Previous slide
Next slide

23 oiretta, jotka pitää ottaa vakavasti

yllättävät oireet
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat
Kun kohtaamme uuden terveyshuolen, emme yleensä heti riennä lääkärin pakeille. Jos kuitenkin koet jonkin seuraavista oireista, älä epäröi soittaa lääkärille välittömästi.

ÄKILLISET OIREET 

Puheen puuroutuminen

Jos puhe muuttuu yhtäkkiä täysin epäselväksi, se voi olla merkki aivoinfarktista aivojen kielikeskuksessa. ”Ihminen voi puhua sekavasti ja käyttää vääriä sanoja, tai hän ei ehkä itse ymmärrä puhetta”, sanoo kanadalaisen Toronto Western -sairaalan neurologi Leanne Casaubon. Toinen oire voi olla kasvojen toisen puolen roikkuminen. Jos epäilet saaneesi aivoinfarktin, soita välittömästi hätänumeroon, tai pyydä jotakuta toista soittamaan. Tunnista aivohalvauksen oireet! 

Heikot ja kihelmöivät raajat

Myös tämä voi olla aivoinfarktin oire. Soita hätänumeroon, jos oireet alkavat äkisti ja tuntuvat vain toisella puolella kehoa. Jos nostat molemmat käsivarret, pysyykö vain toinen ilmassa? Aivoinfarkti vaikuttaa yleensä vain kehon toiseen puoleen.
Omituisia tuntemuksia raajoissa voivat aiheuttaa myös neurologiset sairaudet, kuten MS-tauti, tai sydänkohtaus.

Rintakipu

Se on edelleen eräs sydänkohtauksen yleisimmistä oireista, mutta silti monet eivät kiinnitä siihen huomiota. Rintaoireita voivat aiheuttaa myös närästys, refluksitauti ja ahdistuneisuus. Tarkan syyn selvittämiseksi potilaan täytyy hakeutua ensiapupoliklinikalle, jossa verikokeet, kuvaukset ja muut tutkimukset voidaan tehdä nopeasti.
10 kipua, joita kannattaa kuunnella!

Paine leuassa, kaulalla tai käsivarressa

Kaikki ihmiset, varsinkaan naiset, eivät koe sydänkohtauksen klassista oiretta eli rintakipua. Heillä oireena voi olla paine, epämukava tunne tai kipu käsivarressa, kaulalla, leuassa tai selässä. Se ei tarkoita sitä, etteikö oireen voisi aiheuttaa jokin muukin syy, mutta jos oire on uusi, se ei tunnu normaalilta, eikä mene ohi muutamassa minuutissa, soita apua.

Näkökyvyn muutokset

Kaksoiskuvat, näön sumentuminen, näön aleneminen toisesta silmästä, tai toisen puolen näkökentän menetys – esimerkiksi, jos ilman mitään varoitusta näkeekin tietokoneen näytöstä vain puolet – voivat kaikki olla merkkejä aivoinfarktista. Näkökyvyn odottamattomille muutoksille on muitakin syitä, ja ne vaihtelevat vaarattomista (kuten migreenin auraoireesta) hengenvaarallisiin.

”Pahimmassa tapauksessa kyse on aivovaltimonpullistumasta, joka painaa silmää liikuttavaa hermoa”, sanoo winnipegiläisen Manitoban yliopiston silmätautiopin laitoksen päällikkö Lorne Bellan. ”Yleensä se alkaa äkillisillä kaksoiskuvilla. Nopea hoito estää valtimonpullistumaa repeämästä.”

Leijuvia hiutaleita tai valonvälähdyksiä

Iän myötä silmissä voi näkyä leijuvia hiutaleita ja välähdyksiä – ne ovat usein harmittomia merkkejä silmämunan sisältämän lasiaisen muutoksista. Äkilliset, kirkkaat välähdykset tai leijuvien hiutaleiden suuri määrä voivat tarkoittaa sitä, että verkkokalvo on irronnut. Se on hätätapaus, joka voi aiheuttaa sokeutta. Hakeudu hoitoon välittömästi.

Niskajäykkyys

Aivokalvontulehduksen ensioireiden, päänsäryn ja korkean kuumeen, ilmaannuttua voi helposti kuvitella saaneensa influenssan. Ihmisillä, joilla on aivoja ja selkäydintä ympäröivien kalvojen tulehdus, on usein myös jäykkä niska, johon sattuu painettaessa leukaa rintaan. He voivat olla myös valonarkoja ja sekavia.

