Previous slide
Next slide

11 asiaa, jotka voivat tapahtua, kun juot omenasiiderietikkaa päivittäin

omenasiiderietikka
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Meghan Jones
Omenasiiderietikan sanotaan jo olevan ”ihmelääke”, mutta mitä se tarkalleen ottaen tekee keholle? Tässä on joitakin todettuja hyötyjä.

Voit alkaa pitää sen mausta

Yksi suuri syy siihen, että ihmiset eivät mielellään kokeile omenasiiderietikkaa, on sen maku. Mutta maun voi peittää sekoittamalla ainetta johonkin toiseen, ja näin todella pitäisikin tehdä: Pelkän omenasiiderietikan juominen voi vahingoittaa ruokatorvea. Laimenna etikkaa lasillisella vettä ja hunajaa suojataksesi kurkkua ja makunystyröitäsi. Jos maku on silti liian voimakas, anna sille aikaa: PopSugar-sivuston toimittaja Jenny Sugar oli haluton aloittamaan etikkakuurin, koska ajatteli, että ”sen päivittäinen juominen olisi vastenmielistä”. Mutta kun hän tottui makuun, hän ”alkoi oikein odottaa sitä”. Samoin New Yorkissa työskentelevä sairaanhoitaja Rebecca Lee, joka on perustanut RemediesForMe.com-sivuston, havaitsi, että hän tottui makuun niin hyvin, että lisäsi annostusta. ”Aluksi laitoin isoon vesilasilliseen pienen teelusikallisen omenasiiderietikkaa”, hän kertoo. ”Kun totuin siihen, lisäsin etikan määrän kahteen teelusikalliseen. Muutaman kuukauden päästä otin jo kaksi ruokalusikallista.”

Ruokahalu voi vähentyä

Yksi omenasiiderietikan parhaiten tunnetuista terveyshyödyistä on, että se auttaa pudottamaan painoa. ”Etikka voi muuttaa aineenvaihduntaa painonpudotusta edistävällä tavalla”, sanoo kliininen kardiologi, lääketieteen tohtori Luiza Petre. ”Omenasiiderietikka auttaa painonpudotuksessa vähentämällä ruokahalua ja pitämällä kehon kylläisenä pidempään aterioiden jälkeen.” Jopa pienten omenasiiderietikkamäärien on todettu lisäävän kylläisyydentunnetta. Jenny Sugar totesi nämä hyödyt itse etikkakokeilunsa aikana. ”Sitruunaveteen yhdistetty omenasiiderietikka vähensi ruokahaluani enemmän kuin pelkkä vesi, mikä auttoi minua hillitsemään naposteluhalua illallisen jälkeen”, hän kertoo.

Makeanhimo voi laantua

Sen lisäksi, että omenasiiderietikka pitää kylläisyydentunnetta yllä pidempään, se saattaa hillitä myös makeanhimoa, etenkin jos sitä yhdistää hunajaan. Etikkahappo auttaa selättämään sokerinhimon. Ja mikä parasta, omenasiiderietikka tyydyttää tarpeet hyvin pienellä kalorimäärällä.
”Omenasiiderietikka on erittäin vähäkalorista – ruokalusikallisessa on kolme kaloria”, Lee sanoo. Silti siinä on tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita, hän sanoo, kuten kaliumia, magnesiumia ja kuituja. Kuulostaa aika hyvältä, eikö? Ja tämä on vain jäävuoren huippu, kun tarkastellaan, miksi omenasiiderietikka auttaa painonpudotuksessa.

Vatsa saattaa voida paremmin

Omenasiiderietikka tekee ihmeitä ruoansulatusjärjestelmälle. Sen sisältämät prebiootit ovat uskomattoman hyödyllisiä ruoansulatusjärjestelmää valvoville, terveellisille mikrobeille. Omenasiiderietikan juominen voi lisäksi auttaa säätelemään happojen määrää vatsassa, mikä johtaa parempaan ruoansulatukseen. ”Ruoansulatukseni oli hyvässä kunnossa koko viikon”, Sugar raportoi kokeilunsa jälkeen. ”Ei turvotusta tai ummetusta – pelkästään onnellinen masu.”

Se voi alentaa verensokeria

”Omenasiiderietikka tehostaa insuliinin toimintaa sen hajottaessa sokereita, jopa runsaasti hiilareita sisältävän aterian aikana”, Lee sanoo. Amy Leigh Mercree, joka on kirjoittanut kirjan Apple Cider Vinegar Handbook, lisää: ”Päivittäin nautittuna omenasiiderietikka voi auttaa verensokerin vakauttamisessa ja säätelemisessä. Tämä voi myös ehkäistä insuliiniresistanssia, joka on diabeteksen esiasteen oire.” Ei kuitenkaan ole tieteellistä näyttöä siitä, että omenasiiderietikkaa käyttävien diabeetikoiden kannattaisi lopettaa insuliinin tai muun lääkityksen käyttö, mutta omenasiiderietikan sisällyttäminen ennaltaehkäisevään ruokavalioon saattaa ehkäistä diabeteksen puhkeamista.

