Previous slide
Next slide

Kuinka grillata porsaanliha oikeaoppisesti

porsaanliha
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat
Porsaanlihan grillaaminen oikein vaatii tietyt niksit.

 Olemme saaneet asiantuntijoilta vinkkejä, joilla saat possustasi niin herkullista kuin mahdollista:

• Yleisimmin grillatut porsaanlihat, kyljykset tai sisäfile, ovat usein vähärasvaisia. Vaikka lihan ympärillä olisikin rasvaa, itse lihan sisällä on vain vähän rasvaa. Sen vuoksi suurin ongelma possun grillaamisessa on lihan kuivuminen. Grillaajan tehtävänä on pitää liha mehukkaana.

• Paras tapa varmistaa lihan pysyminen mehukkaana on suolata se ennen grillaamista. Upota liha ennen kypsennystä suolavesiseokseen, jossa on veden ja suolan lisäksi myös muita mausteita. Liha imee itseensä vettä, mikä varmistaa kosteuden säilymisen kypsennyksen aikana. Suolaukseen riittää 2 tuntia ohuille pihveille, kokonaisen paksun fileen kunnollisessa suolauksessa saattaa mennä parikin päivää.

• Vähärasvaisen possunlihan toinen ongelma on, että siinä on vähemmän makua kuin rasvaisemmassa lihassa. Niinpä possunlihaan kannattaa lisätä enemmän mausteita kuin naudan, lampaan tai siipikarjan lihaan.

• Yleensä porsaanlihan maustamiseen käytetään joko marinointia tai kuivahierontaa. Jos et suolaa lihaa, kannattaa harkita sen marinointia. Marinadin neste ei imeydy yhtä syvälle kuin suolauksessa, mutta auttaa kuitenkin säilyttämään lihan mehukkaana.

• Jos olet suolannut porsaanlihan, kannattaa maustaminen tehdä kuivahieronnalla. Taputtele liha pintakuivaksi talouspaperilla ja hiero siihen mausteet käsin. Voit käyttää valmiita mausteseoksia tai tehdä omasi. Suosittuja seoksia ovat mm:

Mole
Kookosjauhetta, ancho-chilijauhetta, chipotle-chilijauhetta, seesaminsiemeniä, suolaa, ruskeaa sokeria, kanelia, aniksensiemenrouhetta, valkosipulijauhetta, sipulijauhetta, mustapippuria, oreganoa

Kreoli
Paprikajauhetta, suolaa, mustapippuria, cayennepippuria, valkosipulijauhetta, sipulijauhetta, timjamia, sinappijauhetta, sokeria

Kardemumma-inkivääri
Kardemummarouhetta, inkiväärirouhetta, maustepippuria, sinappijauhetta, suolaa, mustapippuria

• Mitä ohuempi liha on grillattavana, sitä kuumemmassa ja nopeammin se kypsennetään. Mitä paksumpi liha, sitä miedommalla lämmöllä ja kauemmin se kypsennetään, jotta varmistutaan sen kypsyvän myös sisältä.

• Toisin kuin nauta tai lammas, jotka voidaan jättää punaisiksi sisältä, porsaanliha kypsennetään aina kypsäksi asti eli lihan sisälämpötilan tulisi olla 62 astetta.

• Niin kuin naudanlihan, myös porsaanlihan tulee antaa vetäytyä 5 – 10 minuuttia ennen leikkaamista, jotta nesteet jakautuvat lihaan tasaisesti.

Lue lisää: 

Näin poistat bakteerit keittiöstä

Kuinka grillata kala oikeaoppisesti

Kuinka grillata kana oikeaoppisesti?