Previous slide
Next slide

10 asiaa, jotka sinulle tapahtuvat, kun lakkaat syömästä sokeria

sokeri_keho
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Denise Mann, MS
Sokerista on vaikea luopua kokonaan, mutta jos onnistut siinä, voit saavuttaa eksponentiaalisia terveyshyötyjä – ja ne alkavat heti, kun saat makeannälkäsi kuriin. Näin se tapahtuu.

Syö vähemmän lisättyä sokeria sisältäviä ruokia

Sokerilla on surkea maine, koska sen vaikutukset elimistöömme eivät ole kovin myönteisiä. Jos suunnittelet sokerinnälkäsi tukahduttamista ja aiot vähentää makeankulutustasi, valmistaudu kokemaan sekä terveyshyötyjä että epämiellyttävämpiä lyhyen aikavälin oireita. Tässä kaikki, mitä sinun täytyy tietää.

Saatat näyttää nuoremmalta

Sokeri tarkoittaa ryppyjä, sanoo michiganilainen plastiikkakirurgi tri Anthony Youn, joka kirjoitti teoksen The Age Fix: A Leading Plastic Surgeon Reveals How To Really Look Ten Years Younger. ”Sokeri aiheuttaa glykaation, jossa sokerimolekyylit liittyvät ihomme kollageeniin ja elastiiniin, ja vääristävät niitä,” hän kertoo. Kollageeni ja elastiini ovat kaksi tärkeintä proteiinia, joista ihomme nuorekkaat, kiinteät ominaisuutensa. Niinpä haluamme pitää niistä kiinni mahdollisimman pitkään. ”Sokerin jättäminen (tai vähentäminen) voi myös vähentää glukoosi- ja insuliinipiikkejä verenkierrossamme, ja torjua sitä kautta vanhenemiseen liittyvää kroonista ja akuuttia inflammaatiota.” Hehkusi voi palata jo kaksi viikkoa sokerista luopumisen jälkeen, tri Youn huomauttaa.

Lue lisää vinkkejä nuorekkuuden lisäämiseksi!

Mielialasi voi kohentua

”Saatat ajatella, että muhkean keksin syöminen tekee sinut onnelliseksi, mutta sokerinkulutuksen on itse asiassa todettu aiheuttavan enemmän masennusta,” kertoo Kansasin Kansas Cityssä toimiva ravintokonsultti ja teoksen No Excuses Detox: 100 Recipes to Help You Eat Healthy Every Day kirjoittaja Megan Gilmore. ”Syy saattaa piillä siinä, että sokeri voi johtaa krooniseen inflammaatioon, joka vaikuttaa aivojen toimintaan.” Kun lakkaat syömästä sokeria, saatat tuntea sameuden katoavan päästäsi ja mielialasi kohoavan jo viikon, kahden kuluttua, hän lisää. Kesäkuussa 2015 The American Journal of Clinical Nutrition -julkaisussa ilmestynyt tutkimus tarjoaa väitteelle tukea. Korkealle glykeemisellä indeksillä sijoittuvia elintarvikkeita, kuten paljon lisättyä sokeria sisältäviä ruokia, nauttivat naiset kärsivät masennuksesta todennäköisemmin kuin vähemmän kyseisiä ruokia syövät naiset. Jos hallitset sokeripiikkejäsi, pidät myös mielialasi kurissa, vahvistaa ravintoterapeutti Leah Kaufman NYU Langonen painonhallintaohjelmasta. ”Ajattele halloweenia viettävää lasta. Syötyään kaikki sokeriset makeisensa hän on sokerihumalassa, jonka jäljiltä verensokeri romahtaa,” hän kuvailee.

