Previous slide
Next slide

11 keliakian oiretta jotka sinun tulisi tietää

keliakia
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Karyn Repinski
Keliakian oireet ovat niin hienovaraiset, että usein ne jäävät huomaamatta. Näin kehosi saattaa viestittää, että on aika siirtyä välittömästi gluteenittomaan ruokavalioon.

Mikä on keliakia?

Keliakialiiton mukaan noin 2 prosentilla suomalaisista on keliakia. Keliakia on sairaus, jossa ruuasta saatu gluteeni aiheuttaa immuunijärjestelmän reaktion ja vahingoittaa ohutsuolta, mikä taas vaikuttaa sen kykyyn imeä ravinteita. Vaikka tauti on yleinen, se jää häkellyttävän usein diagnosoimatta, sillä se vaikuttaa jokaiseen eri tavalla.

”Keliakian oireet saattavat ilmaantua vähitellen tai yhtäkkiä ja dramaattisesti”, kertoo Columbian yliopiston keliakiakeskuksessa työskentelevä lääkäri Peter H. R. Green kirjassaan Celiac disease: A Hidden Epidemic. ”Oireet saattavat myös kadota ja ilmaantua uudestaan pitkällä aikavälillä.” Diagnosoimisen haastetta vaikeuttaa entisestään se, että jokaista oireilevaa keliaakikkoa kohden on kuusi ”hiljaista” tai oireetonta keliaakikkoa. On kuitenkin tärkeää saada diagnoosi ja hoitoa, koska keliakia asettaa alttiiksi monille pitkäkestoisille ongelmille – erityisesti siksi, että diagnoosin viivästyminen lisää riskiä sairastua toiseenkin autoimmuunisairauteen (pelottavaa kyllä, useimmilla keliaakikoilla on oireita yhdeksän vuoden ajan ennen, kuin heidät diagnosoidaan). Keliakialla on yli 200 oiretta, mutta useimmiten yksi tai useampi seuraavista on läsnä.

Kausittainen ripuli

”Klassiset” keliakian oireet ovat ehkä suoliston ongelmia, mutta vain noin yksi kolmasosa sairastavista aikuisista kärsii ripulista (ripuli on yleisempää lapsilla, sillä lapsen suolisto on lyhyempi, joten kudosvaurioita paikkaavia alueita on vähemmän). Kun ripuli sattuu kohdalle, se näkyy yleensä löysänä ulosteena (vetisen ulosteen sijaan) sekä lisääntyneissä vessakäynneissä. Ripulin syyt voivat olla moninaiset: pitkittynyt ohutsuolen tulehdus, ravinnosta saadun sokerin ja rasvan huono imeytyminen mikä tuo paksusuoleen niin paljon nestettä, että uloste on vetinen, bakteerien ylikasvu sekä laktoosi-intoleranssi, joka aiheutuu siitä, kun suolistovaurio tuhoaa maitotuotteita sulattavat entsyymit. Greenin mukaan keliaakikoilla on ohutsuolessaan tavallista enemmän bakteereja, vaikkei syytä tähän tiedetäkään.

Ilmavaivat, pöhöttyminen ja kipu

Suoliston ylimääräinen bakteerikanta ruokkii itsensä huonosti sulaneilla ravinteilla, mikä vapauttaa kaasua ja aiheuttaa mahan pöhöttymistä, kramppeja ja lisääntyneitä ilmavaivoja. Samat huonosti imeytyneet ravinteet ovat vastuussa pahalta haisevista ja suurista, rasvaisista ulosteista.

Säännöllinen närästys

Keliaakikot kärsivät todennäköisemmin närästyksestä. The Gluten-Free Society -yhdistys suosittelee säännöllisen gluteenittoman ruokavalion noudattamista närästystä ja refluksitautia vastaan.

Selittämätön anemia

Keliakian yhteydessä ilmenevä anemia voi selittyä monella syyllä, joihin lukeutuvat raudan, folaatin (eräs B-vitamiini) ja B12-vitamiinin puutokset sekä krooninen tulehdus. ”Sitkeästä anemiasta kärsivien ihmisten – erityisesti niiden, jotka kärsivät raudanpuutteesta johtuvasta anemiasta – kannattaa pyytää lääkäriltä keliakiatestiä, jos muut mahdolliset taustalla olevat syyt on jo poissuljettu”, sanoo Green.

Lue lisää anemian oireista!

Väsymys

Väsymys on yksi keliakian pääoireista. Se on myös monien muiden sairauksien oire, minkä vuoksi lääkärit usein etsivät diagnoosia muualta. Mutta ”äärimmäisellä väsymyksellä on todellinen fysiologinen perusta yhtenä keliakian suurimmista sivuvaikutuksista”, sanoo Green, joka viittaa aliravitsemukseen, ravinteiden huonoon imeytymiseen ja suoliston tulehdukseen.
 
