Previous slide
Next slide

Miksi ukonilmalla ei kannata tiskata?

ukkonen
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Susan Bronson
Tiedät varmasti, että sisätiloissa on turvallisempaa ukonilmalla – mutta sisälläkin kannattaa olla varovainen. Asiantuntijat neuvovat, mitä ukkosella kannattaa tehdä.

Ukkonen ja sen vaarat

Ukonilmalla on tärkeää pysyä turvassa, mutta voiko kotitöistä kieltäytyä sen nojalla? Annas kun kerron.

Jätä tiskit välistä

Putkiston välttely ukonilmalla kuulostaa ehkä urbaanilegendalta, mutta se on itse asiassa totta. Tiskaaminen, suihkussa käyminen tai jopa käsien peseminen saattaa olla vaarallista. Jos talosi putkistoa ei ole maadoitettu kunnolla, salamasta peräisin oleva sähkö voi välittyä putken ja veden kautta ja aiheuttaa sähköiskun.

”Välttele sähköä johtavia esineitä kotona”, sanoo Yhdysvaltojen sääpalvelun salama-asiantuntija John Jensenius AccuWeatherin raportissa. ”Tähän sisältyvät sekä johdot että putkistot.” Hän neuvoo, ettei vettä kannata valuttaa, jos kuulee ukkosen jyrinää.

Älä myöskään käytä sähkölaitteita

Johdolla kiinnitetyn sähkölaitteen – kuten leivänpaahtimen tai tehosekoittimen – käyttäminen (tai edes koskeminen) voi myrskyn aikana olla vaarallista. Sama pätee televisioihin, lankapuhelimiin ja tietokoneisiin. Jenseniuksen mukaan laite, joka on kiinnitetty sähkövirtaan tai on yhteydessä kodin putkistoon – kuten tiskikone – voi aiheuttaa vaaratilanteen.

Turvallisuus etusijalle

Salama voi iskeä jopa 16 kilometrin päähän, joten jos kuulet jyrinää, ryhdy varotoimiin. Tiskaaminen ja kokkaaminen kannattaa jättää sikseen, kunnes myrsky on ohi.

Lue lisää: 

22 asiaa, joita et tiennyt ukkosesta

6 outoa asiaa, jotka tapahtuvat juuri ennen myrskyä

Nämä 12 punkkimyyttiä voivat olla terveydelle vaarallisia