Saatat laihtua

Kulutamme keskimäärin 22 teelusikallista lisättyä sokeria päivässä, mikä tarkoittaa noin 350 kaloria, kertoo American Heart Associationin Circulation-lehdessä julkaisema tieteellinen lausunto. ”Sokeri voi aiheuttaa riippuvuutta, ja kun vähennämme sen kulutusta, vähennämme samalla haluamme nauttia sitä. Niinpä syömme vähemmän kaloreita ja laihdumme,” Kaufman selittää. Advances in Nutrition -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan liiallisen sokerin syöminen voi aiheuttaa resistenssiä leptiiniin, nälkää säätelevään hormoniin, joka kertoo kehollemme, milloin lakata syömästä. ”Kun syöt jalostettua sokeria, kehosi ei ehkä vastaanota viestiä siitä, että olet kylläinen, joten nautit liikaa kaloreita, ja painosi kohoaa,” Gilmore sanoo ja lisää: ”Kun sokeri korvataan ravitsevilla elintarvikkeilla, hormonisi alkavat luonnostaan säädellä kehoasi ja kertoa aivoillesi, kun olet syönyt tarpeeksi.” Sen seurauksena painosi saattaa pudota ilman sen suurempia ponnisteluita – ja yleensä jo ensimmäisen viikon aikana.

Lue lisää vinkkejä painonpudotukseen!

Vähemmän flunssaa

Sokeri aiheuttaa osaltaan kroonista inflammaatiota, joka alentaa immuunijärjestelmämme kykyä torjua flunssaa sekä influenssaa, Gilmore kertoo. Mitä kehollemme sitten tapahtuu, jos lakkaamme syömästä sokeria? ”Vuoden aikana sairastettujen flunssien määrä todennäköisesti laskee. Lisäksi muutos voi vähentää allergia- ja astmaoireita.” American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että 100 grammaa sokeria (olipa se glukoosia, fruktoosia, sukroosia, hunajaa tai appelsiinimehua) alensi valkoisten verisolujen kykyä tappaa bakteereita jopa 50 prosentilla – ja vaikutus jatkui jopa viiden tunnin ajan.

Lisää vinkkejä flunssan ehkäisyyn

Voit pienentää riskiäsi sairastua kakkostyypin diabetekseen

Sokerin unohtaminen antaa kehosi luonnollisille puhdistusjärjestelmille mahdollisuuden hoitaa työnsä. ”Ensimmäisinä tunteina ilman sokeria haimasi alkaa tuottaa vähemmän insuliinia, ja maksasi alkaa taas käsitellä varastoimiaan myrkkyjä,” selittää ravintoterapeutti Marc Alabanza, joka toimii GroundSea Fitness -detox-retriitin ohjelmajohtajana Massachusettsin Berkshiresissä. Tämä prosessi kestää hieman pidempään, jos insuliinin vaikutus kehoosi on jo heikentynyt, hän lisää.

Insuliiniresistenssiä esiintyy diabeteksen esivaiheissa sekä kakkostyypin diabeteksessa, ja se merkitsee, että vaikka elimistö tuottaa insuliinihormonia, se ei enää reagoi siihen kunnolla. ”Oireiden vähentymiseen voi kulua jopa viisi viikkoa, mutta sen jälkeen kukaan ei ole enää jalostetun sokerin orja,” hän lupaa.

Lue lisää tietoa diabeteksen välttämiseksi

Saatat vähentää sydänsairauksien riskiä

”Kun syöt sokerista ruokaa, elimistössäsi syntyy glukoosipiikki, jota insuliinimme yrittää kompensoida. Se taas aktivoi osan hermostoamme, joka nostaa verenpainetta sekä sydämensykettä,” Kaufman kertoo. Korkea verenpaine on merkittävä riskitekijä sydänsairauksissa, ja samoin ovat kakkostyypin diabetes ja ylipaino, jotka on American Hearth Associationin mukaan yhdistetty liialliseen sokerinkulutukseen. Sokeri lisää myös veressä olevien epäterveellisten verirasvojen, triglyseridien, määrää. Ne taas kasvattavat sydänsairauksien ja aivoinfarktien vaaraa. Eräässä huhtikuussa 2014 julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että eniten sokeria syövät olivat suuremmassa vaarassa kuolla sydänsairauksiin kuin vähiten sokeria nauttivat.

