Previous slide
Next slide

Ruokien säilyvyys – 15 ruoka-ainetta, jotka säilyvät kaapissasi vuosia

ruoka_pakastevihannekset
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Julia Malacoff
Jotkut ruokatavarat voivat kestää miltei ikuisesti, jos niitä vain säilytetään oikein. Näiden niksien avulla voit lakata haaskaamasta ruokaa – sekä rahaa.

Ota kaikki irti kauppareissustasi

Ruoan poisheittäminen on oikeaa tuhlausta, mutta ostoksia on usein vaikea suunnitella niin, että löydät kaapistasi kaikki oikeat ainekset juuri silloin, kun niitä tarvitset. Jos tiedät eri ruoka-ainesten säilyvyysajat, osaat hankkia niitä kaappiisi tulevia tarpeita varten. Pyysimme ruoka- ja ravintoasiantuntijoita kertomaan, mistä pilaantuneen ruoan voi tunnistaa ja miten kauan tietyt ruoat säilyvät jääkaapissa, pakastimessa tai ruokakomerossa. Tässä lista ruoka-aineista, jotka säilyvät turvallisesti vuosien ajan. Jos suunnittelet ostoksesi fiksusti, avainainekset ovat aina kätesi ulottuvilla, kun kaipaat niitä.

Pakasteyrtit: Yksi vuosi

”Yrtit voivat pilaantua hyvin nopeasti. Ennen kuin niin tapahtuu, silppua ne hienoksi, laita ne jääkuutiomuottiin ja lisää päälle joko vettä tai oliiviöljyä”, neuvoo Nikki Sharp, joka on kirjoittanut Meal Prep Your Way to Weight Loss -kirjan ja emännöi #Adulting-podcastia. Työnnä jääkuutiomuotti pakastimeesi ja jätä se sinne.

”Kun tarvitset ruokaan yrttejä, ota muotista kuutio ja lämmitä öljy pannulla. Samalla paistat myös vaikkapa korianterisi. Voit myös laittaa muottiin minttua ja vettä, jotka sopivat smoothien joukkoon.” Tällä niksillä yrttisi säilyvät jopa vuoden ajan, Sharp huomauttaa. Innostuitko yrteistä? Tässä tietoa basilikasta!

Pakastetut hedelmät: Yksi vuosi

Tuoreet hedelmät ovat mahtavia, mutta pakastetut hedelmät ovat taloudellisempi vaihtoehto, jos etsit säilyvyyttä. ”Hedelmiä voi lisätä moniin eri ruokiin antamaan makua, tai niistä voi pyöräyttää smoothieita, jotka toimivat ateriana tai välipalana”, sanoo ravintoterapeutti Beth Warren, joka kirjoitti teoksen Secrets of a Kosher Girl. ”Hedelmät säilyvät pakasteessa noin vuoden ajan.”

Pakastetut vihannekset: 18 kuukautta

”Pakastevihannekset ovat yhtä ravitsevia kuin tuoreet vihannekset, ja joskus jopa ravitsevampia, sillä ne säilötään suoraan sadonkorjuun jälkeen”, Warren selittää.

”C-vitamiinin kaltaiset ravinteet katoavat ajan myötä, joten pakastevihannekset, kuten haricot vert -pavut, sisältävät niitä enemmän kuin tuoreena. Ne ovat helppo keino lisätä lautaselle vihanneksia, kun budjettisi tai aikataulusi on rajallinen, ja ne kestävät pakastimessa noin puolitoista vuotta.”

Pähkinävoit: Kaksi vuotta

Piditpä eniten maapähkinästä, mantelista, cashewsta tai jostakin toisesta pähkinävoista, voit hankkia niitä kerralla enemmän ja säilöä ne helposti. Avaamattomana ne säilyvät kaksi vuotta, kertoo ruokahävikin asiantuntija Dana Gundersin nettisivu savethefood.com. Muista kuitenkin, että avattuna pähkinävoit säilyvät vain puoli vuotta, ja säilöntäaineettomina ne ovat käyttökelpoisia vain kolmen kuukauden ajan. Lue lisää vegaanisista proteiinilähteistä!

Etikkaan säilötyt vihannekset: Kaksi vuotta

”Etikkaan säilöminen on prosessi, joka kehitettiin erityisesti vihannesten pitkäaikaista säilytystä varten”, kertoo Neda Varbanova healthywithnedi.com-nettisivullaan. ”Etikkaan säilötyt vihannekset voivat avaamattomina säilyä ruokakomerossasi jopa kahden vuoden ajan.” Avattunakin ne säilyvät ruokakomerossa jopa vuoden ajan.

Pähkinät: Kaksi vuotta

Jos pähkinät laitetaan tiiviiseen astiaan, ne säilyvät pakastimessa jopa kaksi vuotta, kertoo ravintoterapeutti Sharon Palmer. Mantelit ovat erityisen kestäviä. ”Pähkinöiden kova rakenne auttaa säilyttämään niiden tuoreuden, ja mantelit ovat hieman vähärasvaisempia ja sisältävät enemmän E-vitamiinia, joten ne eivät pilaannu yhtä helposti”, Palmer jatkaa.

