Previous slide
Next slide

15 vaihdevuosia edeltävää muutosta joista ei puhuta tarpeeksi

vaihdevuodet_oireet
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Susan Jara
Mustelmien ja karvoituksen lisääntyminen ovat vain joistakin odottamattomia oireita, jotka edeltävät perimenopaussia, joka on noin neljän vuoden jakso ennen itse vaihdevuosien alkamista.

Kivistävät rinnat

Ärsyttävät muutokset kehossa ja hormonien heittely voivat aiheuttaa jaksottaista rintojen arkuutta – aina ärsyttävästä kestämättömään kipuun – silloinkin, kun ei ole se aika kuukaudesta. Yhdysvaltain syöpäyhdistyksen mukaan on melkein mahdotonta arvioida, milloin rintakipu alkaa koska perimenopaussi aiheuttaa kuukautiskierron epäsäännöllisyyttä. Rinnat saattavat myös tuntua muhkuraisemmilta kuin ennen, kertoo Ellen Dolgen, kirjailija ja vaihdevuosista kirjoittava bloggaaja.

Odottamattomat mustelmat

Perimenopaussi tekee joistakin naisista kömpelömpiä, ja pienet kömmähdykset muuttuvat helposti isoiksi mustelmiksi. Tämä johtuu siitä, että vaihtelevat hormonitasot tekevät ihosta ohuemman, mikä taas aiheuttaa helpommin mustelmia.

Kuivat silmät

Hassua kyllä, silmien liiallinen vuotaminen on merkki siitä, että silmäsi ovat liian kuivat. Vaihdevuosiin liittyvät muutokset ja jyrkästi laskevat hormonitasot voivat Dolgenin mukana saada silmät vetistelemään. Hormonit vaikuttavat silmäkudoksiin ja silmien tuottamien kyynelten koostumukseen, mikä johtaa turhan kuiviin silmiin ja näön muutoksiin (esimerkiksi likinäköisyyden muuttuminen kaukonäköisyydeksi).

Leukakarvat

Älä ylläty, jos pinseteistä tulee paras ystäväsi, Dolgen huomauttaa. Pohjois-Amerikan vaihdevuosiyhdistyksen mukaan onnekkaille 15 prosentille naisista kasvaa perimenopaussin oireena karvaa leukaan, ylähuuleen tai poskiin. Ja mikä ehkä pahempaa – hiuksista taas saattaa tulla ohuet, kuivat tai heikot.
 

Sydämentykytys

Pulssin äkillinen nopeutuminen tai sydämenlyöntien epäsäännöllisyys on yleinen mutta harvoin mainittu perimenopaussin oire. Gynekologi David Portman kertoo, että tutkimusten mukaan epinefriini ja noradrenaliini, pulssia ja verenpainetta säätelevät välittäjäaineet, heittelevät vaihdevuosia läpikäyvillä naisilla.

Virtsaamisentarpeen lisääntyminen tai virtsankarkailu

Lirahtaako vähän housuun, kun teet x-hyppyjä tai yskäiset? Onko koko ajan kova vessahätä? Tämä johtuu luultavasti joko ponnistusvirtsankarkailusta (SUI) tai pakkovirtsankarkailusta (UUI), jotka ovat kumpikin yleisiä vaihdevuosioireita. Alentuneet estrogeenitasot aiheuttavat virtsaputken seinämien ohentumista, kertoo Pohjois-Amerikan vaihdevuosiyhdistyksen johtaja JoAnn V. Pinkerton. Heikentyneet lantionpohjan lihakset, jotka johtuvat usein alatiesynnytyksestä, voivat myös olla osasyy.

Kuiva iho

Vähemmän estrogeenia tarkoittaa aknea ja kuivaa, ohutta ihoa monilla naisilla, joilla vaihdevuodet ovat alkamassa. Pinkerton vertaa tätä ”päinvastaiseen murrosikään”. On myös tavallista, että aiemmat vaivat puhkeavat uudelleen, saat uusia allergioita tai kärsit rohtumista, lisää Dolgen, joka suosittelee kookosöljyä ihon pehmentämiseen ja ihohuokosten pienentämiseen.

Haju

Toki liiallinen hikoilu, joka kuuluu yölliseen hikoiluun ja kuumiin aaltoihin voi olla vastuussa epämiellyttävästä hajusta. Asialle on kuitenkin toinenkin selitys: estrogeenitason madaltuminen aktivoi hypotalamuksen ja saa sen uskomaan, että sinulla on liian kuuma, mikä on keholle merkki hikoilla enemmän.