Se saattaa parantaa sydämen terveyttä

Jos etsit helppoa tapaa alentaa kolesterolia ja sydänkohtauksen riskiä, älä suotta tähyä omenasiiderietikkapulloa pidemmälle. ”Omenasiiderietikka vähentää triglyseridejä”, Lee sanoo. ”Triglyseridit saavat rasvan kovettumaan valtimoiden seiniin. Tämä kovettuma voi johtaa suonen tukkeutumiseen.” Myös pektiini-ravintokuitu, jota on sekä omenoissa että etikassa, auttaa neutralisoimaan huonoa kolesterolia.
 

Ravintoaineet imeytyvät paremmin

Yksi omenasiiderietikan salainen hyöty on, että se voi auttaa muiden ravintoaineiden imeytymistä.  Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry -tiedelehden mukaan etikka voi auttaa suolistoa parantamaan kalsiumin imeytymistä, ja samoin näyttää olevan raudan kohdalla. ”Omenasiiderietikan hyödylliset prebiootit ravitsevat hyviä bakteereja ja auttavat siten vitamiinien ja kivennäisaineiden imeytymisessä”, Mercree sanoo. ”Tämä taas auttaa kehoa toimimaan paremmin ja parantaa kokonaisterveyttä.”

Syöpäriski voi pienentyä

Vaikka tutkimustulokset eivät juurikaan viittaa siihen, että omenasiiderietikka voisi ehkäistä syöpää, vuonna 2004 tehty tutkimus kertoo, että etikkaa saattaa pienentää tai tappaa syöpäsoluja koeputkissa. Suoran näytön puuttumisesta huolimatta monet tieteilijät todella uskovat, että omenasiiderietikka voisi ehkäistä syöpää. ”Omenasiiderietikka on alkaloiva ruoka, joka palauttaa kehon emäs-happo-tasapainon”, Lee sanoo. ”Tämä on tärkeää, koska syöpäsolut menestyvät hapokkaassa ympäristössä.”

Omenasiiderietikka saattaa suojata haitallisilta bakteereilta

Omenasiiderietikalla on antibakteerisia ja antifungaalisia ominaisuuksia, Lee kertoo. ”Omenasiiderietikka ehkäisee haitallisten bakteerien ja sienten kasvua ruoansulatuselimistössä”, hän sanoo. Tämä on tärkeää, koska vatsaan liittyvät imukudokset edustavat 70 prosenttia elimistömme immuunijärjestelmästä. Etikkahappo voi auttaa tappamaan tauteja aiheuttavia bakteereja, kuten kolibakteereja, samoin kuin haitallisia mikrobeja ja viruksia.”Vatsahappojen lisääntyminen tarkoittaa, että vatsan pH-arvo laskee, mikä tappaa huonoja mikrobeja, joille voimme altistua ruoan kautta”, selittää Laura C. Stix, luontaislääketohtori ja kliininen hypnoterapeutti. Omenasiiderietikan antibakteeriset ominaisuudet voivat lisäksi karkottaa aknen kasvoista ja jopa taistella jalkahikeä vastaan.

Omenasiiderietikka voi parantaa hengityksen hajua 

Vielä yksi mukava omenasiiderietikan antibakteerinen ominaisuus on se, että se voi poistaa pahanhajuisen hengityksen. Se ei todellakaan korvaa suuvettä, mutta omenasiiderietikan päivittäinen juominen (tai purskuttaminen) voi auttaa pitämään hengityksen raikkaana. Jos käytät etikkaa kurlaamiseen, laimenna sitä vedellä ja odota vähintään puoli tuntia, ennen kuin peset hampaasi, jotta happo ei kuluta hammaskiillettä.

Hammaskiille voi vaurioitua

Mikään ruoka ei ole täydellinen, ei edes tämä superruoka. Omenasiiderietikan happopitoisuus voi rasittaa hammaskiillettä. ”Omenasiiderietikka voi aiheuttaa suurina erinä suuhun happohyökkäyksen”, tohtori Petre varoittaa. ”Etikkahappo saattaa heikentää hammaskiillettä ja johtaa kivennäisaineiden menetykseen ja hampaiden rappeutumiseen.” Tämä ei kuitenkaan ole syy olla käyttämättä ainetta. Ehkäise hammasvauriot laimentamalla omenasiiderietikkaa: lisää yhteen osaan etikkaa kymmenen osaa vettä. Äärimmäisenä hampaiden suojaamiskeinona voit juoda sekoituksen pillin läpi.

Lue lisää: 

13 herkullista tapaa hoikistua 

9 pientä merkkiä siitä, että luusi ovat vaikeuksissa

Näillä ruokavinkeillä jaksat paremmin