Previous slide
Next slide

18 kysymystä, joita et kehtaa kysyä gynekologiltasi

gynekologi
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat
Kaikki kiusalliset kysymykset, jotka olet aina halunnut kysyä seksistä, kehon hajuista ja virtsarakon ongelmista – mutta et ole uskaltanut.

Miltä näytät ”siellä alhaalla”

Monet potilaat ovat liian hermostuneita kysyäkseen kiusallisia kysymyksiä vaginoistaan, mutta ei huolta – ne ovat täysin normaaleja. ”Naiset tulevat usein kysymään ovatko he ’normaaleja’ – ovatko häpyhuulet liian suuret, liian pienet, vinossa tai erilaiset? Naiset eivät ymmärrä kehojemme suuria anatomisia eroja ja että ei ole olemassa ’hyvää’ tai ’pahaa’ tai epätavallista. Tämä on aiheuttanut kauneusleikkausten suosion kasvun, jossa unohdetaan erilaisuus ja pyritään illuusioon ideaalista anatomiasta. Haluan jakaa ”The Great Wall of Vagina” -sivuston, joka näyttää kuvia monista erilaisista vaginoista niin että naiset ymmärtävät erilaisuuden olevan normaalia.” – Jeanne A. Conry, lääketieteen tohtori ja Kansallisen ennaltaehkäisevän terveyden ja terveydenhuollon aloite -järjestön toinen puheenjohtaja.

Totuus herkistä nänneistä

”Nänneissä on tuhansia hermopäätteitä. Monilla naisille ne ovat herkempiä juuri ennen kuukautisia, mutta joillakin naisilla on todella herkät nännit koko ajan. Kumpikin on täysin normaalia, eikä kieli mistään ongelmista.” –Allison Hill, lääketieteentohtori ja gynekologi Good Samaritan Hospital –sairaalassa Los Angelisassa sekä The Mommy Doc’s Ultimate Guide to Pregnancy and Birth (Lääkäriäidin kattava ohje raskauteen ja synnytykseen) -kirjan kirjoittaja.

Miksi koet virtsankarkailua, jos aivastat tai urheilet

On tärkeää, että kerrot kaikki terveystietosi lääkärillesi, myös silloin kun joudut vastaamaan kiusallisiin kysymyksiin. ”Ei, virtsankarkailu ei ole normaalia. Vaikka se ei yleensä olekaan vakavaa, se voi vaikuttaa vahvasti elämäsi laatuun. Kaikista yleisimmät syyt ovat yliaktiivinen virtsarakko ja anatomiset muutokset, jotka voi korjata pienillä leikkauksilla tai pessaarin käytöllä.” – Gerardo Bustillo, lääketieteentohtori ja gynekologi Orange Coast Memorial Center -lääkärikeskuksesta Kaliforniasta.

Kivulias seksi

Seksiin liittyvät kysymykset lasketaan automaattisesti kiusallisiksi kysymyksiksi, mutta seksuaalisesta historiastasi puhuminen gynekologisi kanssa auttaa seksuaaliterveyttäsi ja kokemuksiasi. ”Seksin ei kuulu sattua lainkaan. Jos koet kipua, sekä fyysisillä että emotionaalisilla tekijöillä voi olla vaikutusta. Esimerkiksi tulehdus voi aiheuttaa inflammaatiota tai kuivuutta emättimen kudoksissa, mikä johtaa kivuliaaseen yhdyntään. Mutta on myös tärkeää ymmärtää, onko potilas tarpeeksi kiihottunut. Onko heillä mukava olo? Liukasteen käyttö seksin aikana voi auttaa todella paljon.” – Octavia Cannon, lääketieteentohtori ja gynekologi North Carolinasta.

Sotkuiset kuukautiset

”Käytä kuukuppia (voit jättää sen sisään seksin ajaksi) ja laita allesi pyyhe tehdäksesi prosessista verettömämmän!” – Sherry Ross, lääketieteentohtori.