Migreenit

Migreenit alkavat ehkä ensimmäistä kertaa tai pahentuvat hormonien heittelyn vuoksi kun vaihdevuodet alkavat, kertoo Pinkerton. Hyvä puoli on kuitenkin se, että hormoneihin liittyvät migreenit yleensä lakkaavat tai helpottuvat vaihdevuosien jälkeen, kun hormonitasot ovat jatkuvasti matalalla. Migreenitutkimuskeskuksen mukaan itse asiassa vain 5 prosenttia yli 60-vuotiaista naisista kärsii migreenistä.

Emättimen kuivuus

Dolgenille seksin määrää vähentävä emättimen kuivuus oli yksi vaikeimmista oireista. ”Emätin on kuin matkalla autiomaassa, ja silmät ja iho kulkevat mukana”, hän kuvailee. Vaihdevuosien aiheuttamat muutokset, kuten matalammat estrogeenitasot, ovat syy ohuempaan, kuivempaan ja vähemmän venyvään emätinkudokseen, ja ne vähentävät verenkiertoa sillä alueella. Tuloksena on emättimen kuivuutta, kutisemista ja kivuliasta seksiä.

Kuumat aallot

Olet varmasti kuullut kuumista aalloista, mutta et ehkä tiennyt, että ne voivat olla erilaisia joka naisella. Jotkut kokevat niitä vuosikymmenien ajan vaihdevuosien alkuvuosista lähtien. Matalampi estrogeenitaso vaikuttaa rauhaseen, joka säätelee kehon lämpötilaa, joten saatat kokea kuumia aaltoja sekä päivällä että yöllä. Kuumat aallot voivat olla lieviä ja kestää muutaman sekunnin tai vakavampia ja kestää puoli tuntia tai pidempään.

Painon vaihtelu

Vaihdevuosikilot ovat todellisuutta monille vaihdevuosia läpikäyvälle naiselle. ”Naisen paino vaihdevuosien aikana riippuu viidestä tekijästä: hormoneista, ruokavaliosta, liikunnasta, stressistä ja geeneistä”, Dolgen selittää. Saatat myös menettää lihasmassaa – jopa 0,6 prosenttia vuodessa ellet liiku tarpeeksi tai saa tarpeeksi proteiinia, Pinkerton lisää.

Epäsäännölliset kuukautiset

Ovatko kuukautisesi toisinaan kevyet ja lyhyet ja seuraavassa kuussa taas pitkät ja kivuliaat? Pinkerton selittää, että tämä kuuluu vaihdevuosien alkuun. Sen lisäksi, että vaiva on ärsyttävä, epäsäännölliset kuukautiset lisäävät myös raskaaksi tulemisen riskiä. ”Toiseksi yleisin aika ei-suunnitelluille raskauksille on 40-50-vuotiailla naisilla”, kertoo Pinkerton. ”Raskaus on riski siihen saakka, että kuukautiset ovat pysyneet poissa kokonaisen vuoden.”

Luukato

Mitä vähemmän estrogeenia munasarjasi tuottavat, sitä nopeammin luukato saattaa tapahtua. Tämä saattaa altistaa suuremmalle osteoporoosiriskille, mikä lisää luunmurtuman mahdollisuutta. Vaihdevuosien ensimmäisten viiden vuoden aikana saattaa menettää jopa 20 prosenttia luumassasta”, kertoo Pinkerton.

Epäselvä ajattelu

Muutokset hormoneissa yhdistettynä vaihdevuosia edeltäviin oireisiin kuten mielialavaihteluihin ja univaikeuksiin saattaa tehdä sinusta hajamielisemmän ja vähemmän keskittyneen. Stressillä on myös osansa. ”On vaikeaa rentoutua, erityisesti kun käy läpi vaihdevuosia edeltäviä vaikeuksia”, Doögen sanoo, ”mutta mielesi ja kehosi kannalta on tärkeää ottaa rennosti.”

 
Lue lisää: 

8 yllättävää vaihdevuosien tuomaa terveysriskiä

Virtsatulehdukset saattavat lisääntyä keski-iässä

Näin syntymäkuukautesi vaikuttaa terveyteesi