaino
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Katrina Warren
Kuten ihmisillä, myös ylipainoisilla lemmikeillä on merkittävästi kasvanut riski sairastua ja kärsiä erilaisista terveysongelmista. Eläinlääkäri, tohtori Katrina Warren jakaa asiantuntevat neuvonsa koirien ja kissojen ylipainon syihin, ongelmiin ja parannuskeinoihin.

Syitä

Yksinkertaisesti sanottuna paino-ongelmia ilmenee, kun lemmikki syö enemmän kuin kuluttaa. Omistajat ovat avainasemassa, koska loppujen lopuksi he päättävät, mitä ja kuinka paljon lemmikki syö. Muita tekijöitä ovat muun muassa:

Liikunnan puute Säännöllinen liikunta auttaa koiria pysymään kunnossa, koska paikallaan pysyttelevillä koirilla painoa kertyy todennäköisemmin kuin aktiivisilla lajitovereilla. Ja koska kissojen ei enää tarvitse metsästää ruokaansa, ne tyypillisesti nauttivat mukavasta elämäntyylistä sisällä loikoillen.

Ruoan jatkuva tarjonta Ruoan määrä pitäisi aina sopeuttaa lemmikin energiantarpeeseen. Monet omistajat pitävät kuitenkin lemmikeilleen jatkuvasti ruokaa tarjolla ja olettavat, että lemmikki säätelee itse ruokamääränsä. Tämä pätee etenkin kissanomistajiin.

Liikaa herkkuja On helppo langeta antamaan lemmikille ruokaa aina, kun se kerjää sitä. Kaikki ylimääräiset namupalat kuitenkin lisäävät energian saantia.

Rotuerot Jotkin koirat ovat erittäin hyviä haistamaan ruokaa. Tiettyjen rotujen tiedetään alati etsivän ja usein varastavan ruokaa. Kyseisiä rotuja voi auttaa tarkka ruokavalio.

Terveysongelmia

Tuoreiden arvioiden mukaan yli kolmannes kaikista lemmikeistä on ylipainoisia, mikä asettaa ne alttiiksi useille terveysongelmille.

Sairaudet ja vaivat Diabetes ja sydänsairaudet ovat lemmikkien painoon liittyvien ongelmien kärjessä. Ylipainoiset lemmikit saattavat alkaa liikkua vähemmän, mikä voi johtaa terveysongelmiin kuten nivelkipuihin ja hengitysongelmiin.

Elämänlaatu Liikalihavien lemmikkien elinkaari on yleensä lyhyempi, elämänlaatu kokonaisuudessaan heikompi ja hyvinvointi vaarantunut verrattuna lemmikkeihin, joiden paino on terveellä tasolla.

Parannuskeinoja

Onneksi on olemassa runsaasti ruokavalio- ja elämäntapamuutoksia, joilla voi auttaa lemmikkiä pudottamaan painoa ja/tai ylläpitämään tervettä painoa. Käy eläinlääkärissä, niin saat neuvoja ja voitte sulkea pois piileviä terveyssyitä ja pohtia seuraavia.

Lue lisää: 

Näin hillitset lemmikkien pahoja tapoja

8 varmaa merkkiä, joista tiedät, että kissasi luottaa sinuun

13 faktaa, joita et tiennyt koirastasi