Previous slide
Next slide

Tämä on TODELLINEN eroavaisuus voin ja margariinin välillä

voi_margariini
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Grace Mannon
Voi ja margariini ovat epäilemättä hyvin samankaltaisia tuotteita – ne näyttävät saman näköisiltä ja niitä voi usein käyttää toistensa sijasta – mutta niiden väliset erot ovat ratkaisevan tärkeitä.

Mitä voi on?

Voi on maitotuote, joka valmistetaan maidosta tai kermasta. Sitä syntyy, kun kermaa kirnutaan voimakkaasti, jolloin saadaan erotettua kiinteät ainesosat (voirasva) ja neste (kirnupiimä). Näin saadaan aikaan se koossapysyvä tuote, jonka me kaikki tunnemme ja jota me rakastamme. Oli voihin sitten lisätty suolaa tai ei, hyvän voin maku on vertaansa vailla. Ja koska se valmistetaan perusraaka-aineista yksinkertaisella valmistusmenetelmällä, sitä on helppo valmistaa myös itse kotona. Voin täytyy olla koostumukseltaan vähintään 80-prosenttisesti rasvaa, jotta sitä voidaan myydä Yhdysvalloissa kaupallisesti, ja loppuosa siitä koostuu vedestä ja maitoproteiineista.
 

Mitä margariini on?

Margariini sitä vastoin koostuu öljystä, vedestä, suolasta ja muutamasta muusta ainesosasta, kuten emulgointiaineista. Se on maustettu maistumaan voin kaltaiselta (Tiesitkö, että Yhdysvaltojen joissakin osavaltioissa oli yhteen aikaan kiellettyä värjätä margariini näyttämään samanväriseltä kuin voi?), mutta tavallisesti se ei sisällä ollenkaan maitotuotteita. Margariini valmistetaan monimutkaisen kemiallisen prosessin kautta, ja sen vuoksi sitä ei voi valmistaa itse. Lain mukaan myös margariinissa pitää olla vähintään 80 prosenttia rasvaa, vaikkakin valmistajat voivat tinkiä tästä kutsumalla tuotettaan ”levitteeksi”.
 

Ratkaiseva ero

Kaikki liittyy siihen, millaisesta rasvasta on kyse. Koska voi on eläinkunnan tuote, se sisältää suuria määriä kolesterolia ja tyydyttyneitä rasvoja. Margariini taas sisältää enemmän monityydyttymättömiä ja kertatyydyttymättömiä rasvoja (, jotka ovat terveellisiä!) mutta usein myös joitakin tyydyttyneitä rasvoja (, jotka ovat terveydelle haitallisia!). Voin ja margariinin eri ainesosien suhteelliset määrät selittävät sen, miksi voi on huoneenlämmössä niin paljon kiinteämpää kuin margariini. Suurempi määrä tyydyttyneitä rasvoja saa aikaan tiukemmin koossa pysyviä liitoksia, jotka pysyvät jäykkinä, kunnes niitä kuumennetaan. Tämän vuoksi voita voi säilyttää keittiön pöytätasolla.
Vaikka useimmat leipurit ja kokit suosivat voita sen voittamattoman maun takia, margariinillakin on käyttöarvoa. Koska se sisältää paljon vettä, margariinilla leivotut leivonnaiset ovat usein rakenteeltaan pehmoisempia. Kannattaa olla varuillaan, jos aikoo vaihtaa voin margariiniin tai toisin päin – monissa vanhoista keittokirjoista löytyvissä leivontaresepteissä pyydetään laittamaan taikinaan margariinia, ja koska noissa resepteissä on mitä luultavimmin otettu huomioon margariinin mukana tuleva ylimääräinen vesi, on parasta seurata reseptiä kirjaimellisesti, jos vain suinkin mahdollista. Voi taas on paras vaihtoehto herkkuihin, kuten pikkuleipiin ja kuorrutukseen, koska tuon tyyppisissä resepteissä sen maku on tärkeää, ja ylimääräinen vesi voisi koitua kohtalokkaaksi.

Voilla ja margariinilla saattaa olla paljon samankaltaisuuksia, mutta ne eroavat toisistaan olennaisilla tavoilla. Kun tiedät, miten niitä molempia käytetään parhailla mahdollisilla tavoilla, onnistut useammin keittiössä ja saat aikaan paljon hyvää syötävää!
 
Artikkeli on julkaistu alun perin Taste of Home -reseptiverkkosivustolla.


Lue lisää: 

Hyvä ja paha rasvakudos

10 salaisuutta terveellisten ruoka-ostosten tekemiseen

Oliiviöljy – 21 ällistyttävää hyötyä