Teet hengityksesi hajusta ja hymystäsi miellyttävämmät

Sokeri tekee hymystäsi kaikkea muuta kuin makean, mitä sen terveyteen tulee, sanoo newyorkilainen hammaslääkäri Saul Pressner. ”Suussasi olevien bakteerien kanssa se muodostaa happoa, joka aiheuttaa hammasmätää,” hän jatkaa. Hengityksesi tuoksu paranee myös, sillä sokeri ruokkii pahanhajuista hengitystä aiheuttavia bakteereita. Nämä hyödyt ovat välittömiä ja vain paranevat ajan myötä, hän toteaa.

Lue, kuinka pääset eroon pahanhajuisesta hengityksestä

Seksi saattaa sujua paremmin

”Miehillä sokerin syöminen synnyttää insuliinipiikin, joka voimistaa seksihaluja sekä seksuaalista suoritusta heikentäviä hermoratoja,” selittää tri Mark Hyman, Cleveland Clinicin funktionaalisen lääketieteen keskuksen johtaja sekä Massachusettsin Lenoxissa toimivan UltraWellness Centerin perustaja. Sokeri tekee tuhojaan myös naisten seksihormoneissa, lisää tri Hyman, joka on kirjoittanut muun muassa kirjan 10-Day Detox Diet. Se vaikuttaa sekä seksielämään että haluihin, hän lisää. ”Se voi saada naisilla aikaan hiustenlähtöä ja lisätä kasvojen karvoitusta, sekä aiheuttaa aknea ja tehdä kuukautisista epäsäännölliset.” Jättämällä sokerin pois ruokavaliostasi voit kumota nämäkin vaikutukset.

Nukut kuin tukki

Jos iltapalasi on ladattu täyteen sokeria, se saattaa tri Hymanin ja BMJ Open -julkaisussa ilmestyneen tutkimuksen mukaan ryövätä sinulta myös yöunesi. ”Tiedossa voi olla matalaa verensokeria ja yöhikoilua, jos nautit sokerisia välipaloja ennen nukkumaanmenoa,” hän sanoo. ”Lisäksi sokerin syöminen ennen nukkumaanmenoa virittää stressihormonit täyteen valmiuteensa, mikä taas vaikeuttaa nukahtamista.” Mitä tapahtuu, kun sokeri pudotetaan yhtälöstä pois? Saat nauttia laadukkaammasta unesta jo kaksi tai kolme päivää sokeristen tapojesi parantamisen jälkeen, hän toteaa.

Lue lisää vinkkejä parempiin yöuniin

Pysy ruodussa

Sokerista luopuminen ei välttämättä ole helppoa, sanoo Aucklandissa, Uudessa-Seelannissa toimiva lääkäri Sharad Paul, joka on myös kirjoittanut teoksen The Genetics of Health: Understand Your Genes for Better Health. ”Sokeri aiheuttaa riippuvuutta, joten kärsimme vieroitusoireista, kun lakkaamme nauttimasta sitä,” hän sanoo. ”Mielialanvaihtelut, kuten ahdistus ja suuttumus, kestävät parista viikosta jopa kuukauteen, jos sokeria on jo pitkään nautittu runsaasti. Jopa aspartaamin kaltaiset keinotekoiset makeutusaineet aiheuttavat vieroitusoireita, joten niitä ei kannata käyttää sokerin vähentämiseen,” hän sanoo. Alabanza mukaan myös päänsärkyä ja vilustumista muistuttavia oireita saattaa ilmetä, mutta niitä voi helpottaa liikunnalla. ”Reipas kävely tai patikointi voi auttaa oireisiin kiihdyttämällä verenkiertoa ja aineenvaihduntaa, vahvistamalla vastustuskykyä ja tarjoamalla elämään myönteistä sisältöä.”

Lue lisää: 

12 ruokaa, jotka pahentavat tulehdusta

30 ruokaa, jotka todistetusti auttavat ehkäisemään syöpää

Vatsakipu – milloin syytä huolestua