Previous slide
Next slide

Poistatko punkit väärin? Nämä 12 punkkimyyttiä voivat olla terveydelle vaarallisia

punkki
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Elisa Roland
Punkkien välttelyyn kuuluu paljon muutakin kuin ruohikon lyhyenä pitämistä, käsivarsien tarkistamista ja pitkien housujen kanssa patikointia.

Kynsilakan käyttö

Vanhan kansanviisauden mukaan ihoon kiinnittynyt punkki kannattaa maalata kynsilakalla. Isoäidin kynsilakkavinkit kannattaa kuitenkin säästää sukkahousuja varten (kynsilakalla voi paikata silmänpakoja, ja se muuten toimii!). Lakka ehkä lopulta onnistuu tukehduttamaan punkin, mutta siihen mennessä olet saattanut jo saada tartunnan. Punkki tulee irrottaa saman tien, ja Yhdysvaltain tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskuksen mukaan hyvät pinsetit ovat nopein ja varmin tapa poistaa punkki. Tartu punkkin mahdollisimman läheltä ihoa ja vedä. Työ tapahtuu parhaiten hitaasti ja varmasti: älä nyi, ettei punkin suun osasia jää ihoon.
 

Punkin polttaminen

Toinenkin punkinpoistomyytti on murrettu: tulitikun pitäminen punkin lähellä ei saa sitä irrottamaan otettaan. New York Times kertoo, että pahimmassa tapauksessa aiheutat itsellesi palovamman ja säikäytät punkin niin, että se oksentaa ja näin lisää tartuntavaaraa. Punkin poistamiseen on parempiakin tapoja.
 

Ruohon leikkaaminen

Koska punkit pitävät pitkästä ruohikosta, kotinurmen leikkaaminen pitää punkit loitolla. Mutta vaikka hyvin hoidettu nurmikko saattaa vähentää punkkien määrää, se ei kokonaan poista niitä. Connecticutin Agricultural Experiment Stationin punkkienkäsittelyoppaassa mainitaan tietokonesimulaatio, jonka mukaan pelkkä puutarhanhoito ”esti vain verrattain maltillisen määrän Lymen tautitapauksia”. Tartuntaan riittää jo yksi punkinpurema. Älä jätä ruohoa leikkaamatta, mutta ryhdy muihinkin varotoimenpiteisiin.
 

DEET ja punkit

DEET on erittäin tehokas hyönteiskarkote, mutta Los Angeles Timesin mukaan monella on sitä kohtaan ennakkoluuloja. Aineella on edelleen huono maine, vaikka monet tutkimukset sekä Yhdysvaltain tartuntatautikeskus että ympäristökeskus ovat todistaneet karkotteen olevan turvallista käytettäväksi. ”DEET on ollut USA:n markkinoilla yli 45 vuotta, ja tuona aikana sivuvaikutukset aineen käytöstä iholla ovat olleet harvinaisia, kun ajatellaan aineen miljoonia käyttökertoja”, kertoo myrkytyskeskus, joka on osa Yhdysvaltain terveyspalveluja. Epäiletkö edelleen DEETiä? Voit myös ostaa karkotteita, joissa vaikuttavan aineen pitoisuus on pienempi; 30 prosentin DEET-vahvuus riittää.
 

Vaatteiden peseminen

Sitä luulisi, että pyykinpesuaine ja kuuma vesi auttaisivat pääsemään eroon vaatteiden mukana kulkeutuneista punkeista. Punkit selviytyvät kuitenkin useimmissa ympäristöissä, eikä kierros pesukoneessa aiheuta ötökälle harmia. Kuivuri sen sijaan on punkin pahin painajainen, sillä se kuolee kuivassa kuumuudessa. Vaikka ajatus saattaa tuntua hassulta, käytä vaatteet kuivausrummussa ennen pesua. Valitse tavallinen lämpötila silityskuivan sijaan ja annan kuivaussyklin pyöriä loppuun asti. Tämän jälkeen nukkasuodattimesta saattaakin löytyä kuolleita punkkeja.
 