Lue, kun väsymys vain jatkuu 

Niveltulehdus ja nivelkipu

”Gluteenille herkkien ihmisten oireet saattavat näkyä kaikkialla kehossa, kun osittain sulatetut gluteeninjämät valuvat suolesta verenkiertoon”, sanoo Green. Tämä saattaa aiheuttaa vakavia ongelmia mahan ulkopuolellakin – nivelkipu on yksi esimerkki. Koska autoimmuunisairaudet altistavat mahdollisuudelle sairastua toiseenkin autoimmuunisairauteen, nivelreuman, tyypin 1 diabeteksen ja muiden autoimmuunisairauksien pitäisi olla varoitusmerkkejä lääkärille, jonka tulisi testata potilas keliakian varalta.

Lue lisää niveltulehduksista! 

Luukato tai osteoporoosi

Osteoporoosi on vaiva, joka aiheuttaa luiden haurastumista, ja se voi olla hoitamattoman keliakian sivuvaikutus. ”Ohutsuoli vastaa tärkeiden ravinteiden kuten kalsiumin imeytymisestä, mikä on tärkeää luiden terveyden ylläpitämisen kannalta”, sanoo Green. Jopa keliaakikot, jotka saavat tarpeeksi kalsiumia, kärsivät sen puutteesta. Koska kalsiumia tarvitaan pitämään luut terveinä, keliaakikoilla on yleensä matala luutiheys: vasta diagnosoiduista keliaakikoista jopa 75 prosenttia kärsii osteoporoosista tai osteopeniasta (tavallista matalampi luutiheys).

Lue lisää osteoporoosista!

Kutiseva ihottuma

Ihokeliakia on erittäin kutiseva, rakkoja aiheuttava ihottuma, jota voi esiintyä missä puolella kehoa tahansa. Usein potilaat raapivat ihoa kunnes se rikkoutuu tai alkaa vuotaa verta, joten Greenin mukaan se usein näyttää raavitulta ihottumalta. Hän huomauttaa, että fyysiset rakkulat, jatkuva raapiminen ja unenpuute vievät veronsa monilta potilailta. Oireilla on tapana mennä ja tulla, ja sairautta luullaan usein joksikin muuksi taudiksi kuten ekseemaksi tai herpekseksi. Näin kertoo lääkäri Jeffrey Weinberg, joka on dermatologian apulaisopettaja Mount Sinain sairaalassa ja American Academy of Dermatology -yhdistyksen puhemies. Ihokeliakiasta kärsii noin 25 prosenttia keliaakikoista, joilla ei tavallisesti ole ruuansulatusvaivoja. Koska monet potilaat kärsivät samoista ongelmista huonosti imeytyvien ravinteiden vuoksi, he saattavat silti tarvita muunkin asiantuntijan kuin dermatologin apua.

Kihelmöivä tunnottomuus käsissä ja jaloissa

Kymmenen prosenttia keliaakikoista kärsii jostakin liitännäisestä neurologisesta sairaudesta: erityisen usein ääreishermoston neuropatiasta (hermovaurio, joka aiheuttaa tunnottomuutta, kihelmöinnin ja pistelyn tunnetta tai lihasten heikkoutta) tai ataksiasta, joka vaikuttaa keskushermostoon ja johon kuuluu The Foundation for Peripheral Neuropathy -yhdistyksen mukaan nytkähteleviä, haparoivia liikkeitä tai askelia. Pähkinänkuoressa: Jos neuropatian syytä ei tunneta, kannattaa tehdä keliakiatesti.

Migreenit

Migreenit ovat yksi keliakian vähemmän tunnetuista oireista. Sairauden puolesta puhuva ja siitä tietoa levittävän Beyond Celiac -ryhmän mukaan migreeneistä kärsivillä on kohonnut riski sairastua keliakiaan muuhun väestöön verrattuna. Sairauksien yhteydestä tarvitaan vielä lisätutkimusta, mutta epäillään, että keliakian oireiden aiheuttamat tulehdukset vaikuttavat koko kehoon aivoja myöten.

Lue, kuinka hoidat päänsärkyä kotikonstein? 

Hedelmättömyys

Moni seikka on vielä epäselvä, mutta monet tutkimukset osoittavat, että diagnosoimattomasta keliakasta kärsivillä naisilla on suurempia vaikeuksia tulla raskaaksi kuin muilla – noin 2-6 prosenttia keliaakikoista kärsii tästä verrattuna yhteen prosenttiin muussa väestössä. Journal of Clinical Gastroenterology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että hedelmättömyydestä kärsivillä naisilla oli 3,5-kertainen todennäköisyys kärsiä myös keliakiasta verrattuna niihin, joilla ei ollut samaa ongelmaa. Tulokset viittaavat myös yhteyteen keliakian ja naistentautien kuten endometrioosin ja väliin jääneiden kuukautisten välillä.

Lue lisää endometrioosista! 
 
Lue lisää:
 
8 ruokamyrkytyksen oiretta, jotka tulisi tunnistaa
 
Vatsakipu – milloin syytä huolestua?

Kun outo vatsakipu vaivaa