Previous slide
Next slide

Näin vältät mokat matkoilla

Käyttäydy kuin paikalliset
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Julius Schophoff
Maassa maan tavalla. Rento tervehdys tai jopa täysin hyvää tarkoittava ele voi riittää loukkaamaan isäntäväkeä, kertovat kollegamme Reader´s Digestin toimituksista neljältä eri mantereelta. Lomaoppaamme antaa sinulle muutamia vinkkejä, joiden avulla voit välttää nolaamasta tai loukkaamasta muita tahattomasti matkustellessasi maailman eri kolkissa.


Eurooppa

ENGLANTI

Englantilaiset ovat maapallon ainoa kansa, joka suhtautuu intohimoisesti jonottamiseen, tapahtui se sitten supermarketissa, postitoimistossa tai bussipysäkeillä.

Kun kaksi junaa suistui raiteiltaan Lontoossa vuonna 1999, matkustajat muodostivat hallitun jonon perinteiseen brittiläiseen tyyliin sen sijaan, että olisivat rynnänneet hullun lailla ulos kaatuneista junavaunuista.

”Englantilaiset eivät siedä etuilua jonossa. Jos bussipysäkillä on yksikin ihminen ennen sinua, sinun pitää seistä hänen takanaan ja antaa hänen nousta bussiin ensin”, sanoo Alex Finer, joka toimii Reader´s Digestin Euroopan konttorin päätoimittajana Lontoossa.

Älä myöskään seiso liian lähellä ketään, se tulkitaan henkilökohtaisen tilan loukkaukseksi. Toisaalta, jos seisot liian kaukana jonossa edellä olevasta, voit olla varma, että paikalle saapuva henkilö tulee erityisesti tiedustelemaan sinulta oletko jonossa.

Sanomalehti Guardian suosittelee nyrkkisääntönä, että tilaa pitäisi antaa yhtä paljon ”kuin tanssiessasi isotäti Kyllikin kanssa”.    

SUOMI

Suomalaiset viettävät suuren osan elämästään höyryn täyttämässä puisessa huoneessa, ja yksi asia, jota he eivät siedä, on tyhjä puhe ja jaarittelu. Kannattaa siis unohtaa tyhjänpäiväinen rupattelu ja olla yllättymättä, jos pitkähköt hiljaisuudet rytmittävät keskusteluja.

Jos sinulla on onni saada kutsu suomalaiseen kotiin, käyttäydy samaan pidättyväiseen tapaan kuin isäntäsi. Älä halaa tai suutele ketään saapuessasi äläkä unohda riisua kenkiäsi—kiiltävät puulattiat naarmuuntuvat helposti. ”Älä koskaan juo enempää alkoholia kuin olet tuonut mukanasi äläkä missään tapauksessa edes harkitse polttavasi tupakkaa”, sanoo Ilkka Virtanen, Valittujen Palojen päätoimittaja.

”Höyry ei haittaa suomalaista saunassa, mutta he eivät siedä savua kodissaan!”

RANSKA

Ranskassa kohteliaisuus on kaikki kaikessa. Jopa tervehdyksissä ja lyhyissä vastauksissa käytetään muodollisia puhutteluja ”Bonjour, Monsieur” – ”Merci, Madame”. Paras mahdollisuus päästä lähelle ranskalaista on poskisuudelmarituaali, joka tapahtuu aina tavatessa.

”Tähän voi alueesta riippuen kuulua kaksi, kolme tai jopa neljä suudelmaa. Mutta vastusta kiusausta moiskauttaa vastapuolen poskelle märkä pusu—olan yli ilmaan suuntautuva suukko on sopiva”, sanoo Stéphane Calmeyn, ranskalaisen lehtemme päätoimittaja.

Poskien ei tulisi koskettaa toisiaan ollenkaan, ellet ole todella läheinen tapaamasi henkilön kanssa.

SAKSA

Saksalaiset ovat ahkeria, hyvin käyttäytyviä ja kurinalaisia. He lajittelevat jätteensä tunnollisesti kierrätykseen eivätkä edes uneksisi uhmaavansa punaista liikennevaloa, vaikka toista autoa ei olisi näkyvissä mailla halmeilla.

Mutta saksalaisten kaikkein merkittävin hyve on heidän täsmällisyytensä. Vaikka tapaamisen syy olisi kuinka mitätön, saksalainen ei koskaan myöhästy. ”He lähtevät kotoa hieman liiankin ajoissa varmistaakseen, että ehtivät paikalle jostain odottamattomasta viivästyksestä huolimatta”, sanoo Doris Kochanek, saksalaisen lehtemme toimittaja.

