Previous slide
Next slide

Tiesitkö tämän piparjuuresta?

piparjuuri
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat
Piparjuurta käytetään katkarapucocktailien kastikkeissa ja paahtopaistin lisukkeena, mutta harva tietää, että se on oiva kotikonsti flunssan hoitoon. Seuraavalla kerralla, kun joku perheenjäsenistä saa ikävän hengitystieinfektion, kannattaa ottaa avuksi piparjuuri (Armoracia rusticana). Tämä silmät vuotamaan saava juures avaa samalla tehokkaasti myös hengitystiet.

Piparjuuri – käyttö

Allergiat

Hengitystiesairaudet
Lihassäryt
Närästys
Sivuontelotulehdukset
Tukkoinen hengitys
Virtsatietulehdukset
 

Piparjuuren Historiaa

Piparjuurta on viljelty jo yli 3 500 vuoden ajan. Sen juurta on käytetty vahvana mausteena ja lääkkeenä kautta sen viljelyhistorian. 1700-luvulla piparjuuri oli jo mukana London Pharmacopoeia –lääkärijulkaisun lääkeluettelossa, mikä teki siitä virallisen lääkkeen. Sillä hoidettiin yskää, myös hinkuyskää, sekä kurkun käheyttä. Siitä tehtiin tahnaa, jota hierottiin iholle avuksi reumatismiin, iskiakseen, kasvokipuihin, kihtiin ja muihin ikäviin ja kivuliaisiin vaivoihin. Piparjuurta käytettiin myös kauneuskikkana poistamaan pisamia ja puhdistamaan ja raikastamaan ihoa.

Mitä piparjuuri sisältää?

Piparjuuressa on sinappiöljyglykosideja, terävän makuisia yhdisteitä, joita on monissa kasvilajeissa, myös sinapissa. Glykosidit ärsyttävät ihoa kosketuksessa ja laajentavat verisuonia. Näin piparjuuri toimii vastaärsykkeenä, joka voi lievittää kipua ja avata hengitysteitä.

Piparjuurella on antimikrobisia ominaisuuksia, ja se avaa nenää, sivuonteloita ja keuhkoputkia ja sitä kautta auttaa helpottamaan nuhaa ja hengitystietulehduksia. Piparjuurella on myös antiseptinen ja nestettä poistava vaikutus, minkä ansiosta sitä voidaan käyttää virtsatietulehdusten hoidossa.
 

Tieteellinen tutkimus

Piparjuuresta ei juurikaan ole tehty tieteellistä tutkimusta. Vuonna 2007 tehtiin kuitenkin tutkimus, jossa todettiin piparjuurta ja krassia sisältävän tuotteen mahdollisesti ehkäisevän uusia virtsatietulehduksia kroonisesta virtsatietulehduksesta kärsivillä. Tutkimusta pidettiin kuitenkin heikkona.

Tieteellisten todisteiden puutteesta huolimatta Saksan lääketurvallisuuskeskus on hyväksynyt piparjuuren lääkeyrtiksi, koska sitä on käytetty lääkkeenä jo satoja vuosia. Sitä suositellaan hengitystieongelmien hoitamiseen ja virtsatietulehduksiin sisäisesti ja lieviin lihaskipuihin sekä tukkoisiin hengitysteihin hauteena.
 

Vinkki ostajalle

Jos onnistuu löytämään tuoretta piparjuurta torilta tai hyvin varustellusta ruokakaupasta, tai jos kasvattaa sitä itse, juuri kannattaa kuoria ja raastaa sitä mukaa, kun sitä tarvitsee. Sen tuoksu ja tuoreus katoavat pian raastamisen tai kuumentamisen jälkeen. Käyttövalmista piparjuurta saa, kun juuren raastaa ilmavassa paikassa höyryjen haihduttamiseksi ja lisää jokaista 2,5 desilitraa piparjuuriraastetta kohti reilun desilitran valkoviinietikkaa ja 1 1/4 tl suolaa. Raaste säilytetään suljetussa astiassa jääkaapissa. Valmista piparjuuritahnaa löytyy kaupoista, ja se kannattaa säilyttää jääkaapissa.
 

Hyvä tietää

Wasabi on tulista vihreää tahnaa, jota tarjotaan japanilaisten ruokien, kuten sushin kanssa. Sitä tehdään Wasabia japonica –kasvista, jolla on samanlaisia hengitysteitä avaavia ominaisuuksia kuin piparjuurellakin. Oikeaa wasabia saa kuitenkin harvoin, vaikka söisi sushia hyvinkin usein. Japanilaisten ravintoloiden wasabi on näet yleensä tehty edullisemmasta piparjuurijauheen, sinappijauheen, maissijauhon ja elintarvikevärin sekoituksesta. Aito wasabi, jota myydään jauheena ja tahnana, on melko kallista. Kannattaa siis lukea pakkaustiedot tarkkaan, jos haluaa ostaa varmasti aitoa wasabia.

Lue lisää:

Tiesitkö tämän inkivääristä?

 
Arkipäiväisten tuotteiden terveysvaikutukset 

7 todistetusti toimivaa lääkettä luonnosta