Previous slide
Next slide

10 kipua, joita sinun kannattaa aina kuunnella

kipu
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valittujen palojen päätoimittajat
Henkeä uhkaavasta sairaudesta kertova kipu on yleensä voimakasta, alkaa äkisti ja liittyy useisiin muihin oireisiin ja merkkeihin. Tässä lista kipuoireista, jotka vaativat välitöntä lääkärin huomiota.

Yhtäkkiä alkava päänsärky

Jos päässäsi tuntuva kipu ilmaantui äkisti ja on sietämätöntä, voi sinulla olla aivovaltimon seinään syntynyt pullistuma. Jos sitä ei hoideta, verisuoni voi puhjeta ja aiheuttaa mahdollisesti tappavan halvauksen tai laajan aivoverenvuodon. Kutsu välittömästi ambulanssi.
Näin tunnistat aivohalvauksen oireet

Hammaskipu, kun juot jotain kylmää

Jos hammaskiilteesi (hampaidesi uloin kerros) vahingoittuu tai alkaa hajota, se voi jättää hampaasi sisällä olevan hermon paljaaksi ja aiheuttaa sietämätöntä kipua, kun sille joutuu jotain kylmää tai kuumaa. Herkkyyden lisäksi paljastunut hermo voi myös johtaa bakteeri-infektioon, joka puolestaan voi levitä kehosi muihin osiin. Hakeudu hammaslääkärisi luo, jos hampaasi muuttuvat äärimmäisen herkiksi.

Käden, ranteen ja käsivarren läpi kulkeva kipu

Jos kipu tai lamauttava tunne vaikuttaa sormiisi (etenkin peukaloon, etusormeen ja keskisormeen), kämmeneesi ja ranteeseesi, ja leviää niistä käsivarteesi, sinulla voi olla rannekanavan oireyhtymä. Jos sitä ei hoideta, kätesi lihakset voivat surkastua ja kätesi saattaa jopa lakata toimimasta. Keskustele lääkärisi kanssa mahdollisimman pian mahdollisista hoitovaihtoehdoista.

Rinnan läpi leviävä kipu

Rintakipu on klassinen sydänkohtauksen merkki, joka johtuu hapenpuutteesta sydämessä. Kipu voi myös siirtyä kohti leukaa, hartiaa tai niskaa. Kutsu välittömästi ambulanssi.
Sydänkohtaus – tunnista oireet

Tylppä kipu keskiselässä

Jos kipu pahenee pahenemistaan ja siihen liittyy kuumetta ja pahoinvointia, sinulla voi olla munuaistulehdus. Hakeudu lääkärin luo mahdollisimman pian. Tulehdus voi vaurioittaa munuaisiasi pysyvästi, aiheuttaa verenmyrkytyksen tai saada munuaistesi toiminnan loppumaan.

Alaselästä alkava kipu, joka vaikuttaa sääriin

Tämän tyyppinen kipu kertoo usein iskiaksesta, joka johtuu iskiashermon vammasta tai hermoon kohdistuvasta paineesta. Keskustele lääkärisi kanssa kivunhoidosta sekä hoitovaihtoehdoista. Jos säärissäsi on heikkoutta, et tunne rakkoasi tai alat kärsiä virtsankarkailusta, sinulla voi olla cauda equina -oireyhtymä, harvinainen sairaus, joka voi aiheuttaa pysyvän halvauksen.
Lue, kuinka voit ehkäistä selkäkipuja

Kipu alavatsan oikealla puolella

Jos sinulla on myös kuumetta, pahoinvointia ja/tai oksentelua, sinulla voi olla umpilisäkkeentulehdus. Puhjennut umpilisäke voi aiheuttaa mahdollisesti hengenvaarallisen tulehduksen. Puhu lääkärillesi, joka voi lähettää sinut sairaalaan leikkausta varten.

Kipu lantiossa tai vatsassa

Kuukautiskivut ovat tuttuja monille naisille. Jos ne pahentuvat, eivätkä katoa, saatat kärsiä endometrioosista, jossa kohdun sisällä kasvavaa kudosta alkaa kasvaa myös sen ulkopuolella. Hakeudu gynekologisi luo diagnoosia varten. Jos et tee niin, hedelmättömyyden vaara voi kasvaa.
Lue lisää endometrioosin oireista

Särkevä tai kramppaava sääri

Jos kipuun liittyy punaisuutta, lämpöä tai turvotusta, sinulla saattaa olla veritulppa. Hakeudu lääkärisi luo, joka voi järjestää sinulle ultraäänikuvauksen. ÄLÄ hiero kipeää aluetta, sillä se voi saada veritulpan kulkeutumaan sydämeesi tai keuhkoihisi.
Lue, kuinka voit välttää veritulpan

Jatkuva pistely jaloissasi

Jos jalkasi ovat tunnottomat, tai niitä polttaa tai kihelmöi, saatat kärsiä diabeteksen aiheuttamasta hermovauriosta. Voit jopa menettää kaiken tunnon jalassasi. Suuntaa lääkärisi luo, joka voi lähettää sinut verensokerin mittaukseen. Vahingoittunut raaja joudutaan ehkä amputoimaan, jos vaurio on liian vakava.
Lue, kuinka voit välttää diabeteksen

Lue lisää: 

Sydänkohtaus – tunnista oireet

Nämä 5 väitettä niveltulehduksesta joutavat unholaan

Vatsakipu – milloin syytä huolestua?