”Bakteerin aiheuttama aivokalvontulehdus voi tappaa, jos sitä ei hoideta ajoissa”, sanoo ottawalainen lääkäri Paul Pageau, Kanadan akuuttilääkäreiden ammattijärjestön entinen puhemies.

”Jokaisen tunnin viivästys oikeanlaisen antibioottihoidon aloittamisessa nostaa vammautumisen ja kuoleman riskiä.” Näillä vinkeillä niska kuntoon!

Kutisevat, kihelmöivät huulet ja kurkku

Ne voivat olla merkki allergisesta reaktiosta. Anafylaktinen reaktio alkaa usein nokkosihottumalla ja levottomuudella, joita seuraa turvotus. Reaktion aiheuttaa usein ruoat, lääkkeet ja hyönteisten pistot, mutta jopa 20 prosentissa tapauksista ei ole nähtävissä selkeää syytä.
Harvoissa tapauksissa henkilön hengitystiet voivat umpeutua. ”Jos huomaat huulesi tai kielesi turpoavan, jos sinulla on hengitysvaikeuksia, tai jos reaktio pahenee nopeasti, tarvitset hoitoa nopeasti”, Pageau sanoo.

SELITTÄMÄTTÖMÄT OIREET

Laihtuminen

Jos olet tahattomasti laihtunut yli viisi prosenttia painostasi 6–12 kuukauden aikana, kerro siitä lääkärille. Jos sinulla on muitakin oireita, kuten kipua, vatsan alueen turvotusta tai pahoinvointia, varaa aika piakkoin. Laihtumista voivat aiheuttaa useat sairaudet, kuten vatsahaavan ja keliakian kaltaiset vatsan ja suolen alueen ongelmat, infektiot, kilpirauhasen ongelmat, psykiatriset sairaudet sekä lääkkeiden sivuvaikutukset. Syynä voi olla myös syöpä. Näin alennat syöpäriskiä!

Punaiset viirut ihon alla

Joskus streptokokkien ja stafylokokkien kaltaiset ihon pinnan bakteerit pääsevät ihon alle esimerkiksi haavan, halkeaman tai hyönteisenpureman seurauksena. Silloin ne voivat aiheuttaa tulehdusta syvemmällä kudoksessa, jonka seurauksena infektio voi lähteä leviämään ja aiheuttaa vakavia komplikaatioita – joissakin tapauksissa jopa kuoleman. Jos sinulla on punoittava, lämmin ja tulehtunut alue, joka laajenee päivän tai kahden kuluessa tai leviää pitkin kehoa, tarvitset todennäköisesti antibiootteja. Terveet voivat mennä päivystykseen, mutta jos tunnet olosi sairaaksi tai olo huononee nopeasti, hakeudu ensiapuun.

Huimaus tai pyörtyminen

Hetkellinen heikotuksen tunne heti seisomaannousun jälkeen johtuu yleensä verenpaineen alenemisesta. Joillakin se on osa heidän normaalia fysiologiaansa, mutta joillekin se on merkki ongelmasta. Matala verenpaine voi johtua myös sydänvaivoista, infektioista tai neurologisista häiriöistä.

Heikotus voi olla oire myös anemiasta. Huimaus kertoo yleisimmin välikorvan ongelmasta. Jos tunnet pyörtyväsi muutoinkin kuin seisoma-asennossa, tai jos huimaus on niin voimakasta, ettet pysty kävelemään suoraan, hanki apua välittömästi. Lue lisää – 8 syytä huimaukselle!

Verta virtsassa tai ulosteessa

Tietyt lääkkeet, ruoat sekä peräpukamien kaltaiset pienet vaivat voivat muuttaa virtsan ja ulosteen väriä. Mutta lääkäritarkastus on aina tarpeen, jos et lainkaan tiedä syytä vessanpytyssä näkyvälle verelle. Verenvuoto voi olla merkki syövästä, mutta sitä voivat aiheuttaa myös monet muut vaivat, kuten virtsarakon infektiot, munuaiskivet, peräaukon haavaumat ja tulehdukselliset suolistosairaudet. Näin suolistosi pysyy kunnossa!

Hengenahdistus

Jos ahdistus on niin voimakasta, ettet pysty ottamaan muutamaa askelta enempää tai sanomaan lausetta loppuun, soita hätänumeroon välittömästi. Hengenahdistuksen mahdollisia aiheuttajia ovat sydänkohtaus, keuhkokuume, astma, keuhkolaajentumatauti tai keuhkoveritulppa. Jos hengenahdistus ei hankaloita päivittäisiä toimiasi, kyseessä ei ole hätätapaus, mutta lääkäri haluaa varmasti tutkia sydämesi ja keuhkosi löytääkseen sille muun syyn.

