Previous slide
Next slide

Varaudu hallaan puutarhassa!

istock-1077112072
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat
Talvi tulee joka vuosi tuhoten kesän merkit, mutta älä anna heti ensimmäisen hallan tuhota kauniita kukkaistutuksiasi. Lisää niiden elinaikaa näillä näppärillä konsteilla:

Öiset lämmittäjät

Jos yöksi on luvattu epätavallisen kylmää, reunusta kasvimaa jollakin, joka imee auringosta lämpöä päivällä ja luovuttaa sitä yöllä. Tarkoitukseen käyvät esimerkiksi suuret litteät kivet tai lattiaremontista jääneet laatat. Toinen vaihtoehto on taivutella metallihenkareista lenkkejä, asettaa ne kasvien päälle ja ripustaa niiden varaan mustia jätesäkkejä yöksi.

 
Jäädytetty hallasuoja

Jäädytetty harso on erinomainen hallasuoja. Kastele jo päivällä maa märäksi ja kastele samalla myös harso. Aseta se vähän koholle kasveista tukirakennelmien avulla, jotta se ei painu aivan kasvien päälle. Kun lämpö on laskenut nollan tietämiin, aloita sadetus ja sadeta niin kauan, että harso on jäässä. Jäisen harsokatteen alla taimilla ei ole hätää

 
Sanomalehtipeitto

Kun hallaa on luvassa, aseta ohut nippu sanomalehtipaperia teltaksi taimien päälle ja pane kiviä painoksi paperin reunoille. Kasvit pysyvät teltassa lämpiminä, kunnes ilma taas lämpenee seuraavana päivänä.

 
Korillinen lämpöä

Punoskoreista saa kasveille erinomaisia suojia, jotka pitävät kylmän loitolla mutta läpäisevät valoa. Etsi vanhoja, rikkinäisiä koreja, jotka raaskii jättää ulos. Yötä vasten korien tehoa voi lisätä päällystämällä ne mustalla muovilla.
 

Luovat hallasuojat

Puutarhamyymälöistä saa tyylikkäitä lasisia ja käytännöllisiä muovisia hallasuojia, mutta yksinkertainen ratkaisu saattaa löytyä kotoa ihan ilmaiseksi. Kokeile näitä: korkea kukkamaljakko asetettuna ylösalaisin kasvin päälle, iso lasinen hedelmäkulho, iso muovinen limsapullo. Leikkaa pullon pohja irti terävällä veitsellä ja aseta pullo taimen päälle.
 

Hallan jälkihoitoa

Jos halla on jo päässyt käymään ja kasvit ovat aamulla yhä kuurassa, peittele ne kankaalla, heinillä tai oljilla. Silloin ne sulavat hitaasti ja saattavat selviytyä. Älä puhalla lämmintä ilmaa kylmää saaneelle kasville äläkä kastele sitä lämpimällä vedellä, sillä se tuottaa vain vahinkoa.

Puutarhanhoidossa tärkeintä on luonnollisuus
R
uusun värin merkitykset
4
3 syytä miksi syksy on lempivuodenaika