Emättimen eritteet

”Naisista on erityisen kiusallista kysyä emättimen eritteistä, koska he kuvittelevat sen tarkoittavan sitä, että heillä on huono hygienia – mutta näin ei ole! Monet asiat voivat vaikuttaa vuodon väriin, koostumukseen ja hajuun, mukaan lukien seksuaalinen aktiivisuus; suolen ja virtsarakon toiminta; paikallisten voiteiden, liukasteiden tai kosteusvoiteiden käyttö; kondomit; vasta otetut antibiootit; saippuat tai jauheet; ja tietty aika kuukaudesta. Useimmat vuodot ovat täysin normaaleja, eivätkä ne ole merkki taudista, tulehduksesta tai syövästä. Ja epätavallinen vuoto on harvoin merkki mistään vakavasta tai vaikea hoitaa, joten ei kannata pelätä lääkärin kanssa juttelemista.” – Diana Bitner, lääketieteentohtori Naisten terveysjärjestöstä.

Huono tuuli vai menkat

”Monet naiset kokevat mielialanvaihteluita viikkoa ennen kuukautisia. Mutta silloin kun mielialanmuutokset ovat niin jyrkkiä, että he eivät voi työskennellä tai mennä kouluun tai jos ne vaikuttavat negatiivisesti suhteisiin, ne lasketaan epänormaaleiksi ja jotain pitäisi tehdä. Tämän ongelman selvittämiseksi on monia eri keinoja, mukaan lukien luonnollisia ja lääkinnällisiä tapoja voittaa masennus.

Masturbointitottumukset

”Hyvä uutinen on se, että et voi masturboida liikaa, ellei se ala häiritsemään päivittäistä elämääsi ja vastuitasi.” – Tohtori Ross. Et voi myöskään harrastaa liikaa seksiä.

Orgasmi ja raskaaksi tuleminen

”Orgasmi ei ole välttämätön hedelmöittymisessä. Orgasmin aiheuttamat sykähdykset vaginassa ja emättimessä saattavat auttaa siittiöitä hieman, mutta ne ovat oikein taidokkaita pääsemään itsekin sinne, minne ne ovat menossa.” – Philip Chenette, endrokrinologian erikoislääkäri hedelmällisyyskeskuksesta San Franciscosta.

Et halua lapsia

Tämän ei edes pitäisi olla kiusallinen kysymys. ”Vanhemmuus on yksi planeetan tärkeimpiä ammatteja, mutta se ei kuitenkaan ole kaikille. Se on todella tärkeä päätös, ei kukaan voi tuomita sinun henkilökohtaista valintaasi. Kaikilla on erilainen elämäntie. Voit silti olla maailman paras täti. Minä ainakin tiedän olevani yhdeksän loistavan lapsen mahtava täti!” – Octavia Cannon, lääketieteen tohtori.

Tarvitset vibraattorin saadaksesi orgasmin

”Monille naisille orgasmin saaminen vibraattorilla ei ole juttu eikä mikään, eikä siihen vaadita paljoa työtä. On tärkeää kertoa mistä tykkäät sängyssä ja mikä sinua kiihottaa saadaksesi seksuaalisesti tyydyttävän suhteen partnerisi kanssa.” – Tohtori Ross.

Seksilelut

”Kun niitä käytetään yhteisymmärryksessä rakastelun aikana, seksilelut voivat parantaa kokemusta. Kokeilu voi olla stimuloivaa, eikä missään nimessä kerro perversiosta. Totta kai lelujen tulisi olla puhtaita ja vaarattomia. On myös tärkeää muistaa poistaa lelut emättimestä seksin jälkeen. Yleisesti ottaen lelut peräsuolessa ovat potentiaalisesti vaarallisia, koska ne vahingoittavat suolta ja aiheuttavat vakavia komplikaatioita.” – Tohtori Bustillo.

Outo haju alapäässä

”Terveellä ja puhtaalla vaginalla tulisi olla luonnollinen haju ja maku minkä ei pitäisi olla epämiellyttävä. Jos sinä tai partnerisi huomaatte epämiellyttävän, kalaisen, hiivaisen pahan hajun, käy gynekologillasi varmistaaksesi, ettei se ole tulehdus. Ruokavaliosi, kuten valkosipuli, sipuli, ruusukaali ja punainen liha voi myös luoda erilaisen hajun vaginaan. Tupakointi, alkoholi ja kahvi vaikuttavat myös vaginan hajuun ja makuun.” – Tohtori Ross.

