Previous slide
Next slide

13 ammattia, jotka lisäävät syöpäriskiä

syöpä
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat
Saako työsi sinut voimaan huonosti? Jos se on tällä listalla, vastaus saattaa olla kyllä. Nämä asiat on hyvä tietää, jotta voit suojella itseäsi.

Lentoemäntä

Taivas ei ilmeisesti ole kovin hyvä paikka lentoemännille. Environmental Health -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan suurin syy tähän on se, että matkustamohenkilökunta altistuu ionisoivalle säteilylle suurissa korkeuksissa, mikä lisää todennäköisyyttä sairastua lukuisiin syöpiin, kuten rinta-, kaula-, kohtu-, kilpirauhas-, maksa-, ja haimasyöpiin sekä ruokatorven ja paksusuolen syöpiin. Pelottavien tilastojen mukaan rintasyöpätapausten määrä on lentoemännillä 50 prosenttia korkeampi kuin muilla aloilla työskentelevillä naisilla, ja muiden ihosyöpien kuin melanooman määrä on neljä kertaa suurempi.
 
Lentäjä

Tässä tulee lause, jota et koskaan luullut lukevasi: Ohjaamot ovat yhtä vaarallisia iholle kuin solariumit. JAMA Dermatology raportoi, että lentäjät ja muut miehistön jäsenet sairastuvat melanoomaan kaksi kertaa muita useammin ja että tunti ohjaamossa altistaa samalle määrälle UVA-säteilyä kuin 20 minuuttia solariumissa. UV-säteilyn vaara voi lisääntyä, kun lennetään paksujen pilvien tai lumen läpi. Tutkijat ovat suositelleet, että käyttöön otettaisiin tuulilaseja, joissa on parempi UV-suoja, mutta lentäjien tulisi lisäksi huolehtia aurinkovoiteiden käytöstä ja käydä ihosyöpätesteissä.
 
Hitsaaja

Metallien kuumentaminen erittäin korkeisiin lämpötiloihin voi olla todella vaarallista maailman 111 miljoonalle hitsaajalle. Syynä ovat hitsauskaasut, samoin kuin altistuminen säteilylle ja asbestille, sanovat Kansainvälisen syöväntutkimuskeskuksen (IARC) tieteilijät. Nämä myrkyt voivat aiheuttaa keuhko- ja munuaissyöpää sekä silmämelanoomaa muiden terveysongelmien ohella.

”Vaikka julkisesti ollaan eniten huolestuneita syöpäriskistä, joka johtuu työpaikka-altistumisesta, monet ongelmat ilmenevät vasta monta vuotta altistumisen alkamisen jälkeen”, sanoo lääketieteen tohtori Paul Blanc, joka toimii University of California–San Franciscossa työ- ja ympäristölääketieteen osastolla ja on kirjoittanut teoksen How Everyday Products Make People Sick. ”Näihin voivat kuulua keuhkovauriot, jotka aiheuttavat arpeutumista, ja muiden sisäelinten, kuten maksan ja munuaisten, vauriot.”
 
Toimistotyö

Kyllä, luit oikein: Liiallinen pöydän ääressä istuminen voi johtaa suurentuneeseen paksusuolen syövän ja kohtusyövän riskiin. Saksalaistutkijoiden mukaan eniten istuvilla ihmisillä on 24 prosenttia korkeampi paksusuolen syövän riski ja 32 prosenttia kohtusyövän riski. Ja mikä vielä järkyttävämpää, kahden tunnin lisäys istumisaikaan nostaa riskiä noin 10 prosentilla. Satunnainen kuntosalilla käynti ei myöskään vähennä näitä vaikutuksia, sanovat tutkijat. Mitä siis tehdä? Nouse ylös ja liiku useammin päivän mittaan, etenkin aterioiden jälkeen. Säännöllisellä, pienellä liikunnalla voi päästä pitkälle.
 
Manikyristi

Täydellisesti huolletut kyntesi voivat aiheuttaa vakavan terveysriskin niitä lakkaavalle kynsiteknikolle. Kohtuuden nimissä täytyy sanoa, ettei se johdu vain sinun manikyyristäsi, vaan kymmenistä muistakin hoidoista, joita hän tekee päivittäin. Työntekijöiden ihon läpi imeytyy myrkyllisiä kemikaaleja, ja he hengittävät salongeissa sisäänsä höyryjä ja saastunutta pölyä, jolloin heidän syöpäriskinsä kasvaa, samoin kuin muut hengitystie- ja hedelmällisyysongelmat. Yhdysvaltain työministeriön alainen OSHA suosittelee, että kynsihoitolat ilmastoidaan hyvin ja että työntekijät käyttävät pitkähihaisia paitoja, käsineitä tai jopa hengityssuojaimia. Käsien säännöllinen pesu on myös tärkeää. Tue näitä turvallisuustavoitteita varmistamalla, että käyttämäsi hoitola suojelee työntekijöitään.
 
