Previous slide
Next slide

10 paikkaa, joihin voit saada ihosyövän (jotka eivät ole ihollasi)

ihosyöpä iiriksessä
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat
Ihosyöpä on helposti hoidettavissa, jos se huomataan ajoissa, joten muista tarkistaa nämä yllättävät ihosyövän paikat ja oireet.

Voit saada ihosyövän silmiesi iiriksiin

Samalla tapaa, kun voit saada pisamia silmiisi (se on totta!) voit myös saada muunlaista auringon aiheuttamaa vahinkoa iiriksiisi, mukaan lukien melanooman, tappavimman ihosyövän. Mutta eikö ihosyövän pitäisi olla, noh, iholla?

Totuus on, että mikä tahansa auringolle altistunut kehon osa voi olla vaarassa ja vaikka me emme ajattele sitä kovin usein, silmämme ovat yksi haavoittuvaisimmista kehonosistamme.

”Yhdeksänkymmentä prosenttia kaikista ihosyövistä on auringon aiheuttamia”, sanoo lääketieteen tohtori Bobby Awadalla, ihotautilääkäri ja UVO-vitamiinin kehittäjä.

”Mitä enemmän auringon aiheuttamaa vahinkoa yksi alue kärsii, sitä suuremmalla todennäköisyydellä ihosyöpä kehittyy juuri siihen.” Tästä syystä sinun täytyy olla tarkkana ja suojata silmäsi.

Koska et voi laittaa aurinkovoidetta silmiisi, varmista että käytät UV-suojattuja aurinkolaseja ja käyt säännöllisesti silmälääkärillä. Jos huomaat oudonvärisiä pilkkuja iiriksissäsi tai ne vaihtavat väriä, varaa aika välittömästi.

Kynsiesi alle 

Geelikynsien suosion myötä sormet ja varpaat ovat nyt kuuma puheenaihe – kirjaimellisesti, kiitos niiden UV-valojen jotka sinetöivät geelikerroksen.

Toivon mukaan tiedät jo, kuinka vahingoittavia solariumit ovat ihollesi, sanoo lääketieteen tohtori Stephen Stahr, Teksasin ihotautilääkärien yhdistyksestä San Antoniosta.

Nuo nopeasti kuivattavat laitteet ovat kuin pieniä solariumeja kynsillesi. Vaikka et voikaan saada ihosyöpää kynsiisi, vahinko voi tunkeutua kynnen läpi sen alla olevaan ihoon.

Varmistaaksesi että olet turvassa, hän suosittelee laittamaan aurinkovoidetta kaikkialle, mukaan lukien kynsien ja varpaiden päihin. Lisäksi muista tarkistaa kynsiesi alustat ilman kynsilakkaa säännöllisesti.

Peppuvakoosi

Tohtori Stahrin mukaan yksi erikoisimmista paikoista, mistä hän on löytänyt ihosyöpää, on potilaan ”gluteal cleft”, eli peppuvako. Se oli oksasolusyöpä, ihosyöpä, joka ei yleensä ole tappava, mutta aiheutuu aina auringosta.

Kun hän haastatteli naista lisää, hän sai selville, että naisella oli tapana ottaa aurinkoa alasti ja tämä oli aina varmistanut, että hänen pakaransa olivat yhtäläisen ruskeat.

Nainen onneksi parantui nopean leikkauksen avulla, mutta tohtori Stahr sanoo, että tarinan opetus on lopettaa ihon ruskettaminen – ja muistaa tarkistaa vaot ja raot kasvaimilta.

Sukuelimiisi

Sekä tohtori Awadalla että Stahr mainitsevat, että heillä on ollut potilaita, joilla on ihosyöpä sukuelimissä, ja että se ei ikävä kyllä ole harvinaista. Ongelma ei yleensä ole auringonotto alasti.

”Melanooma ihosyöpä, joka yleensä kehittyy alueelle, joka altistuu jatkuvasti auringolle, voi muodostaa etäpesäkkeitä tai levitä paikkaan, mikä on kaukana alkuperäisestä vahinkoalueesta”, tohtori Stahr sanoo.

Tästä syystä voit löytää ihosyöpää paikasta, joka ei koskaan näe päivänvaloa. Jos olet ujo, yritä päästä siitä nopeasti yli.

”Yksi potilaistani oli hyvin epäröivä, koska häntä nolotti näyttää lääkärille kasvava pigmenttiläiskä alapäässään, mutta koska hän odotti liian kauan, hän päätyi menettämään tärkeitä osia anatomiastaan”, hän lisää. Joten älä epäröi.

