Previous slide
Next slide

Tämän vuoksi koirat pyörivät ympäri ennen kuin alkavat kakkaamaan

koirat
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Marissa Laliberte
Koirasi sisäinen kompassi saattaa ohjata sitä.

Useimmat koiranomistajat ovat luultavasti hämmästelleet (ehkä myös hieman kärsimättöminä) odottaessaan koiransa tekevän tarpeitaan. Pelkkä sopivan pehmeän ruohikkoisen paikan etsiminen kakkaamista varten ei näytä riittävän koirille, vaan ne suorittavat jonkinlaisen rituaalin ja pyörivät paikallaan ympäri ennen kuin lopulta kyykistyvät asioilleen. Onneksi tämäkin koiranomistajaa askarruttava kysymys on mahdollisesti saanut lopulta vastauksensa.

On olemassa muutamia teorioita siitä, miksi koirat pyörivät ympäri ennen kakkaamista. Useimmat näistä ovat samantapaisia kuin ne teoriat, jotka koskevat koirien pyörimistä paikallaan ennen asettumista maahan makaamaan. Ympäriinsä tallusteleminen litistäisi paikalla kasvavan ruohon, jolloin pitkät ruohonkorret eivät takertuisi ulosteeseen ja osuisi koirien takapuoleen niiden kakkiessa (yök). Toinen selitys on, että koirat tarkistavat, ettei paikalla ole käärmeitä ja muita mahdollisia saalistajia, ennen kuin keskittyvät rauhassa toimiinsa.

Mutta tsekkiläinen tutkija Hynek Burda ei oikein uskonut kumpaakaan näistä teorioista. Koirat ovat kehittyneet susista, joiden ei ole tarvinnut kantaa juurikaan huolta pitkästä ruohosta. Ja jos ne olisivat halunneet tarkkailla ympäristöään, paikallaan pysytteleminen kuuntelua ja haistelua varten olisi ollut tehokkaampaa kuin alueen nopea silmäily. Näiden teorioiden sijaan Burda ehdottikin, että koirat pyörivät ympäri tunteakseen maan magneettisen vetovoiman.

Maapalloa ympäröi magneettikenttä, joka suojelee sitä avaruudesta tulevalta säteilyltä. Jotkut eläimet tuntuvat käyttävän magneettikenttää hyväkseen tietääkseen, missä maan pohjois- ja etelänavat ovat. Esimerkiksi linnut tietävät näin, minne suuntaan lentää muuttomatkoillaan. Burda julkaisi tutkimuksensa erikoisaikakauslehti Frontiers of Zoologyssä vuonna 2013. Tutkimuksessa esitettiin, että myös koirilla on voimakas sisäinen kompassi. Burda ja hänen tutkimusryhmänsä käyttivät kaksi vuotta seuraten 70 koiran kakkaamista ja pissaamista kirjaten ylös, mihin suuntaan koirat olivat tapahtumahetkellä kääntyneet ja kuinka voimakas magneettikenttä silloin oli.

Tutkimuksessa havaittiin, että magneettikentän ollessa rauhallinen (mitä se on noin 20 prosenttia valoisasta ajasta), koirat suosivat kakkausasentoa, jossa niiden kuono osoitti joko pohjoiseen tai etelään. Kun magneettikenttä ei ollut yhtä vakaa, koirat pysähtyivät asioilleen mihin tahansa suuntaan katsellen. Tästä kaavasta ei löydy selitystä sille, miksi koirat haluavat kääntyä kohti maapallon napoja, mutta tutkijat arvelevat, että se saattaa auttaa koiria muistamaan, minne ne ovat merkinneet reviiriään. ”Reviirin merkitseminen ja/tai koiran oman magneettisen kompassin kalibroiminen onnistuvat varmaankin helpommin koiralle, kun se on asettunut seisomaan magneettikentän suuntaisesti”, Burda totesi Washington Postin haastattelussa.

Jos koirat kykenevät muistamaan, mihin suuntaan ne ovat olleet kääntyneinä, niiden saattaa olla helpompi löytää sama paikka uudelleen. Joten ennen kuin pyörittelet silmiäsi, kun koirallasi näyttää kestävän ikuisuus tarpeidensa tekemisessä, sinun on syytä muistaa, että Rekku saattaa juuri suorittaa tieteellistä tutkimusta kakkapaikkansa suhteen.

Lue lisää: 

Tätä koiran- ja kissanvuodet oikeasti tarkoittavat

13 uskomatonta faktaa, joita et tiennyt koirastasi

Kun eläin tulee taloon