Previous
Next

Valmistusohje: Kotitekoinen mämmi

mämmi
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat
Mämmi kuuluu olennaisen osana suomalaiseen pääsiäiseen.

Mämmi –  noin 20 annosta.

7 l vettä
2 kg ruisjauhoja
0,5 kg mämmimaltaita (ruismaltaita)
3–4 rkl siirappia
(1–2 rkl sokeria)
1 tl suolaa
1 tl jauhettua pomeranssinkuorta

Mämmi – ohje 

Ota kaikki ainekset edellisenä päivänä lämpenemään huoneenlämpöisiksi.

Kuumenna vedestä kaksi litraa poreilevaksi. Ripottele veteen vatkaten ruisjauhoja ja maltaita niin paljon, että saat sakean vellin kaltaisen keitoksen. Sirottele sen pintaan vielä ruisjauhoja ja maltaita. Peitä kattila sitten leivinliinalla ja kannella ja jätä imeltymään tunniksi miedoimmalle lämmölle.

Sekoita jauhot tunnin kuluttua pinnalta muuhun seokseen ja lisää samalla litra poreilevaa vettä. Ripottele pinnalle taas ruisjauhoja ja maltaita ja imellä samalla tavalla tunti. Jatka näin, kunnes kaikki vesi ja jauhot on käytetty.

Keitä mämmiä imellyttämisen jälkeen pohjaa myöten sekoittaen noin puoli tuntia ja mausta mieleiseksesi.

Jäähdytä mämmi ja vatkaa se kylmäksi. Kaada seosta ohut kerros mataliin, vedellä huuhdottuihin uunivuokiin ja ripottele pintaan sokeria. Kypsennä mämmiä 125–150 asteessa noin kolme tuntia.

Tarjoa mämmi sokerin ja kerman kera.

Lue lisää:

Pashan valmistusohje
Seitsemän loistavaa lammasreseptiä
Tulkoon pääsiäisen ilo