Previous slide
Next slide

22 asiaa, joita et tiennyt ukkosesta

ukkonen
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Michelle Crouch
Ukkonen ja salamat ovat monimutkaisempia kuin uskoisi.

Salamoita on kaikkialla

Salama iskee yli 8 miljoonaa kertaa päivässä ympäri maailmaa. Se tarkoittaa noin 93 kertaa sekunnissa.

Älä aja vedessä

Ensimmäinen sääntö tulvivan alueen halki ajamiseen: Älä tee sitä. Vähintään puolet kaikista tulviin liittyvistä hukkumisista tapahtuu, kun ihmiset ajavat ajoneuvon veteen, kertoo Yhdysvaltojen tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskus. Vain viisitoista senttiä syvä, seisova vesi voi sammuttaa moottorin ja tehdä auton hallitsemattomaksi, ja kolmenkymmenen sentin syvyys voi pyyhkäistä auton tieltä. Tulvan aikaan se merkitsee sitä, että kuljettaja voi upota tai hukkua.

Se on aurinkoa kuumempi

Kuinka kuuma salamanvälähdys on? Noin 30 000°C eli viisi kertaa kuumempi kuin auringon pinta.

Usko tai älä, mutta vakavan myrskyn jälkeinen aika on yleensä kaikista vaarallisin

Kaatuneita puita, katkenneita sähkölinjoja, tulvia, rojua, särkynyttä lasia ja teräviä esineitä samassa paikassa. Ja koska liikennevalot eivät toimi ja ihmiset ovat pahalla tuulella, he tapaavat ajaa risteyksien läpi, jolloin autokolarit ovat yleisiä ja joskus kohtalokkaita.

Kyllä, taivaalta voi sataa sammakoita, kaloja ja muita todella outoja asioita

Kyseessä on harvinainen meteorologinen ilmiö, mutta tieteilijät sanovat, että tornadon tai myrskyn tuulet voivat olla niin voimakkaita, että ne saattavat nostaa eläimiä ja esineitä korkealle ilmaan, ja joskushan ne tulevat alas. Pienestä australialaiskylästä raportoitiin satojen kalojen sataneen alas taivaalta vuonna 2010.

Suihkuun ei kannata mennä, kun ukkonen jyllää 

Jos salama osuu taloon, se voi kulkea putkiston läpi ja antaa sähköiskun kaikille, jotka koskevat putkiston läpi tulevaan veteen. Ihmiset ovat saaneet sähköiskuja tai kuolleet ollessaan kylvyssä, pestessään astioita ja pyykätessään. (Tästä syystä myös uimahallit sulkevat usein ovensa myrskyjen aikaan.)

Älä hakeudu suojaan puurakenteiden alle

Paikallisen puiston, golfkentän tai uima-altaan ”suoja” saattaa suojata auringolta ja sateelta, mutta ukkosmyrskyssä se voi olla kuolonloukku. Ellei suoja ole erityisesti rakennettu turvalliseksi salamilta (useimmat eivät ole), puisen rakennelman alla seisominen itse asiassa lisää salamaniskun todennäköisyyttä. Hakeudu mieluummin autoon suojaan.

Kumirenkaat eivät ole se, mikä autossa suojaa salamalta

Auto on turvallinen paikka ukkosella, koska kun salama osuu autoon, se kulkee auton metallista ulkokuorta pitkin maahan. Varo koskemasta mihinkään metalliosaan auton sisätiloissakaan.

Varastoi vettä

Monet sähkökatkoksen vakavista ongelmista liittyvät veteen. Kun myrsky on tulossa, hamstraa vettä. Täytä ämpärit, padat ja pannut, vanhat maitotölkit ja limsapullot, sekä pesualtaat ja kylpyamme. Vettä tarvitaan juomiseen, pesemiseen ja WC:n huuhteluun.

Ukkonen ja salamat aiheuttavat suuria sateita

Erään mittarin mukaan trooppinen Claudette-myrsky oli märin myrsky Yhdysvaltojen historiassa. Se kaatoi vuorokaudessa metrin verran vettä Teksasin Alviniin heinäkuussa 1979. Sademäärä on yhdessä päivässä mitatuista määristä suurin.

Hanki radio

Katastrofin jälkeen valitetaan eniten informaation puutteesta. Osta siis pattereilla tai käsikammella toimiva radio, jotta saat tietoa sähkökatkoksen aikana.