Maanviljelijä
Monet ovat kovin huolissaan muiden kuin luomuviljelijöiden käyttämistä hyönteismyrkyistä, mutta kyseiset aineet ovat paljon suurempi ongelma viljelijöille itselleen. Vuosikymmeniä kestänyt Agricultural Health Study (AHS) -tutkimus, jonka toteuttivat monet Yhdysvaltain hallituksen viranomaiset, kuten syöpä- ja ympäristöviranomaiset National Cancer Institute ja Environmental Protection Agency, osoitti, että maanviljelijöillä ja heidän perheillään on tavallista korkeampi riski tiettyihin syöpiin. Näihin kuuluvat leukemia, Non-Hodgkinin lymfooma, plasmasolusyöpä, pehmytkudossarkooma, sekä vatsa-, aivo- eturauhas- ja ihosyövät.

Hyönteismyrkyt voivat olla suuri yksittäinen tekijä, mutta AHS mainitsee aiheuttajiksi lisäksi ”koneiden pakokaasut, liuottimet, pölyn, eläinvirukset, lannoitteet, polttoaineet ja tietyt mikrobit”. Tämän tyyppisissä tapauksissa, tohtori Blanc sanoo, ”vaurioita voi alkaa ilmetä melko pian ensimmäisen altistumisen jälkeen tai vasta vuosien kumulatiivisen altistumisen jälkeen, mutta kummassakin tapauksessa kuluu yleensä monta vuotta, ennen kuin kliininen sairaus todetaan”.
 
Palomies

Ihan kuin tulessa, savun hengittämisessä ja romahtavissa rakennuksissa ei olisi tarpeeksi huolenaiheita, mutta palomiehillä on lisäksi huomattava syöpäriski. Itse asiassa syöpä on suurin kuolinsyy palomiesten keskuudessa. Miksi? Kun muovi, tietyt rakennusmateriaalit ja muut arkiset asiat palavat, niistä vapautuu myrkkyjä, joita palomiehet hengittävät tai saavat sisäänsä sammuttaessaan liekkejä. Yhdysvaltojen työturvallisuus- ja terveysviranomaisen (NIOSH) tutkimuksen mukaan palomiehillä on muita kansalaisia lievästi korkeampi riski sairastua syöpään, mutta tietyissä syövissä riski on kaksinkertainen. Näitä ovat lähinnä kivessyöpä ja mesoteliooma, jonka aiheuttaa asbestialtistuminen.
 
Yötyöntekijä

Säteily ja myrkylliset kemikaalit eivät ole ainoita syövänaiheuttajia. Niin uskomattomalta kuin se voi kuulostaa, oman vuorokausirytmin häiritseminen työskentelemällä kirkkaan valon alla läpi yön voi myös lisätä syöpäriskiä. MIT-korkeakoulun tutkimuksessa raportoitiin seuraavasti: ”Solut tarvitsevat valomerkkiä, joka on kuin kellon käynnistysnappi. Kun tämä merkki menee ohitse, katoaa kehon jokaisen solun normaali rytmi.” Tästä seuraa se, että syöpää lisäävä c-myc-proteiini lisääntyy soluissa kiihdyttäen kasvaimen kasvua ja kehitystä. Tieteilijät kehittävät lääkkeitä, jotka voisivat kohdistua valosensitiivisiin geeneihin ja auttaa suojelemaan yötyöläisiä.
 
Kaivostyöntekijä

Kaivostyö on vaarallista puuhaa, sillä erityyppiset kaivostyöt lisäävät eri syöpien riskiä. Esimerkiksi kivihiilen louhimisessa syntyvä pöly saattaa lisätä työläisten riskiä sairastua keuhko- ja vatsasyöpään, kun taas muut kaivoslaiset törmäävät todennäköisemmin syöpää aiheuttaviin asbestiin, uraaniin ja radoniin. Toinen suuri ongelma on porauslaitteista tulevat pakokaasut, jotka voivat kerääntyä kuiluihin.