Säilykepavut: Ainakin kaksi vuotta

”Hankin kaappiini aina säilykepapuja, sillä ne ovat hyvin monipuolisia”, kertoo Warren. ”Ne voi syödä sellaisenaan tai sekoittaa eri ruokiin tukevuutta ja makua antamaan. Avaamattomassa tölkissä olevat pavut alkavat menettää makuaan vuoden, kahden jälkeen.” Sen jälkeen niitä täytyy ehkä keittää kauemmin, mutta ne ovat edelleen syömiskelpoisia, hän toteaa. Lue lisää hyödyllistä tietoa pavuista! 

Säilykekala: Kolme vuotta

Säilyketonnikala on aina turvallinen valinta, kertoo savethefood.com. Se nimittäin säilyy kolmen vuoden ajan viileässä, kuivassa paikassa. Avattuna sen sisältö voidaan säilyttää jääkaapissa 3-4 neljän päivän ajan, tai pakastettuna jopa kaksi kuukautta. Lue lisää kalasta!

Balsamico: Neljä vuotta

”Etikka säilyy ruokakaapissa jopa kolme tai neljä vuotta, jos se on laadukasta”, sanoo ravintoterapeutti Abbey Sharp, abbeyskitchen.com-sivuston perustaja. ”Laita se tiukasti suljettuun astiaan ja pidä se viileässä, pimeässä paikassa poissa lämmöstä tai auringonvalosta.” Avattu etikkapullo kannattaa käyttää parin vuoden kuluessa, kun sen maku on parhaimmillaan – mutta se on käyttökelpoista vielä senkin jälkeen.

Vaahterasiirappi: Ikuisesti

Huoneenlämmössä säilytetty vaahterasiirappi pilaantuu kahden vuoden kuluessa, mutta pakastimessa se voi säilyä ikuisesti, todetaan savethefood.com-sivustolla. Kiinnostavaa kyllä, puhdas vaahterasiirappi ei itse asiassa jäädy, joten pakastin on sille oivallinen säilytyspaikka (kunhan se on ilmatiiviissä astiassa).

Kuivat linssit ja pavut: Ikuisesti

”Nämä voivat säilyä ikuisesti, mutta vuoden jälkeen niitä täytyy ehkä keittää kauemmin”, kertoo kirjailija Jennifer Kaplan, joka toimii ohjaajana Yhdysvaltain kulinaarisessa instituutissa. ”Säilö ne ilmatiiviiseen lasiastiaan ja pidä niitä viileässä, pimeässä ja kuivassa paikassa. Huuhdo ne vasta juuri ennen käyttöä.”

Tumma sokeri: Ikuisesti

”Tumma sokeri voi säilyä ikuisesti, mutta sitä täytyy todennäköisesti pehmentää”, Kaplan sanoo. Älä kuitenkaan kuvittele, että jos jätät avatun pussin ruokakomeroosi, sen laatu pysyy samana. Kaplan suosittelee, että siirrät sen ilmatiiviiseen lasiastiaan ja säilytät sitä viileässä, pimeässä ja kuivassa paikassa. Valkoinen sokeri voi niin ikään säilyä ikuisesti, jos sitä säilytetään samalla tavalla.

Suola: Ikuisesti

”Suola on yksi maailman vanhimpia maun antajia, sillä on paljon käyttötarkoituksia, ja se säilyy ikuisesti”, kertoo Maple Holistics-yrityksessä toimiva terveyden ja hyvinvoinnin asiantuntija Caleb Backe. ”Laita suola tiiviiseen astiaan tai uudelleensuljettavaan pussiin, ja pidä sitä viileässä ja kuivassa paikassa. Jos suola pysyy vapaana liasta ja ötököistä, se kestää ja kestää.” Suolaa ei kuitenkaan kannata syödä liikaa! Lue lisää! 

Riisi: Ikuisesti

”Riisi on ihmiskunnan tärkeimpiä peruselintarvikkeita. Yli puolet maailman väestöstä syö sitä, ja monet heistä saavat siitä päivittäisen ravintonsa”, Back huomauttaa. ”Laita kuiva riisi astiaan tai laita alkuperäinen pussi pakastepussiin. Säilytä näin pakattu riisi viileässä ja kuivassa paikassa. Oikein säilytettynä se voi säilyä ikuisesti.”

Hunaja: Ikuisesti

”Hunaja on uskomaton ruoka-aine, joka ei pilaannu koskaan”, Varbonova sanoo. ”Tutkijat löysivät itse asiassa 3,000-vuotiaasta egyptiläisestä haudasta hunajaa, joka oli edelleen syömiskelpoista. Jotkut yritykset laittavat pakkauksiin ”parasta ennen” -päiväyksen, mutta todellisuudessa hunaja säilyy hyllylläsi ikuisesti.” Lue lisää tietoa hunajasta! 

Lääketieteellisesti arvioinut Elisabetta Politi, CDE, MPH, RD

Lue lisää: 

18 ihanaa ruoka-ainetta, jotka voivat pelastaa henkesi

7 helppoa ja tuttua superruokaa

Valkosipulin huimat terveysvaikutukset