Salama voi iskeä ilman sadettakin

Noin 10 prosenttia salamaniskuista tapahtuu ilman sadetta.

NASA lennätti yhden lentokoneen 1496 ukkosmyrskyn lävitse 1980-luvulla

Koneeseen osui salama yli 700 kertaa. Tällä kokeilulla yritettiin parantaa lentoliikenteen turvallisuutta salamia vastaan, ja se toimi. Nykyään matkustajakoneeseen osuu salama suunnilleen kerran vuodessa, yleensä ilman haittavaikutuksia. On kulunut vuosikymmeniä siitä, kun yhdysvaltalainen lentokone viimeksi iskeytyi maahan salamaniskun johdosta.

Pidä jalkasi yhdessä

Jos joskus joudut ukkosmyrskyllä ulos ilman suojaa, pidä jalkasi yhdessä. Noin puolet kaikista salamakuolemista johtuu sähkövirrasta, joka kulkee pitkin maata. Pitämällä jalat yhdessä minimoit todennäköisyyden, että virta kulkee ylös kehoosi ja vahingoittaa sisäelimiä. (Pysy myös kaukana puista ja kyyristy, mutta älä mene makuulle.)

Ilmapallot auttavat sään ennustamisessa

Joka päivä kahdesti päivässä sääkartoittajat vapauttavat samanaikaisesti ilmaan valtavia ilmapalloja lähes 900 paikasta ympäri maailmaa. Pallot mittaavat maanpäällisiä ilmatietoja, kuten lämpötilaa, kosteutta ja tuulennopeutta, ja tarjoavat tärkeää tietoa, jota meteorologit käyttävät tehdessään sääennusteita ja ennustaessaan myrskyjä.

Parhaatkin ylijännitesuojat voivat pettää, jos salama osuu suoraan taloon

Elektroniikka on nykyään haavoittuvaisempaa kuin ennen, joten laitteiden hajoamiseen ei vaadita paljoa. Ainoa tapa varmistaa, että ne ovat turvassa, on ottaa ne irti pistorasiasta, ennen kuin myrsky iskee.

Salama voi iskeä kahdesti

Salama voi osua samaan paikkaan kahdesti – ja usein niin käykin, etenkin jos esineet ovat pitkiä, kapeakärkisiä ja erillään muusta ympäristöstä. Esimerkiksi Empire State Building -pilvenpiirtäjään osuu lähes 100 salamaa vuodessa, kertoo Yhdysvaltojen tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskus.

Ikkunoiden teippaaminen ei suojaa niitä tuulelta tai lentäviltä esineiltä

Asiantuntijat kannustivat tähän kauan siiten, ennen kuin ymmärsivät, että teippaaminen ei vahvista ikkunoita millään tavalla ja voi jopa lisätä vahingon mahdollisuutta. (Kuvittele valtava yhteenteipattu lasinsirujen massa, joka lentää kohti.) Ikkunoiden peittäminen ikkunaluukuilla tai vanerilla on ainoa keino estää niiden särkyminen.

Metalli ei vedä salamoita puoleensa

Syy siihen, että ihmisiin osuu salama, kun he puhuvat puhelimiin, on se, että he ovat ajatuksissaan.

Voit koskea ihmiseen, johon on iskenyt salama

Vaikka joskus väitetään muuta, on turvallista koskea ihmiseen, johon on iskenyt salama. Sähkövirta ei jää iskun uhriin, mikä tarkoittaa sitä, että ensiavun antaja ei saa sähköiskua.

Mikään ei pelasta sinua, jos jäät valtavan raekuuron alle

Jääkiteitä muodostuu, kun vesipisarat jäähtyvät ukkosmyrskyssä, mutta niistä tulee mitattavan kokoisia vain, jos myrskyn ylösveto on tarpeeksi voimakas pitääkseen jään yläilmoissa samalla, kun lisää vesipisaroita jäätyy alkuperäisen kiteen ympärille. Suurin mitattu rae löydettiin Vivianista, Yhdysvaltojen Etelä-Dakotassa heinäkuussa 2010. Sen ympärysmitta oli lähes puoli metriä, ja se painoi lähes 750 grammaa. Auts.

6 outoa asiaa, jotka tapahtuvat ennen myrskyä

Aurinko paistaa, suojaa ihosi oikein

Kun sää on muuttanut historiaa – 7 historiallista tapahtumaa