Seksi myöhemmin elämässä

Älä ajattele, että tämä on kiusallinen kysymys – lääkärisi on sinua auttamassa! ”Se saattaa tuntua erilaiselta kuin ennen. Emättimen kuivuus seksin aikana johtuu usein riittämättömästi estrogeenistä emättimen seinämällä ja se on hyvin tavallista menopaussin aikana. Siihen on olemassa lukuisia mahdollisia hoitoja, kuten liukasteita, paikallisia estrogeenihoitoja emättimeen (rasvoja, emätintabletteja ja emättimen estrogeenirengas), sekä suun kautta otettava estrogeenitabletti, joka kohdistuu nimenomaan emättimen kalvoon, mutta ei stimuloi muita kudoksia kuten rintoja. On myös olemassa emättimen laserleikkaus nimeltä Mona Lisa Touch, joka on tehokas ja lääkevapaa.” – Tohtori Bustillo.

Alentunut libido

”Kun naiset ikääntyvät, libido yleensä alenee. Tämä ei välttämättä aiheuta ongelmia parisuhteessa, jos naisen kumppanilla on myös alentunut libido. Jos kumppanilla on edelleen vahvat halut, se saattaa aiheuttaa jännitettä – tässä tilanteessa partnerin kanssa kommunikointi on tärkeintä. Gynekologille juttelu saattaa tarjota vaihtoehtoja.” – Tohtori Bustillo.

Virtsarakon ongelmat

”Keskivertonainen odottaa viidestä seitsemään vuoteen ennen kuin kertoo lääkärilleen kiusallisista virtsarakon ongelmista, koska heitä nolottaa tai pelottaa liikaa. Suurin osa hoidoista tänä päivänä ei kuitenkaan vaadi leikkauksia, vaikka se oli tavallista 20 vuotta sitten. Nykyään käytössä on monia muita ratkaisuja ja jopa reseptittömiä hoitoja saatavilla. Lääkitys on hoidon tavallisin jatke ja jos leikkaus tarvitaan, toimenpiteet ovat pieniä eivätkä vaadi sairaalaan jäämistä yön yli.” – Mache Seibel, lääketieteentohtori ja professori Massachusettsin yliopistollisessa sairaalassa sekä The Estrogen Window (Estrogeeni-ikkuna) -kirjan kirjoittaja.

Seksihaluttomuus

”Yksi yleisimmistä seksuaalisista ongelmista naisilla on seksuaalisten halujen puute ja siitä ei myöskään useimmiten haluta puhua. He ovat yleensä muuten tyytyväisiä parisuhteeseensa, eikä heillä ole terveydellisiä tai psykiatrisia ongelmia, jotka voisivat haluttomuutta aiheuttaa. Siksi he ovat peloissaan, koska he eivät tiedä mikä ongelman aiheuttaa tai miten sen voisi korjata. Naiset haluavat ’haluta’ – he haluavat halunsa takaisin ja lääkärin kanssa keskustelun on parasta mitä voit tehdä. Älä kärsi yksin – meillä on monia keinoja sinun auttamiseksesi.” – Sheryl A. Kingsberg, lääketieteentohtori, osaston johtaja, gynekologi sekä lisääntymisbiologian ja psykiatrian professori Ohiolaisessa yliopistossa.

Raskaaksi tuleminen kuukautisten aikana

”Jos sinulla on lyhyt tauko kuukautisten välillä, eli ovuloit kierroksen alussa, voi tulla raskaaksi. Esimerkiksi siittiöt elävät kolme päivää, joten jos harrastat kuudentena päivänä seksiä ja ovuloit yhdeksäntenä päivänä, voit tulla raskaaksi.” – Tohtori Ross.

Lue lisää:

7 munasarjasyövän oireita, joita et ehkä huomaa

11 yllättävää syytä kivuliaaseen seksiin 

Näin tulkitaet kehosi antamia vihjeitä