Previous slide
Next slide

25 tärkeää faktaa niveltulehduksesta

niveltulehdus
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Sari Harrar
Tämän kivuliaan nivelsairauden nimen alle kuuluu itse asiassa useita eri vaivoja. Ensimmäinen puolustuskeino niitä vastaan on tiedon hankinta.

Niveltulehdus. Jos sana saa sinut ajattelemaan vanhuksia, joilla on narisevat polvet ja hurjat määrät ibuprofeenia, sinun kannattaa päivittää tietosi. Kyseinen kivulias sairaus on hyvin yleinen ja sitä esiintyy eri muodoissa.

Selkeästi yleisin tyyppi, joka tällä hetkellä koskettaa 40 miljoonaa eurooppalaista, on nivelrikko. Britannialainen Rheumatology-lehti kertoo, että elinaikanaan ihmisellä on 45 prosentin todennäköisyys saada nivelrikko polveen, ja 25 prosentin todennäköisyys saada se lonkkaan. Se on maailmanlaajuisesti nopeimmin kasvava invaliditeetin syy.

Tuskaa tuottavat myös niveltulehduksen muut muodot, kuten kihti, nivelpsoriaasi sekä nivelreuma. Kihtiin sairastuu maasta riippuen 1–2,5 prosenttia väestöstä, nivelpsoriaasiin alle puoli prosenttia, ja nivelreumaan noin yksi prosentti.

Reumajärjestö EULARin mukaan reumasairaudet ja muut lihasten ja luuston sairaudet, joihin lukeutuvat muun muassa fibromyalgia, jännetulehdus sekä rannekanavaoireyhtymä, iskevät jossain vaiheessa elämää kaiken kaikkiaan joka neljänteen eurooppalaiseen, eli yli 120 miljoonaan ihmiseen.

Mitään niveltulehduksen muotoa ei voida parantaa, mutta tieteessä on saavutettu monia läpimurtoja tulehduksen ja sen mukanaan tuoman kivun hoidossa, sekä vaivojen pohjalla olevan nivelten vaurioitumisen pysäyttämisessä. Ensimmäinen puolustuskeino on tiedon hankinta.

Nivelrikko eli osteoartriitti

Nivelten välissä olevan ruston kulumista ja rappeumaa, joka voi usein aiheuttaa kroonista tulehdusta, ja joissain tapauksissa olla sen seuraus.

1
Vanhanajan röntgenkuvaus on paras diagnostinen työkalu. Washingtonin yliopiston toteuttamassa tutkimuksessa todettiin, että röntgenkuvaus voi paljastaa nivelrikon yhtä tarkasti kuin magneettikuvaus, mutta nopeammin ja edullisemmin. Nivelrikon varhainen toteaminen antaa potilaalle aikaa toteuttaa elämäntapamuutoksia (joista lisää tuonnempana) ennen kuin polvissa, joihin tauti tavallisimmin iskee, tai muissa nivelissä tapahtuu peruuttamatonta vahinkoa.

2
Tavallisin nivelrikon hoitomuoto ei korjaa niveliä. Jopa 85 prosenttia siitä kärsivistä kokeilee ei-steroidisia tulehduskipulääkkeitä, kuten ibuprofeenia. Vaikka ne voivatkin auttaa potilaita selviämään päivästä, ne eivät suojaa niveliä lisävaurioilta ja niillä voi olla vakavia sivuvaikutuksia, sanoo Pohjois-Carolinan yliopiston Thurstonin reumatutkimuskeskuksen tutkija Kelli Allen.

3
Kun nivelrikkopotilaat käyttivät tulehduskipulääkkeitä geelien, tippojen tai laastareiden muodossa, puolet heistä kertoi kivun lieventyneen vähintään 50 prosentilla kahdentoista viikon aikana. Koska kyseiset lääkemuodot annostellaan iholle, lääkettä joutuu vähemmän verenkiertoon, mikä alentaa vatsan ja suoliston verenvuodon, sydänongelmien sekä muiden sivuvaikutusten riskiä. Potilaat, joilla on munuaissairaus tai jotka ottavat tulehduskipulääkkeitä suun kautta, eivät kuitenkaan voi käyttää paikallisvalmisteita.