Tämä voi toki tarkoittaa sitä, että he tulevat perille liian aikaisin, mutta se ei haittaa, sillä kaikki muutkin ovat varmasti jo tulleet paikalle. Suosittu saksalainen sananlasku kertoo kaiken: ”Fünf Minuten vor der Zeit ist des Deutschen Pünktlichkeit” (Saksassa täsmällisyys tarkoittaa sitä, että olet viisi minuuttia etuajassa).

ITALIA 

Pizza. Pasta. Antipasti. Maapallon kaukaisimmistakin kolkista löytyy italialaisia ravintoloita. Kannattaa kuitenkin varoa—maailman ruokapääkaupungissa ruokailu ei ole sama asia kuin paikallisesta pizzeriasta purtavan tilaaminen.

Italiassa samantyyppinen pasta-annos, kuin mitä yleensä syöt kotona, on vasta alkuruoka (primo), ja sinun odotetaan tilaavan myös lihaa tai kalaa sisältävä pääruoka (secondo). Tyhjennettyäsi lautasen jälkiruoasta sinun tekee varmasti myös mieli kahvia.

”Mutta älä vain pyydä cappuccinoa – puolen päivän jälkeen italialaiset juovat ainoastaan espressoa”, sanoo italialainen Mario Giacchetta.

Jos onnistut pääsemään näin pitkälle kommelluksitta, älä pilaa kaikkea viime metreillä vaatimalla seurueelle erillisiä laskuja. Italiassa ravintolalasku jaetaan ruokailijoiden lukumäärän mukaan – finito!


Espanjassa cappuccinoa nautitaan aamulla ja aamupäivällä. Puolen päivän jälkeen juodaan espressoa.
Kuva:Jan Bazing

PUOLA 

Puolalaiset miehet ovat oikeita herrasmiehiä. ”He pitävät naiselle ovea auki, auttavat häntä riisumaan takkinsa ja vetävät tuolin valmiiksi ladellen samalla kaikenlaisia viehättäviä pikku kohteliaisuuksia”, sanoo Małgorzata Makowska Puolan toimituksesta.

”Vanhemmat miehet saattavat jopa tervehtiä naista hipaisten huulillaan kevyesti hänen kättään.”

Puolalaiset naiset nauttivat näistä ritarillisista huomionosoituksista, mutta emansipoituneet naisturistit kuvittelevat niiden olevan iskuyrityksiä. Joten naiset, yrittäkää muistaa, että puolalaiset pojat on kasvatettu pienestä asti olemaan kunniallisia ja kohteliaita naisia kohtaan, joten ei kannata säikähtää, vaan olla juonessa mukana!

Tavatessasi puolalaisen miehen tarjoa hänelle kätesi kainosti. Tilannetta saattaa auttaa, jos pystyt kuvittelemaan hänet harjoittelemassa viisivuotiaana isosiskonsa kanssa.

ESPANJA

Espanjalaiset rakastavat melua. Mopojen pärinä, autojen tööttäys, televisioiden pauhu – heillä tuntuu olevan sisäinen tarve metelöidä. Joten älä edes harkitse valittavasi hotellin vastaanotossa roskakuskien herättäneen sinut keskellä yötä.

Paras ratkaisu asiaan on ensinnäkin valita huone huolellisesti—varmista, että se on hotellin takaosassa ja mahdollisimman korkealla. ”Monet ravintolat ja muut julkiset paikat ovat täynnä toinen toisilleen kurkku suorana huutavia ihmisiä”, sanoo Natalia Alonso, Espanjan lehtemme päätoimittaja.

Espanjalaisella runoilijalla Leon Felipellä on leikkimielinen selitys siihen, miksi hänen maanmiehensä puhuvat niin kovalla äänellä: he polveutuvat kaikki Rodrigo de Trianasta, joka toimi Kristoffer Kolumbuksen laivalla tähystäjänä, näki ensimmäisenä uuden maailman ja kiljaisi: ”Tierra!” (suomeksi ”Maata näkyvissä!”)

Amerikka

BRASILIA

Brasilialaiset haluavat olla aina moitteettoman näköisiä. Aina suihkunraikkaita ja hyvin pukeutuneita, eikä yksikään hius ole epäjärjestyksessä. Jopa ruuhkabusseissa ja yökerhojen tungoksessa ilman täyttää partaveden ja parfyymin tuoksu. Muista siis siistiytyä riippumatta siitä, oletko menossa hienoon ravintolaan tai vain rannalle.