Suihkussa käyminen

Jos punkit inhottavat, ensimmäinen ajatus on usein suihkussa käyminen. Toki se auttaa pääsemään eroon irtonaisista punkeista, mutta avainsana tässä on irtonainen. Jos punkki on jo tarttunut ihoon, ei se irtoa suihkussa. Suihkussa kannattaa joka tapauksessa tutkia koko kroppa punkkien varalta. Käsipeilin avulla pystyt tarkistamaan joka kolon – varpaiden välistä napaan ja muihin osiin, jotka tavallisesti pysyvät piilossa.
 

Pukeudu pitkiin vaatteisiin

Olet varmasti kuullut, että pitkähihaiset paidat a pitkät housut auttavat pitämään punkit poissa – mutta ne saattavat silti ryömiä iholle housunlahkeesta. Uuden tutkimuksen mukaan punkit voidaan kuin voidaankin pysäyttää: CBS News raportoi Yhydsvaltain hallituksen tutkimuksesta, jonka mukaan kannattaa pitää permetriinillä käsiteltyjä vaatteita. Tämä hyönteismyrkky on peräisin krysanteemikukasta ja se on tehokas: ”Mikään testaamistamme punkeista tai niiden kehitysvaiheista ei halunnut kiinnittyä permetriinillä käsiteltyihin vaatteisiin”, kertoo Yhdysvaltojen tartuntatautikeskuksen johtava tutkija Lars Eisen. Jotkin yritykset tarjoavat palvelua, jossa vaatteet sukista housuihin ja huiveihin käsitellään permetriinillä. Käsittely kestää 70 pesua.
 

Negatiivinen verikoe

Ikävä kyllä negatiivinen verikoetulos ei vielä lupaa, ettei Lymen tauti ole tarttunut. USA Todayssa julkaistun artikkelin mukaan kannattaa hankkia toisen, Lymen tautiin erikoistuneen lääkärin mielipide, jos kokemasi oireet ovat linjassa Lymen taudin oireiden kanssa. Tauti on vaikea diagnosoida sillä monet oireista – päänsärky, nivelkipu ja näkökyvyn heikkeneminen – voivat liittyä myös esimerkiksi flunssaan tai muuhun tulehdukseen. Ihottumaa esiintyy alle puolissa Lyme-tapauksissa.

Punkin murskaaminen

Älä yritä murskata punkkia – saatat vahingossa saada tartunnan. Jos punkki pitää tappaa, pistä se alkoholilla täytettyyn säiliöön. Mieti kuitenkin tätä: jos alat oireilla, punkin säilyttäminen voi olla hyödyllistä, jotta se voidaan testata. 

Punkin hukuttaminen

Uima-altaaseen loikkaaminen tai pitkä, kuuma kylpy ei hukuta punkkia Time-lehden artikkelin mukaan. Jos punkki on jo ihossa kiinni, märkyys saattaa rohkaista sitä kaivautumaan entistä syvemmälle.
 

Tunteeko pureman?

Useimmat meistä eivät huomaa, kun punkki puree. Time-lehti kertoo tämän johtuvan siitä, että punkin sylki on kuin puudutusainetta. Lisäksi aikuinen punkki on ehkä helppo havaita, mutta nymfivaiheen punkki on vain noin unikonsiemenen kokoinen ja paljon vaikeampi huomata. Mikäli tällainen pieni ”siemen” pääsee kaivautumaan syvemmälle eikä sitä irroteta, se saattaa ruokailla päivienkin ajan.
 

Ei siipiä, ei ongelmaa

Punkit eivät osaa lentää, mutta ne liikkuvat silti paikasta toiseen ihan hyvin. Time-lehden mukaan ne eivät tarvitse siipiä uuden isännän etsimiseen: ne tarttuvat ruohoon tai lehtiin takajaloillaan ja venyttävät etujalkojaan loikatakseen seuraavan uhrinsa kimppuun.

Lue lisää: 

9 luiteta koskevaa ”faktaa”, jotka eivät ole totta

13 helppoa keinoa päästä eroon pysyvästi muurahaisista

11 syömiskelvotonta ruokajätettä, joissa on yllättäviä hyötyjä