Pikamunkit
7 1/2 dl vehnäjauhoja
3/4 dl sokeria
3 tl leivinjauhetta
2 tl hienonnettua kardemummaa
(1 rkl appelsiinin keltaista kuoriraastetta)
3 dl maitoa
1 kananmuna
3 rkl juoksevaa margariinia tai öljyä
Kypsentämiseen:
3/4 l öljyä, esim. maissi- tai rypsiöljyä
Pintaan:
1 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
1. Sekoita kuivat aineet kulhossa. Lisää appelsiinin kuoriraaste (halutessasi), maito, kananmuna ja rasva. Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi.
2. Kuumenna öljy kattilassa täydellä teholla kuumaksi ja käännä levy sen jälkeen pienemmälle (6-asentoisessa levyssä neloselle). Nosta kahdella isolla lusikalla taikinasta rasvaan kerrallaan 2–3 kokkaretta ja kypsennä ne välillä kääntäen öljyssä kauniin ruskeiksi. Nosta kypsennetyt munkit valumaan moninkertaisella talouspaperilla päällystetylle lautaselle.
3. Sekoita tomu- ja vaniljasokeri ja sirota seosta hiukan jäähtyneiden munkkien pinnalle. Tarjoa munkit tuoreina.
Annoksesta tulee 20–24 munkkia.
Makoisaa vappua!
Vinkki
Kuumenna öljy aina puhtaassa, hyvin kuivatussa ja tukevassa kattilassa tai padassa. Myös wokkipannu on sopiva. Öljy on sopivan kuumaa, kun pieni vaalea leipäkuutio ruskistuu siinä kauniiksi vajaassa minuutissa. Lue öljyn kuumennusohje. Pudota taikinapallo kuumaan öljyyn pinnan läheltä. Varo öljyn roiskumista!