Copacabanan hiekkaranta on kuin muotinäytösten lava. Jos tahdot sopia kuvaan, luovu vanhoista roikkuvista shortseistasi ja hanki trendikkäät uimahousut. ”Vaikkakin paljastavat bikinit kuuluvat Brasiliassa asiaan, jonkinlaista peittävyyttäkin vaaditaan. Auringonotto yläosattomissa ja alasti uiminen on kielletty”, sanoo Raquel Zampil, Brasilian lehtemme päätoimittaja.

Eikä kannata unohtaa kaiken glamourin keskellä, että Brasilian kaupungeissa esiintyy myös väkivaltaa ja rikollisuutta, joten jos päätät käyttää Rolexia, kultasormuksia ja timanttikaulaketjua, saatat houkutella osaksesi vääränlaista huomiota.

MEKSIKO

Useimmat meksikolaiset eivät puhu englantia. Kannattaa siis opetella muutama espanjankielinen fraasi. Yksi ensimmäisistä sanoista, joihin luultavasti törmäät, on mañana, huomenna. Voit odottaa kuulevasi sen aina, kun meksikolainen tarvitsee jotain palvelua, kuten esimerkiksi auton korjausta tai putkimiehen palveluita.

Tässä tapauksessa ei kannata erehtyä luulemaan, että huomenna todella tarkoittaisi seuraavaa päivää. ”Mañana on joustava käsite—kun päästään huomiseen, ’huominen’ onkin jo seuraava päivä, ja niin edelleen”, sanoo Mitssue Guzmán Meksikon toimituksesta. Kannattaa vain hyväksyä, että koska et voi voittaa heitä, voit yhtä hyvin liittyä heihin.

Siirrä kaikkia tapaamisia seuraavalle päivälle periaatteen vuoksi. Meksikossa on epätavallista olla ajoissa, joten varmista, että tulet paikalle ainakin puoli tuntia sovittua myöhemmin.

yhdysvallat Tervetuloa rajoittamattoman rupattelun maahan. Jos joku kysyy ”Kuinka voit”, voit kertoa hänelle, että sinulla kesti neljä tuntia päästä läpi lentokentän turvatarkastuksesta, vuokra-autostasi loppui bensa moottoritiellä ja poltit itsesi auringossa kävellessäsi lähimmälle huoltoasemalle. Anna kuitenkin keskustelukumppanillesi mahdollisuus osallistua keskusteluun tai perääntyä kohteliaasti keskustelusta.

”Amerikkalaiset pitävät jutustelusta ja he rakastavat hyviä tarinoita, joita he voivat kertoa eteenpäin ystävilleen”, sanoo Markus Ward, saksalaisen lehtemme amerikkalainen taiteellinen johtaja.

Hississä on kuitenkin toisenlaiset säännöt. ”Älä puhuttele muita ihmisiä hississä tai edes katso heidän kasvojaan”, Ward sanoo.

Australia

AUSTRALIA

Australialaisia on siunattu aurinkoisella mielenlaadulla. He ovat ystävällisiä, avoimia ja avuliaita. He eivät oikeastaan käytä muodollisia tervehdyksiä, vaan mieluummin rentoa ”How y´re going?” (suomeksi ”Miten menee?”). He rakastavat ulkoilmaelämää ja yksi suosituimmista harrastuksista on grillaaminen.

”Jos sinut kutsutaan grillijuhliin, sinua saatetaan pyytää tuomaan lautanen (”bring a plate”), sanoo Lynn Lewis, Australian Reader´s Digestin toimittaja. ”Se tarkoittaa, että tuot tullessasi vadillisen ruokaa yhteiseen pöytään – älä siis saavu paikalle tyhjän ruokalautasen kanssa.”


Aasia

KIINA

Kiinassa lähes kaikki oli ennen sallittua ruokaillessa. Saatat silti vieläkin nähdä – ja kuulla – vanhempaan sukupolveen kuuluvien ryystävän, rouskuttavan äänekkäästi ja röyhtäilevän. Se ei tarkoita, etteikö heillä olisi käytöstapoja: pikemminkin he ilmaisevat arvostavansa ruokaa.

Se ei kuitenkaan tarkoita, että sinunkin pitäisi toimia samoin! Ruoan arvostaminen on hienoa—ahnehtiminen ei ole. Seurataksesi asianmukaista kiinalaista etikettiä kieltäydy kohteliaasti sinulle tarjotusta ruoasta ja juomasta useampaan kertaan, kun vierailet kiinalaisessa kodissa.

