Previous slide
Next slide

Kuinka grillata kala oikeaoppisesti

grillaa kala
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat
Kalapalat ja -fileet kuuluvat niihin grilliruokiin, jotka hajoavat helposti kypsennettäessä. Valmis ruoka on kuitenkin valtavan herkullista!

Toimi näin:

• Mikä tahansa kala soveltuu grillattavaksi. Hauraimpien kalojen, kuten kampelan, valmistaminen vaatii kuitenkin taitoa. Varmuuden vuoksi kannattaa valita tukevampia kaloja, kuten pallasta, tonnikalaa, miekkakalaa, koljaa, lohta tai makrillia.

• Puhdista grilliritilät huolellisesti ennen aloittamista. Ritilöiden tulee olla täysin sileät ja liukkaat. Hiero niihin siis ruokaöljyä tai suihkuta ne vuokaspraylla. Voit kypsentää ruoan myös hyvin voidellulla pannulla grilliritilän päällä.

• Sivele ruokaöljyä myös kalaan. Kala ei tartu tai rikkoudu, jos käytät öljyä sekä kalassa että ritilässä. Öljy auttaa myös säilyttämään kalan mehukkuuden.

• Mausta maltillisesti. Useimmiten suola, pippuri, sitruunamehu ja yksittäinen yrtti tai mauste riittävät mainiosti.

• Valitse grillausvälineesi tarkoin. Keittiöpihdit sopivat tuhdimman ruoan valmistukseen, mutta rikkovat useammat kalat. Nosta ja kääntele kalaa mieluummin leveällä, ohutreunaisella metallilastalla. Annan kalan kypsyä vielä hetki, jos se ei irtoa ritilästä kunnolla. Yleensä se on silloin vielä raakaa.

• Anna kalan kypsyä paikallaan, kunnes se on lähes kypsä (reunoista ja alaosasta ei näy läpi, vain yläosa on yhä läpikuultava tai kiiltävä). Grillatun kalan kypsyyden arvioiminen voi kuitenkin olla hankalaa. Lihalämpömittarista ei ole apua. Käytä aistejasi: Onko kala lohkeileva, tuntuuko se kiinteältä tai onko läpikuultava? Testaa kypsyys haarukalla fileen paksuimmasta kohdasta. Kypsennä pidempään, jos kala on yhä osittain läpikuultava. Yleensä kala kypsyy kuumassa grillissä suhteellisen nopeasti – toisinaan jopa 2–3 minuutissa.

• Varmistat, että kala kypsyy tasaisesti, kun leikkaat siitä samankokoisia paloja. Vältä fileitä, jotka ovat paksuja keskeltä mutta ohenevat huomattavasti reunoja kohti.

• Kastike sopii kalan kaveriksi. Kokeile seuraavia:

Tomaattipippuri
Kuullotettua vihreää paprikaa, punasipulia, silputtuja tomaatteja, sitruunamehua, tuoretta timjamia, oliiviöljyä

Seesami-inkivääri
Paahdettua seesamiöljyä, soijakastiketta, kuivaa sherryä, kevätsipulia, raastettua inkivääriä, hunajaa, chilimaustetta, paahdettuja seesaminsiemeniä

Lime-curry
Paahdettua currymaustetta, kreikkalaista jogurttia, vähärasvaista majoneesia, limetinmehua, korianteria, sokeria, suolaa

Lue lisää
Näin grillaat täydeliisen pihvin
Kuinka grilllata porsaanliha oikeaoppisesti
Kukkakaalipaistos jogurtti ruohosipulikastikkeen kera