Previous slide
Next slide

Olet luultavasti aina katkaissut pastan väärin

pasta_spagetti
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Jayna Taylor-Smith
Edes Nobelin palkinnon saaneet tutkijat eivät tienneet, miten pasta katkaistaan oikein. Nyt asia muuttuu.

Spagetin katkaisemisen kahtia pitäisi olla yksinkertainen temppu. Yrititpä miten kovasti tahansa, sitä on kuitenkin miltei mahdotonta tehdä täysin siististi. Pieniä kuivan pastan paloja lentää aina keittiösi lattialle tai lietesi alle.

Älä kuitenkaan harmittele, jos et ole koskaan onnistunut keksimään, miksi spagettisi hajoaa (tai miten voit estää sen). Edes Nobelin palkinnon saanut fyysikko Richard Feynman ei kyennyt selvittämään asiaa tutkiessaan spagettia 1990-luvulla. Lopulta, vuonna 2005 tutkijat Sebastien Neukirch ja Basile Audoly totesivat, että kun kuivaa, ohutta spagettia taivuttaa, taipuneen kohdan huipulta lähtee värinäaalto, joka kulkee koko spagetin läpi. Tämä ”napsahdusvärinä” saa pienet palat lentämään ympäri keittiötäsi. Neukirch ja Audoly voittivat kirjaimellisesta läpimurrostaan Ig Nobel -palkinnon, oikean Nobelin parodiaversion. Kukaan ei silti tiennyt, miten spagetti katkaistaan oikein. Ei ennen tätä.

Washinton Post kertoo, että käyttäen ennakkotapauksena Neukirchin ja Audolyn tutkimusta kaksi Massachusetts Institute of Technologyn opiskelijaa, Ronald Heisser ja Edgar Gridello yrittivät kuukauden ajan selvittää, voiko vaikutuksen jotenkin välttää. Pyydettyään apuun kolmannen MIT-opiskelijan, Vishal Patilin, miehet totesivat, että toisin kuin ”napsahdusaalto”, ”vääntöaalto” aiheuttaa nopeamman värinän, joka estää osaa spagetista sekoamasta. Vääntöaalto ilmenee, kun kuivaa spagettia kirjaimellisesti käännetään ja sitten taivutetaan.

Spagetin vääntäminen tällä tavoin kuitenkin vaatii paljon voimaa, joten Heisser ja Patil loivat mekaanisen murtumalaitteen, eli kaikkien aikojen spagetinkatkojan. Laite vääntää kuivaa spagettia lähes 360 astetta ja taivuttaa sen kahtia hitaasti. Ne, joilla ei ole pääsyä tämän laitteen äärelle (eli kaikki paitsi ne MIT-neropatit), voivat yrittää vääntää ja taivuttaa kuivaa pastaa käsin. Silloin saatat vihdoin saada kaksi harvinaista, täydellistä spagetinpuolikasta.

Lue lisää: 

8 ruokaa, jotka ovat jopa terveellisempiä yhdessä syötynä

18 ihanaa riuoka-ainetta, jotka voivat pelastaa henkesi

Äyriäispasta