Älä huoli: niitä tarjotaan sinulle uudelleen. Lahjat ovat tervetulleita. Mutta on jotain, mikä sinun on hyvä tietää: ”Kiinalaiset eivät koskaan avaa lahjaa sen antajan läsnä ollessa”, sanoo toimituspäällikkö Raycine Chang.

”Älä siis loukkaannu, jos isäntä tai emäntä laittaa lahjasi jonnekin avaamattomana ja näyttää jättävän sen huomiotta. Voit olla varma, että hän avaa sen heti, kun olet lähtenyt.”

INTIA

Intiassa tinkiminen on jokapäiväinen osa ostosten tekemistä kadulla. Mutta usein näkee erityisen dramaattisen kohtauksen, joka toistuu toistumistaan kauppatorilla. Intialainen, joka myy tuotteita – esimerkiksi silkkihuivin – sanoo tuotteen hinnan.

Turisti, joka haluaa ostaa sen, tarjoaa puolet pyydetystä hinnasta. Intialainen myyjä ravistaa päätään. Turisti jatkaa tarjouksen nostamista, mutta myyjä jatkaa päänsä pudistelua entistä kiivaammin, kunnes lopulta päädytään alkuperäiseen hintapyyntöön.

Myyjä pudistaa päätään jopa pyytämälleen hinnalle. Tässä vaiheessa molemmat osapuolet ovat valmiita repimään hiukset päästään – turisti, koska hän ajattelee, ettei myyjä suostu antamaan periksi ja myyjä, koska hän oikeasti hyväksyi tarjouksen jo aikoja sitten.

Jos haluat välttää tällaisen tilanteen, niin kannattaa muistaa, että joissakin Intian osissa pään ravistaminen on merkki siitä, että on samaa mieltä jonkun kanssa.

”Matkailijoiden ei kannattaisi luottaa ainoastaan eleisiin vaan opetella myös paikalliset sanat kyllä ja ei”, neuvoo Sanghamitra Chakraborty, päätoimittaja New Delhin toimistosta.


Japanissa kotitohvelit ovat yleisiä, mutta saniteettitiloja käyttäessä jalkaan vaihdetaan vessatohvelit. Ei kannata unohtaa vaihtaa vessatohveleita takaisin kotitohveleihin, kun vessa-asiat on hoidettu.
Kuva:Jan Bazing

JAPANI

Japanilaisilla on valtava tarve pitää ympäristönsä putipuhtaana. Puhtaus ja hygienia ovat heidän kansallisen identiteettinsä ytimessä, mikä kannattaa muistaa kun menet jonkun kotiin Japanissa. Muista ottaa kengät pois ja laita jalkaasi isäntäväen tarjoamat kotitohvelit.

”Ennen vessaan menoa nämä pitää vaihtaa vessatohveleihin”, sanoo Matthias Reich, saksalainen kirjailija, joka on naimisissa japanilaisen kanssa ja on asunut Japanissa viimeiset kymmenen vuotta. ”Äläkä unohda vaihtaa kotitohveleita takaisin jalkoihisi vessassa käynnin jälkeen – et halua olla yksi niistä epäonnisista, jotka sekoittavat tohvelinsa ja päätyvät vaeltelemaan olohuoneen tatamimatoilla vessatohvelit jaloissaan.”

THAIMAA

Thaimaalaiset uskovat, että ihmisen ei koskaan pitäisi menettää malttiaan. ”On tabu näyttää suuttumuksen merkkejä”, sanoo tunnettu kuvittaja Ingo Fast, joka muutti Bangkokiin perheensä kanssa yli viisi vuotta sitten.

”Et koskaan näe kenenkään hyppäävän jaloilleen, huutavan ääneen tai lyövän nyrkkiä pöytään.” Mitä tahansa tapahtuukaan, thaimaalaisilla on aina hymy huulillaan.

Osta Buddha-patsas, tutki sen ilmettä ja harjoittele sitä peilin edessä. Usko määrätietoisesti, että mikään ei voi saattaa sinua pois tolaltasi. Kun olet oppinut kulkemaan pysyvä hymy huulillasi Koh Samuin hiekkarannalla, voit testata taitosi Bangkokin ruuhkaisilla kaduilla.

Mitä teet, jos bussisi juuttuu ruuhkaan, ilmastointi ei toimi, ja kun vihdoin pääset nousemaan pois kyydistä, huomaat, että lompakkosi on kadonnut? Hymyile vain ja sano ”Mai pen rai” (”ei huolen häivää”).  

Lue lisää
50 pientä etikettisääntöä, joita tulisi aina noudattaa
Näin vaikutat fiksulta
Näin saat ja pidät työpaikan