Eräässä tutkimuksessa todettiin, että ne maan alla työskentelevät kaivoslaiset, jotka altistuivat päästöille säännöllisesti, saivat keuhkosyövän viisi kertaa todennäköisemmin kuin työntekijät, jotka eivät olleet höyryjen lähellä. Jos luulet olevasi vaarallisessa tilanteessa missä tahansa työssä, voit tehdä asialle jotain. ”Ihmisillä on laillinen oikeus tietää, millaisten materiaalien parissa he työskentelevät ja millaisia riskit ovat, joten he voivat vaatia pääsyä materiaalitietoihin”, tohtori Blanc sanoo ja lisää, että työpaikalla on hyvä olla apuna työsuojeluvaltuutettu tai liiton jäsen. Myös kansalliset viranomaiset voivat auttaa.
 
Katontekijä
Työntekijöillä, jotka käyttävät kuumaa asfalttia tai bitumia katoilla ja teillä, on kohonnut syöpäriski, vaikka tutkijat eivät ole varmoja, miksi näin on. Epäselvyys johtuu siitä, että nämä työläiset juovat ja tupakoivat keskivertoa enemmän ja altistuvat runsaalle auringonvalolle. University of Coloradon syöpäkeskuksen tutkijat ovat kuitenkin saattaneet löytää suoran karsinogeenin. He havaitsivat, että katontekijöillä ja muilla kuumaa pikeä käsittelevillä ammattilaisilla on korkea polysyklisten aromaattisten hiilivetyjen (PAH-yhdisteiden) taso veressään työvuorojensa jälkeen. PAH-yhdisteet vahingoittavat DNA:ta ja mahdollisesti lisäävät syöpäriskiä. Työntekijöillä, jotka eivät käyttäneet suojakäsineitä tai olivat saaneet palovammoja, tasot olivat korkeimmat.
 
Kampaaja

Satunnainen hiusten värjääminen tai permanentin ottaminen ei aiheuta juurikaan riskiä tavalliselle ihmiselle, mutta tilanne on eri työntekijällä, joka käsittelee hiuksia jatkuvasti. Joidenkin hiusvärien aromaattiset amiinit saattavat nostaa kampaajan virtsarakon syövän riskiä. Periaatteessa nämä kemikaalit poistettiin hiusväreistä 1970-luvulla, mutta tuoreessa tutkimuksessa niitä löydettiin kampaajien verenkierrosta, mikä herättää tarpeen lisätutkimuksille. Riskin minimoimiseksi kampaajien tulisi käyttää käsineitä käsitellessään kemikaaleja ja työskennellä hyvin ilmastoiduilla alueilla.
 
Laborantti

Joskus ammatin vaarallisuus johtuu riskitekijöiden epäonnekkaasta yhdistelmästä, kuten on joidenkin naislaboranttien kohdalla. Cancer Research -lehdessä julkaistu tutkimus selvitti, että naiset, joiden suvussa oli rintasyöpää, kaksinkertaistivat syöpäriskinsä työskentelemällä kliinisessä laboratoriossa. Jos naiset työskentelivät orgaanisten liuottimien, kuten bentseenin, parissa, ennen kuin saivat ensimmäisen lapsensa, riski nousi vielä 40 prosenttia. Tutkijat havaitsivat kohonneen riskin myös tehdastyöläisillä ja kotitaloussiivoojilla.
 
Astronautti

Kun astronautit lähtevät Maan suojaavasta ilmakehästä ja magneettikentästä, he altistuvat huomattavalle ja vaaralliselle määrälle ionisoivaa avaruussäteilyä. Tämä muistuttaa lentohenkilöstön kokemusta, mutta NASAn mukaan tasot ovat paljon korkeammat ja vastaavat 150–6000 rintakehän röntgenkuvausta. Se altistaa astronautit lisääntyneelle syöpäriskille, säteilysairaudelle, rappeuttaville luusairauksille ja taudeille, jotka hyökkäävät keskushermoston kimppuun. University of Nevada–Las Vegas -yliopiston tieteilijät ovat nyt huolissaan mahdollisesta Mars-matkasta, johon kuuluisi edestakaisin puolitoista vuotta avaruudessa. Tämän hetken tekniikkamme ei suojelisi juurikaan astronautteja – tai avaruusturisteja – galaktiselta, 

Lue lisää:

6 varhaista kurkkusyövän oiretta, jotka jäävät helposti huomaamatta 

Kivessyöpä – tunnista 8 huomaamatonta oiretta 

Paksusuolensyöpä – älä aikaile niin pelastut