4
Kahdensadanneljänkymmenen nivelrikkopotilaan tutkimus vuodelta 2018 osoitti, että opioideja käyttävillä potilailla oli vuoden päästä jonkin verran enemmän kipuja kuin niillä, jotka käyttivät ei-opioidisia lääkkeitä. Tutkijat eivät ole varmoja syystä, mutta koska opioidit ovat helposti riippuvuutta aiheuttavia, he eivät suosittele niiden käyttöä.

5
Nivelrikko vahingoittaa sydäntä pitämällä yllä kroonista tulehdusta, vähentämällä fyysistä aktiivisuutta ja lisäämällä tulehduskipulääkkeiden käyttöä – kaikki ne ovat verisuoni- ja sydänsairauksien riskitekijöitä. Tutkijat arvioivat, että kaiken kaikkiaan nivelrikko nostaa sydänsairauden riskiä 24 prosentilla, nivelpsoriaasi ja nivelreuma vieläkin enemmän.

6
Australialaiset tutkijat, jotka tarkastelivat kahdenkymmenen ostetuimman nivelreuman hoidossa käytetyn yrtti- ja ravintolisän toimivuutta, päättelivät että niistä kolme – Boswellia serrata -uute, männynkuoriuute ja kurkumiini – olivat lyhytaikaisessa käytössä tehokkaimpia tulehduksen ja kivun lievittäjiä.

7
Kortisonipistokset eivät tuo apua pidemmällä aikavälillä. ”Yksittäinen pistos voi lievittää kipua”, sanoo bostonilaisen Tuftsin sairaalan reumatologian päällikkö, tohtori Timothy McAlindon. Tuoreessa tutkimuksessa selvisi kuitenkin, että steroideihin kuuluvan kortisonin toistuva pistäminen ei auttanut kivunlievityksessä, vaan aiheutti itse asiassa lisää nivelvaurioita.

8
Nivelreuman usein hoitamatta jääviin sivuvaikutuksiin kuuluu unettomuus, mutta sitäkin voidaan helpottaa. Baltimorelaisen Johns Hopkinsin yliopiston tutkimuksessa kerrotaan, että unenpuute voi voimistaa kipuherkkyyttä, mikä on nivelrikkopotilaille ongelmallista. Kognitiivinen käyttäytymisterapia auttaa nivelrikkopotilaita muuttamaan vääristynyttä ajattelua, joka voi pahentaa kivuntunteita, ja sen on todistettu lisäävän uniaikaa sekä oletettavasti myös lievittävän kipuja.

9
Coolief-niminen uusi laite hyödyntää erityisiä elektrodeja, jotka syöttävät polvenympäryskudokseen vedellä jäähdytettyjä radioaaltoja, mikä saa hermopäätteet väliaikaisesti toimintakyvyttömiksi. Potilaat kertovat Cooliefin tuoneen kortisonipistoksiin verrattuna voimakkaampaa ja pitkäkestoisempaa, jopa 12 kuukautta kestävää kivunlievitystä.

Nivelreuma

Immuunijärjestelmä hyökkää niveliä voitelevan nesteen kimppuun, mikä aiheuttaa tulehdusta ja ruston rappeutumista.

10
D-vitamiini voi estää nivelreuman syntyä. Eräässä tutkimuksessa tutkijat totesivat, että ihmisillä, joilla oli veressään vähän immuunijärjestelmää tukevaa D-vitamiinia, oli korkeampi riski sairastua nivelreumaan. Yksi hyvä ja ilmainen D-vitamiinin lähde on aurinko.

11
Vaihdevuodet pahentavat nivelreuman oireita. Rheumatology-lehdessä vuonna 2018 julkaistu, 8 189 naisen tutkimus vahvisti käsityksen, joka nivelreumasta kärsivillä naisilla on ollut jo pitkään: nivelten rappeutuminen nopeutuu vaihdevuosien jälkeen. Varhaiset vaihdevuodet voivat jopa laukaista sairauden.

12
Nivelreuma voi nostaa tietyn tyyppisten syöpätautien riskiä. Keuhkosyöpä, lymfooma sekä plasmasolusyöpä ovat yleisempiä nivelreumapotilaiden keskuudessa, mikä johtuu osittain tulehduksesta ja osittain siitä, että reumalääkitys heikentää immuunijärjestelmää.

