Previous slide
Next slide

15 ruokaa, joiden avulla saat todistetusti litteämmän vatsan

vatsa
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Claire Nowak & Brooke Nelson
Oletko valmis hoikempaan vyötäröön?

Kaura ja pähkinät

Yksi varma keino karistaa kilot vyötäröltä on kuluttaa enemmän liukenevia kuituja, sanoo ravitsemusterapeutti ja Academy of Nutrition and Dieteticsin edustaja Jessica Crandall. Paljon liukenevia kuituja sisältävien ruokien joukkoon kuuluvat kaura, pähkinät, pavut sekä marjat. Yritä syödä niitä 25-35 grammaa päivässä etenkin, jos olet diabeetikko. Liukenevat kuidut pitävät verensokerin kurissa paljon paremmin kuin hiilihydraatit, kuten leipä, joka saa verensokerin nousemaan ja putoamaan nopeasti.

Tiesitkö tämän kaurasta?

Banaanit

Banaaneilla on huono maine (liikaa hiilareita!), mitä terveysruokiin tulee, mutta ne ovat itse asiassa hyvä ravintoaineiden lähde. Etenkin banaanien sisältämä kalium voi auttaa huuhtomaan turhaa nestettä elimistöstäsi. ”Jos kannat mukanasi liikaa vettä vaikkapa edellisiltana nautitusta suolaisesta ateriasta, runsaasti kaliumia sisältävät ruoat voivat auttaa poistamaan tuota nesteestä johtuvaa painoa,” Crandall sanoo.

Vesimeloni

Myös vesimeloni sisältää runsaasti kaliumia, joka auttaa keventämään elimistön nestemäärää. Kentuckyn yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että vesimelonimehun juominen voi vähentää elimistössä olevan rasvan määrää ja jopa laskea kolesterolia.

Maitohappobakteereita sisältävä jugurtti

Probioottiset ruoat sisältävät ”hyviä” bakteereita, jotka voivat säädellä ruoansulatusta. Kanadassa sijaitsevan Manitoban yliopistossa tutkijat tekivät tutkimuksen, jossa ylipainoisille koehenkilöille jommalla kummalla kahdesta bakteerista terästetyn jugurttiannoksen. Puolessatoista kuukaudessa maitohappobakteereita sisältävää jugurttia syöneet olivat menettäneet 3-4 prosenttia elimistönsä rasvamäärästä riippuen siitä, kumpaa bakteeria olivat saaneet. Terveen ruoansulatuksen saamiseksi Crandall suosittelee yhtä runsaasti maitohappobakteereita sisältävää ruokaa päivässä.

Kurkku

Jos valitset säännöllisesti paljon suolaa tai sokeria sisältäviä välipaloja, vyötäröllesi saattaa kertyä varkain runsaastikin ylimääräistä rasvaa. Vastustaa kiusausta avata pussillinen perunalastuja ja mutusta sen sijaan kurkkua. Se on pullollaan vettä ja sisältää vain vähän kaloreita. Lisäksi niissä oleva liukeneva kuitu täyttää vatsasi pitkäksi aikaa.

Papaija

Papaijat jäävät usein tavallisempien hedelmien varjoon, mutta ne kannattaa lisätä ostoslistalle. Ne voivat sisältää monia proteolyyttisia entsyymejä, jotka helpottavat ruoansulatusta ja ovat erinomaisia kuidun, A-vitamiinin ja C-vitamiinin lähteitä (niissä on tuplasti enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinit!)

Parsa

Kyllä, parsa voi tehdä virtsastasi hassun hajuista, mutta se on täynnä terveysvaikutuksia, joten älä lakkaa syömästä sitä. Lisäksi pari desiä parsaa sisältää kolme grammaa kuitua, joten se pitää sinut kylläisenä aterioiden välissä. Paljon kuitua saat myös paprikasta, parsakaalista sekä sokeriherneistä.

Piparminttu

Onko vatsasi turvonnut? Nappaa suuhusi piparminttumakeinen. Crandall huomauttaa, että piparmintun tiedetään vähentävän ilmavaivoja ja helpottavan närästystä. Jopa piparmintun nuuhkiminen voi vähentää näläntunnetta ja estää ylisyömistä.

