Previous slide
Next slide

Kuinka kauan liha säilyy jääkaapissa?

liha
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valittujen Palojen toimittajat
Ruoan säilytys herättää paljon kysymyksiä ja huolia, etenkin kun siihen liittyy lihatuotteita. Alla on ohjeita kertomaan mitä on turvallista syödä.

Raaka siipikarja

Raaka linnunliha säilyy vain päivän tai kaksi jääkaapissa (noin neljässä ja puolessa celsiusasteessa tai kylmemmässä), mutta jopa vuoden verran pakastimessa (miinus kahdeksassatoista celsiusasteessa tai kylmemmässä). Kypsennetty linnun liha säilyy muutaman päivän pidempään jääkaapissa, mutta saisi olla pakastettuna vain kahdesta kuuteen kuukautta.

Punainen liha ja sianliha

Punainen liha ja sianliha säilyvät jääkaapissa jopa viisi päivää ja niitä voi pakastaa neljästä kahteentoista kuukautta. Ylijäänyt kypsennetty liha säilyy kolmesta neljään päivää jääkaapissa ja kahdesta kuuteen kuukautta pakastimessa.

Jauheliha

Jauheliha, kuten naudan-, vasikan-, sian-, tai kananliha säilyy jääkaapissa yhdestä kahteen päivää ja pakastimessa kolmesta neljään kuukautta.

Leikkeleet ja nakit

Nakit ja leikkeleet säilyvät kaksi viikkoa jääkaapissa avaamattomina ja ne tulisi syödä kolmen tai viiden päivän sisällä avaamisesta (nakit saattavat kestää muutaman päivän pidempään). Pakastimessa ne säilyvät yhdestä kahteen kuukautta.

Pekoni ja makkara

Pekonia voi turvallisesti säilyttää jopa viikon jääkaapissa, mutta raakamakkara tulisi syödä kahden päivän sisällä. Molemmat voi laittaa pakastimeen kuukaudeksi ja jotkin makkarat säilyvät kaksi kertaa pidempään.

Entä kananmunat?

Aiot todennäköisesti laittaa muutaman kananmunan pekonisi kaveriksi, joten tässä pieni katsaus siihen miten säilöä ne kunnolla. Kananmunat säilyvät jääkaapissa kuukauden verran raakoina, mutta vain viikon koviksi keitettyinä. Vain valkuaiset tai sekoitetut (keltuainen ja valkuainen sekoitettuna) kananmunat voi pakastaa (eli ei kokonaisia kananmunia) noin vuoden verran. Kananmunankorvikkeet ja erikseen olevat valkuaiset tai keltuaiset tulisi syödä kahdesta neljään päivää jääkapissa säilytyksen jälkeen.

…ja tuoresalaatti?

Tuoresalaatit, kuten kana-, tonnikala-, kananmuna-, tai makaronisalaatti säilyy kolmesta viiteen päivään jääkaapissa ja sitä ei saa pakastaa.

Lue lisää:

Kuinka grillata porsaanliha oikeaoppisesti?  

Kuinka grillata kananliha oikeaoppisesti? 

Poista bakteerit keittiöstä