Previous slide
Next slide

8 asiaa, jotka saattavat tapahtua, jos Amazonin sademetsä katoaa

Amazon
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Lela Nargi
Maailman mahtavin sademetsä kutistuu hälyttävää vauhtia. Jos se katoaa kokonaan, seuraukset planeetallemme ovat katastrofaaliset.

Amazon, laaja kaistale trooppista sademetsää, joka ulottuu Boliviaan, Columbiaan, Ecuadoriin, Ranskan Guyanaan, Guyanaan, Peruun, Surinamiin ja Venezuelaan, mutta sijaitsee 60-prosenttisesti Brasiliassa, on taistellut epätoivoisesti metsäkatoa vastaan jo vuosikymmenten ajan. Ennen 1970-lukua se kattoi yksin Brasiliassa miltei neljä miljoonaa neliökilometriä. Greenpeacen mukaan alue on pienentynyt tasaisesti laittoman metsänhakkuun, soijaviljelmien ja karjanhoidon vuoksi. Vuonna 2018 Brasilian osuus sademetsästä oli 3,299 miljoonaa neliökilometriä, mutta maan tuore, ympäristöstä viis veisaava hallitus on saanut eko-tarkkailijat ennustamaan, että tuo lukema alkaa laskea – ja nopeasti.

Huikeat 10 prosenttia kaikista planeetallamme tunnetuista kasvi- ja eläinlajeista elää Amazonissa. Kodikseen sitä kutsuu noin 30 miljoonaa ihmistä, joista 2,7 on alkuperäiskansoja. Sademetsä sitoo myös 100 miljardia tonnia hiiltä ja Maailman luonnonsäätiön mukaan se suodattaa hiilidioksidia ilmasta, jota hengitämme. Lisäksi se kontrolloi ilmastoamme kokonaishaihdunnan kautta. Seuraavaksi tutkimme, mitä tapahtuisi, jos tämä tärkeä ja mahtava kokonaisuus katoaisi kokonaan ja veisi monet selittämättömät mysteerit mukanaan.

Vähenevä sademäärä

Vuonna 2012 Nature-julkaisussa ilmestynyt tutkimus näytti, että Amazon toi sadetta ympäröivälle alueelle, ja että ”Metsäkato voi vähentää sadetta suurella alueella, vaikka sade lisääntyy juuri siellä, missä metsäkato tapahtui,” Scientific American raportoi. ”Amazonissa tapahtuva metsäkato voisi vähentää sadetta merkittävästi Etelä-Brasilian metsättömillä alueilla, joilla maanviljely on yleistä, sekä Paraguayssa ja Urugyayssa…” ja vielä kauempana.

Enemmän kuivuutta

Mitä tapahtuu, kun sade vähenee? Vettä on tietenkin vähemmän juotavaksi. São Pauloa vastikään koetelleen kuivuuden uskottiin yltyneen Amazonissa tapahtuneen metsäkadon takia. Vähentynyt sademäärä tarkoittaa myös, ettei vettä riitä viljelyyn. Se on ironista, sillä ”Amazonin sateet tarjoavat kasteluvettä myös metsää kaataville soijanviljelijöille ja karjankasvattajille,” kertoo National Geographic. Kuivat kaudet pahenevat entisestään, kun puita kaadetaan lisää. Se taas uhkaa sekä ruoka- että juomavarantoja.

Enemmän kasvihuonekaasuja

Jos Amazonissa kaadetaan lisää puita – tai ne kaikki – tuloksena olisi muutos, jonka myötä ”suunnattomat määrät planeettaa lämmittäviä kasvihuonekaasuja” vapautuisivat, sanoo National Geographic. Trooppisia metsiä tutkiva Adriane Esquivel-Muelbert kertoi lehdelle: ”Jos sabotoimme Amazonia, hiilidioksidipäästöt lisääntyvät niin suuressa määrin, että kaikki kärsivät siitä.” Toisin sanoen tiedossa on huonompi ilmanlaatu ja korkeammat lämpötilat ympäri planeettaa.

Enemmän tulvia

Amazonin sademäärä on tietyillä alueilla vähentynyt jo noin 25 prosenttia. Kun sateet sitten saapuvat, seurauksena on valtavia tulvia. Tämä mahdollisuus – kuivemmat ja pidemmät kuivuudet, joita seuraa enemmän tulvia – muuttuisi todennäköisemmäksi, jos sademetsä katoaisi. Eikä kyse ole vain sateesta, vaan koko alueen ilmastosta, kertoo National Geographic. ”Se muuttuu tavallista äkillisemmin… ja sen seuraukset tullaan tuntemaan laajalti.”

Hupeneva biodiversiteetti

Ällistyttävä määrä kasvi- eläin, hyönteis, ja sienilajeja asuu Amazonissa, joka pitää sisällään laajan valikoiman planeetalla esiintyvää elämää. Joka päivä sieltä löydetään keskimäärin yksi uusi laji. Jo vuonna 2012 The Guardian -lehti raportoi uhatuista ja uhanalaisista lajeista ja kertoi: ”Monilla lajeilla edessä on hidas kuolema, kun lisääntymismäärät laskevat ja kilpailu ruoasta muuttuu kiivaammaksi.” Jos Amazon tuhoutuu, suuri osa tuosta monimuotoisuudesta katoaa sen mukana – ja pyyhkii pois kokonaisen ekosysteemin.

Lääketieteen katoavat mahdollisuudet

Miksi ihmisten pitäisi välittää lajien katoamisesta? ”On eräänlainen klisee sanoa, että parannuskeino syöpään voisi löytyä Amazonista, mutta se on myös tavallaan totta,” Esquivel-Muelbert kertoi National Geographicille. Kuten Rainforest Trust -säätiö korostaa nettisivullaan, miltei 90 prosenttia ihmisten sairauksista voidaan hoitaa reseptilääkkeillä, jotka kehitettiin luonnosta löytyneistä aineksista, kuten käärmeenmyrkystä, homeista sekä punatalvio-nimisestä pensaasta – jotka ovat osittain peräisin Amazonista. Kuinka monta tulevaa parannuskeinoa kuolee Amazonin mukana? Kukaan ei tiedä varmasti.

Suuremmat, pidempään jatkuvat metsäpalot

Amazonin puiden menetys, joka on jo vähentänyt sateen määrää ja lisännyt kuivuutta, on johtanut lisääntyneisiin maastopaloihin, jotka ovat suurempia kuin koskaan ennen ja palavat paljon pidempään kuin edeltäjänsä. Näiden metsäpalojen seurauksena ilmakehään vapautuu vielä enemmän hiiltä. Se taas pahentaa jo kuvailemiamme oloja ja muuttaa esimerkiksi ilmaston aina vain kuumemmaksi.

Ihmiset köyhtyvät

Amazonissa asuu kasveja ja eläimiä, mutta myös ihmisiä, ja monien elanto on riippuvainen sademetsästä. ”Kaikki maailman sademetsät tarjoavat ruokaa, energiaturvaa, tuloa ja lääkkeellisiä kasveja 300 miljoonalle ihmiselle,” huomauttaa The Guardian. ”Ja kun metsää kaadetaan, sen sisällä tai ympärillä asuvat ja siitä riippuvaiset ihmiset köyhtyvät. Ilman metsiä ihmiset muuttavat kaupunkeihin tai rikkaampiin maihin löytääkseen töitä.
 

Lue lisää: 

Parhaat ilmaa puhdistavat kasvit

Miksi ukonilmalla ei kannata tiskata?

Kun sää on muuttanut historiaa – 7 historiallista tapahtumaa