Kamomillatee

Jos työtaakkasi on ylivoimainen, työsi saattaa selittää, miksi housuisi kiristävät tavallista enemmän. Tutkimusten mukaan stressi voi tehdä sinut sairaaksi ja jopa vaikuttaa painoosi. ”Stressi tosiaan lisää vatsassa olevan rasvan määrää,” Crandall varoittaa. Kamomillatee rauhoittaa elimistöä luonnollisesti ja helpottaa turvotusta. Myös riittävä nesteiden nauttiminen auttaa estämään rasvan kertymistä vyötärölle, ja teetä juomalla saat helposti kokoon asiantuntijoiden suosittelemat kymmenen lasillista nestettä. Lue lisää kamomillasta!

Tumma suklaa

Muista lukea pakkaus ennen kuin ostat suklaalevyjä: ne voivat olla terveellisempiä kuin luulet. Yli 60 prosenttia tummaa suklaata sisältävässä tummassa suklaassa on runsaasti antioksidantteja. ”Se voi vähentää elimistön tulehdusreaktioita ja vähentää makeannälkää,” Crandall kertoo, ”koska et nappaa käteesi maitosuklaata.” UC San Diegossa tehdyssä tutkimuksessa todettiin myös, että säännöllisesti suklaata syövillä oli matalampi painoindeksi kuin ihmisillä, jotka nauttivat sitä harvemmin.

Onko suklaa terveellistä?

Linssit

Paloissa kasvavat siemenet (kuten linssit, kikherneet, valkopavut ja kuivatut herneet) ovat pullollaan täyttävää proteiinia ja kuitua, joiden avulla lihottavat välipalat on helpompi jättää väliin. Ne sisältävät myös reilusti rautaa, joten ruoansulatuksesi saa toimia sulavasti, sanovat asiantuntijat. Lue lisää vegaanisista proteiininläheistä!

Chilit

Lisää päivällislautasellesi potkua chileillä. Usko pois, vatsasi kiittää sinua vielä. Chilit tehostavat aineenvaihduntaa, mutta kapsaisiini – aktiinen osa, joka saa ne maistumaan tulisilta – voi auttaa ehkäisemään mielitekoja ja ylisyömistä. Jos havittelet litteämpää mahaa, Health-lehden ravintotoimittaja ja ravintoterapeutti Cynthia Sass kehottaa lisäämään chiliä munakkaisiin, salaatteihin tai wok-ruokiin.

Lue lisää cayennepippurista

Avokado

Avokadot ovat nykyisin suurinta huutoa ja hyvästä syystä. Jo yhdessä avokadossa on valtavasti ravintoaineita, esimerkiksi 13 grammaa kuitua ja 20 grammaa monityydyttymättömiä rasvahappoja – joista molemmat auttavat keventämään vyötäröäsi. Vuonna 2015 Penn Statessa tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että säännöllisesti monityydyttymättömiä rasvahappoja nauttivilla oli 1,6 prosenttia muita vähemmän rasvaa vyötäröllään.

Näin kypsytät avokadon 10 minuutissa

12 yllättävää faktaa avokadosta

Mantelit

Jos vatsasi alkaa murahdella aterioiden välissä, kourallinen manteleita saattaa auttaa. Tumman suklaan ja avokadojen tapaan mantelit sisältävät sydämelle terveellisiä (ja nälkää vähentäviä!) monityydyttämättömiä rasvahappoja, jotka auttavat sinua hoikistumaan. Tutkimukset tukevat sitä: Eräässä Journal of the American Hearth Associationin tuoreessa tutkimuksessa todettiin, että kun ihmiset syövät runsaat 40 grammaa manteleista päivässä, he laihtuvat enemmän kuin hiilihydraattipainotteisen välipalan nauttivat.

Vihreä tee

Hyviä uutisia, teen ystävät: Jokapäiväinen juomanne voi tehdä ihmeitä vyötärölle. Tässä muinaisessa virvokkeessa olevat antioksidantit voivat esimerkiksi kohottaa enerbiatasojasi ja auttaa ruoansulatusta. Sen lisäksi tutkimukset osoittavat, että vihreä tee voi myös auttaa laihdutuksen aloittamisessa. Valtavan, American Journal of Clinical Nutrition –julkaisun mukaan koehenkilöt, jotka joivat vihreää teetä, saattoivat laihtua jopa 1360 grammaa.

Nämä asiat kehollesi tapahtuvat, jos juot teetä päivittäin 

Lue lisää:

Näin syömällä poltat vatsarasvaa

18 ihanaa ruoka-ainetta, jotka voivat pelastaa henkesi

7 helppoa ja tuttua superruokaa