PITKÄÄN JATKUNEET OIREET 

Käheä ääni ja yskä

Kurkunpäätulehdus tai yli pari viikkoa kestävä kurkun ärsytys voi johtua tupakoinnista, ilmansaasteista, kuivasta ilmasta tai äänen rasittamisesta. Se voi myös olla oire refluksitaudista, joka yleistyy iän myötä. Jos sairaus jää toteamatta, se voi johtaa ruokatorven verenvuotoon ja arpeutumiseen. Käy lääkärillä selvittääksesi, tarvitsetko hoitoa ja varmistaaksesi, ettei sinulla ole kasvainta keuhkoissa tai kurkussa. Mikä syynä, kun yskä vain jatkuu! 

Muuttuvat luomet

Aikana, jolloin kaikkien syöpätapausten yhteismäärä on laskussa, pahanlaatuiset melanoomatapaukset ovat 3–7 prosentin kasvussa useissa Euroopan maissa, kerrotaan eurooppalaisesta melanooman tutkimus- ja koulutusjärjestöstä MPNE:stä. Kansainvälisten Globocan-tilastojen mukaan Euroopassa oli vuonna 2018 jopa 144 000 uutta melanoomatapausta ja 27 000 siitä johtuvaa kuolemaa. 10 paikkaa, joihin voit saada ihosyövän (jotka eivät ole ihollasi)

Hyvä uutinen on, että vuoden 2011 jälkeen on markkinoille hyväksytty kymmenen uutta hoitoa, mikä antaa toivoa, että syövästä selviämisen pitkäaikaistilastoihin voitaisiin saada parannusta. Paras tapa on tutkia oma ihonsa kuukausittain. Ihomuutoksia, jotka kasvavat, joihin ilmestyy muita muutoksia, tai jotka vuotavat verta, ei kannata jättää huomiotta, vaan ne kannattaa käydä näyttämässä lääkärille.

Kanadalaisen Saskatchewanin syöpäjärjestön syöpälääkäri Monica Behl sanoo: ”Laita luomen viereen viivoitin ja ota siitä kuva. Silloin tiedät, minkä kokoinen luomi on, ja sinun on helpompaa tarkkailla siinä mahdollisesti esiintyviä muutoksia.”

Kovaääninen kuorsaaminen

Onko sinua koskaan verrattu sirkkeliin? Sinulla voi olla obstruktiivinen uniapnea; nukkuessasi kurkun takaosan lihakset veltostuvat, mikä saa hengitystiet ahtautumaan.

Euroopan keuhkolääkäriyhdistyksen kongressissa vuonna 2018 esitellyssä 16 maan laajuisessa tutkimuksessa selvisi, että 90 miljoonaa eurooppalaista kärsii uniapneasta, jonka aste vaihtelee lievästä vaikeaan. Uniapneapotilaalla on vähintään 15 hengityskatkosta tunnissa unen aikana. Korkean riskin ryhmään kuuluvat henkilöt, joilla on vähintään kolme sairautta edesauttavaa tekijää, kuten korkea verenpaine ja liikalihavuus.

Uniapnea voi laskea veren happipitoisuuden vaarallisen alhaiseksi, mikä voi tuoda mukanaan lisäongelmia, kuten epäsäännöllisen sykkeen, ja se voi pahentaa sepelvaltimotaudin vaikutuksia. Onneksi uniapneaan on hoitokeinoja, kuten CPAP-laitteet, kirurgiset ja laserilla suoritettavat toimenpiteet sekä suussa pidettävät laitteet, jotka pitävät hengitystiet auki. Näin hoidat uniapneaa

Oksentelu tai ripuli

Syitä on kymmeniä, muun muassa ruokamyrkytys, migreeni, vatsataudit ja ahdistuneisuus. Useimmat niistä ovat lyhytkestoisia, mutta jos oireet eivät mene ohi muutamassa päivässä, tai jos niitä ilmenee toistuvasti yli kuukauden ajan, kannattaa käydä lääkärillä. Tietyt vaivat, kuten tulehdukselliset suolistosairaudet ja sappikivet täytyy hoidattaa. Kyseessä on hätätapaus, jos samaan aikaan esiintyy muita vakavia oireita, kuten voimakasta vatsakipua, kovaa päänsärkyä, korkeaa kuumetta tai verta oksennuksen tai ulosteen seassa.

