Previous slide
Next slide

6 outoa asiaa, jotka tapahtuvat juuri ennen myrskyä

myrsky
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Marissa Laliberte
Näistä kuudesta luontoäidin antamasta vihjeestä tiedät, että pian saattaa olla myrsky tuloillaan.

Puunlehdet kääntyvät ympäri

Tämä vanha taru on itseasiassa totta. Juuri ennen kuin myrsky iskee, kosteus yleensä lisääntyy todella nopeasti, mikä saa syksyllä lehtensä tiputtavien puiden lehtien tyvet veltostumaan. Ilman niiden tavallista jäykkyyttä, tuullessa myös lehden alapuoli näkyy.

Hyönteisten seksihalut alenevat

Ennen sadetta tapahtuva ilmanpaineen aleneminen vaikuttaa myös hyönteisten paritteluhaluihin, kertoo Plos One –lehdessä julkaistu artikkeli. Tutkijat tarkastelivat eri kuoriaislajien parittelukäytöstä –kovakuoriaisten, ansarikirvojen ja armeijamatojen – ja kaikilla kolmella lajilla oli samanlaisia reaktioita. Mikäli vaikutti siltä, että olisi tulossa sade, naarailla esiintyi vähemmän parittelusignaaleja ja urokset eivät reagoineet yhtä vahvasti niiden feromoneihin. Hyönteiset kyllä parittelivat, jos ne asetettiin lähelle toisiaan, mutta parittelu oli nopeasti ohi sen sijaan, että kaikki ”perinteiset”parittelurituaalit olisi käyty läpi.

Lintujen pako

Vuonna 2013, tutkijat seurasivat kultasiipikerttulin muuttoliikennettä ja olivat ymmällään, kun linnut yhtäkkiä pakenivat Tennesseen vuorilta, jokainen lentäen yksin parven sijaan. Myrsky oli nousemassa noin 900 kilometrin päässä, mutta tutkijat eivät havainneet mitään, mikä olisi vihjannut siitä linnuille – tuulennopeus, kosteus ja ilmanpaine olivat kaikki muuttumattomia. Myrskyn jälkeen linnut tulivat takaisin. Tutkijat päättelivät, että linnut aistivat ääniä, jotka ovat ihmiskorvalle liian matalia.

Ilma tuoksuu erilaiselle

Se ei ole vain päässäsi – ilmassa todella on tietty tuoksu juuri ennen sadetta. Raikas tuoksu, jonka havaitset, tulee otsonikerroksesta. Myrskyn lähestyessä, alaspäin tuleva ilmavirtaa työntää otsonimolekyylejä lähemmäs maata, minkä vuoksi haistat ne herkemmin.

Mehiläiset työskentelevät ahkerammin

Jiangxin maatalousyliopiston tutkimus Kiinassa paljastaa, että mehiläiset voivat havaita tulevan sadekuuron ja aloittavat ruuankeruun. Tieteilijät seurasivat 300:a hunajamehiläistä yli kuukauden ajan ja havaitsivat, että mehiläiset työskentelivät ahkerammin kuin normaalisti päivää ennen sadetta (todennäköisesti kerätäkseen ruokaa varastoon), koska eivät halua poistua pesästä sateen aikana.

Koirat hermostuvat

Jos koirasi pelkää ukkosmyrskyjä, se saattaa reagoida myrskyyn jo ennen sen saapumista. Eläinlääkärit arvelevat, että koirat huomaavat muutokset ilmanpaineessa, kuulevat matalaäänisiä ukkosääniä aikaisemmin kuin ihmiset tai aistivat ilmassa olevan staattisen sähkön. Nämä muutokset saattavat säikäyttää koirasi ennen kuin itse edes huomaat myrskyn alkua.
Lue lisää

13 kuun salaisuutta, joita tieteilijät yrittävät selvittää

22 asiaa, joita et tiennyt ukkosesta

Seitsemän avaruudessa kiellettyä ruokaa