Korvakäytävässäsi

Ollaan rehellisiä: Pieni määrä karstaa korvan sisällä tai takapuolella ei ole mitenkään harvinaista. Mutta jos se ei lähde pois kunnon jynssäyksellä, on mahdollista, että se on ihosyöpää, tohtori Awadalla selittää.

”Minun sääntöni on, että jos saat uuden ihovamman, eikä se lähde pois kuukaudessa, se kannattaa tutkituttaa”, hän sanoo. Ja oudot luomet eivät ole ainoa asia mitä pitää silmällä.

”Ihosyöpä voi olla punainen, helmiäinen, suomuinen tai sinulla voi olla haavauma, joka vuotaa ja jossa on karstaa”, hän lisää.

Ihosyöpä kielesi alla

Ihmetteletkö koskaan, miksi hammaslääkärisi nostaa kieltäsi ja tarkastelee sitä kunnolla alta ja sivuilta? Yksi syy siihen on se, että kieleesi voi tulla melanooma.

Vaikka et todennäköisesti saakaan paljon auringonvaloa suuhusi, on mahdollista, että syöpä on kasvattanut etäpesäkkeitä. Todennäköisyys saada jonkinlainen syöpä kieleesi tai suusi sisälle kasvaa, jos poltat tupakkaa.

Käy siis säännöllisesti hammaslääkärissä ja luovu tupakasta.

Päänahkaasi hiuksiesi alle

Ihosyöpä päänahassa on tuplasti pahempi: Se ei ole ainoastaan yksi yleisimmistä paikoista saada ihosyöpä, mutta hiustesi takia se jää myös usein huomaamatta, se sivuutetaan tai sitä erehdytään luulemaan joksikin muuksi, kuten hilseeksi.

”Jos mikään kasvaa, kutisee, polttelee tai vuotaa verta, lääkärin tulisi tutkia se”, tohtori Stahr sanoo.

Vaikka selviäisi, että se onkin vaikkapa psoriasis, hilsettä tai silsaa, ihotautilääkäri on pätevä hoitamaan myös nämä ongelmat. Lisäksi kannattaa ystävystyä kampaajasi kanssa, koska he yleensä ensimmäisenä huomaavat uudet tai muuttuneet luomet päänahassa. 

Anuksessa

Se on harvinaista, mutta peräaukonkin ympärillä on tavattu melanoomaa ja jopa maha-suolikanavassa, sanoo tohtori Awadalla.

Koska paikkoja, joihin aurinko ei kirjaimellisesti koskaan paista, on vaikea tarkastaa, on tärkeää tarkkailla muita oireita, kuten veristä ulostetta, kivuliasta ulostusta tai jatkuvia muutoksia vatsan toiminnassa.

Varpaiden välissä

Ihmiset unohtavat usein laittaa aurinkorasvaa jalkoihinsa, vaikka he pitävät kesällä sandaaleja. Ja vaikka jalan päällä yhtäkkiä kasvava luomi luultavasti herättää huomiosi, monet ihmiset eivät hoksaa katsoa esimerkiksi varpaiden välistä tai jalkapohjista.

Jaloissa olevat luomet täytyy arvioida samalla tavalla kuin luomet missä tahansa muualla kehossa, tohtori Starh sanoo. Näitä asioita luomissa kannattaa tarkkailla: epäsymmetria, epätasainen raja, epätasainen tai monivärinen väri, kynän kumia suurempi halkaisija, kasvu tai muutos.

Piilossa tatuoinnissa

Ihmiset, joilla on tatuointeja ymmärrettävästi haluavat myös muiden näkevän ne, mikä yleensä tarkoittaa reilua altistumista auringolle.

Yksi tunnettu myytti on, että isot tatuoinnit toimivat aurinkosuojana, mutta se ei ainoastaan ole valhetta, vaan jotkin tatuointivärit – erityisesti valkoinen – saattavat itseasiassa tehostaa auringon haittavaikutuksia.

Lisäksi muste saattaa peittää tavallisia ihosyövän oireita, kuten luomia, jotka vaihtavat väriä tai kohonneita haavaumia. Joten jos haluat varmistaa, että ihosi pysyy (sinun)kuvan kauniina, varmista että tarkkailet myös ihoa tatuointien alla ja käytä aina aurinkorasvaa.

Lue lisää:

Yllättäviä ihosyöpäriskejä 

8 asiaa jotka on syytä tietää kun ikäännymme 

Näin suojaat itsesi auringolta