Lamauttava väsymys

WHO:n mukaan vain puolet eurooppalaisista saa suositellut kahdeksan tuntia unta yössä, joten ei ole yllättävää, että monet meistä tuntevat itsensä väsyneiksi. Jos kuitenkin olet niin rättiväsynyt, että sinun on vaikeaa keskittyä, nukahtelet pitkin päivää, tai sinulla ei ole lainkaan energiaa, saatat kärsiä matalasta rautatasosta, kilpirauhasen vajaatoiminnasta, uniapneasta, masennuksesta tai syövästä. On parasta käydä tarkistuttamassa asia lääkärillä. Lue lisää väsymyksestä!

Turvonneet imusolmukkeet

Se on yleensä merkki siitä, että elimistö taistelee lievää tautia, kuten flunssaa, vastaan. Jos laajentunut imusolmuke missä tahansa kehon osassa – tavallisia paikkoja ovat kaulan sivut, korvan taukset, kainalot ja nivuset – ei palaudu normaalikokoiseksi kolmen, neljän viikon aikana, varaa aika lääkäriin. SLE:n eli punahukan ja nivelreuman kaltaiset autoimmuunisairaudet voivat aiheuttaa jatkuvaa turvotusta imusolmukkeissa, kuten voivat myös borrelioosin kaltaiset infektiot sekä syövät, kuten leukemia. Lue leukemian huomaamattomista oireista!

Apeus

Jos tunnet alakuloa päivittäin, eikä olosi parannu kahdessa viikossa, hakeudu lääkärin vastaanotolle. Vaikka haluaisitkin ehkä selvitä masennuksesta yksin, se voi johtaa fyysisiin oireisiin ja sosiaaliseen eristäytymiseen.

Vuonna 2018 arviolta 20 miljoonaa eurooppalaista kärsi kroonisesta masennuksesta. WHO:n mukaan noin puolet vakavista masennustapauksista Euroopassa jää hoitamatta. Toisen kroonisen sairauden kuten niveltulehduksen sairastaminen on masennuksen riskitekijä. Jos sinulla on itsetuhoisia ajatuksia, ota yhteys hätäkeskukseen: hoito voi auttaa. 

OMITUISET TUNTEMUKSET

Kova jano

Se voi olla merkki diabeteksesta. Kun virtsassa on paljon sokeria, koska elimistö ei pysty käsittelemään sitä kunnolla, voi tuloksena olla nestehukka. Ensin kannattaa kuitenkin kysyä itseltään, onko jano todellakin epätavallista. Voit olla janoinen siksi, että ulkona on helle tai siksi, ettet ole juonut riittävästi. Lue: diabeteksen lisäsairaudet ja niiden välttäminen!

Toispuoleinen kipu jalassa

Todennäköisesti kyseessä on hermopinne tai venähtänyt lihas. Thrombosis Research -lehdessä vuonna 2018 julkaistun raportin mukaan Euroopassa todetaan kuitenkin vuosittain 435 000 syvää laskimotukostapausta. Moni niistä johtaa keuhkoveritulppaan ja kuolemaan. Keuhkoverituplan 7 varoitusmerkkiä!

Veritulppa jalan laskimossa tai muussa syvässä laskimossa voi tuntua kramppaamiselta. Jalassa voi näkyä turvotusta tai punoitusta. Noin kolmanneksella ihmisistä, joilla syvä laskimotukos jää hoitamatta, tukos kulkeutuu keuhkoihin ja aiheuttaa hengenvaarallisen keuhkoveritulpan. Syvän laskimotukoksen riskitekijöitä ovat vastoittain tehty leikkaus ja pitkittynyt liikkumattomuus.

Nielemisvaikeudet

Yleisin syy on pieni virus tai mikrobi, joka saa kurkun kudokset ärtymään ja turpoamaan. Kurkkuun on myös voinut tulla pieni nirhauma nielaistessasi jotakin terävää. Kokeile suolavedellä kurlaamista muutaman päivän ajan. Jos oire ei mene ohi, käy lääkärillä. Jotkut sairaudet, kuten refluksitauti ja syöpä, voivat aiheuttaa kasvaimia ja kudosmuutoksia kurkun alueella.

Lue lisää: 

Kivessyöpä – 8 huomaamatonta oiretta 

6 kurkkusyövän oiretta, jotka jäävät huomaamatta 

Paksusuolen syöpä – älä aikaile niin pelastut!