13
Potilaiden, jotka käyttävät taudin etenemistä hidastavia DMARD-lääkkeitä (disease-modifying antirheumatic drugs), pitäisi ymmärtää, etteivät kaikki lääkkeet sovi kaikille. ”DMARD-lääkkeet voivat saada nivelreuman remissiovaiheeseen, mutta lääke voi myös lakata vaikuttamasta muutaman vuoden jälkeen. Joidenkin potilaiden täytyy kokeilla useampaa lääkettä ennen kuin he löytävät sen, joka toimii parhaiten”, kertoo American College of Rheumatology -reumajärjestön väistyvä puheenjohtaja, tohtori David Daikh.

14
Tuumorinekroositekijä (TNF) on tulehdusaineita välittävä proteiini, joka nivelreumassa on syypää kipuun ja ruston haurastumiseen. Sen toimintaa voidaan joskus estää TNF-estäjiksi kutsutuilla lääkkeillä. Ja jos yksi TNF-estäjä – kuten etanersepti (Enbrel) tai adalimumabi (Humira) – ei toimi, kannattaa kokeilla toista. Tuoreen tutkimuksen mukaan 43 prosenttia potilaista, jotka eivät hyötyneet yhden tyyppisestä TNF-estäjästä, saivat vastetta eri lääkkeestä.

15
 Biologiset lääkkeet, kuten etanersepti (Enbrel), golimumabi (Simponi) ja adalimumabi (Humira), on kehitetty ihmisten perintötekijöistä. Toisin kuin vanhemmat DMARD-lääkkeet, jotka heikentävät koko immuunijärjestelmää, biologiset lääkkeet hyökkäävät tulehduksen tiettyihin osiin, joten niillä voi olla vähemmän sivuvaikutuksia.

16
Geneettinen profilointi voi pian osoittaa, mitkä lääkeluokat tai jopa mitkä yksittäiset lääkkeet sopivat kenellekin. Viime toukokuussa yhdysvaltalaisessa Arthritis & Rheumatology -lehdessä julkaistussa hajautetussa tutkimuksessa analysoitiin 41 nivelreumapotilaan nivelkudosta.

Tarkoituksena oli selvittää, mitä geenivariaatioita kullakin potilaalla oli ja kuinka he reagoivat eri lääkkeisiin. Ajan ja rahan säästämiseksi tutkijat toivovat seuraavaksi selvittävänsä potilaiden geenikartan avulla, ketkä saavat parhaan vasteen tietyistä lääkkeistä.

Nivelpsoriaasi 

Autoimmuunisairaus, jossa immuunijärjestelmä tuhoaa tervettä nivelkudosta. Noin 30 prosenttia henkilöistä, jolla on psoriaasi – jonka oireita ovat punaiset, hilseilevät läikät iholla tai päänahassa – sairastuvat nivelpsoriaasiin.

17
Nivelpsoriaasi ei ole nivelreuma, vaikka se sellaiseksi usein virheellisesti todetaankin. Syy ja monet hoidot ovat kuitenkin erilaisia. Vuoteen 2013 asti nivelpsoriaasia hoidettiin nivelreumalääkkeillä. Sen jälkeen nivelpsoriaasipotilaille on kehitetty monia uusia hoitomuotoja.

18
Varhaisen diagnoosin saaminen voi estää pysyviä nivelvaurioita. ”Nivelpsoriaasissa niveltä kuluttavat muutokset voivat alkaa puolen vuoden kuluttua ensioireista”, sanoo reumatologi Sergio Schwartzman. ”Mutta useilla ihmisillä diagnoosin saaminen voi kestää viisikin vuotta.”

19
Nivelpsoriaasipotilaat kärsivät kuusi kertaa todennäköisemmin myös tulehduksellisesta suolistosairaudesta eli Crohnin taudista, todetaan yli 174 000 naisen tutkimuksessa. Molempien tautien taustalla on krooninen tulehdus, ja jotkut reumalääkkeistä voivat aiheuttaa suolisto-sairautta tai pahentaa sen oireita, toiset taas lievittää niitä. Nivelpsoriaasipotilailla on myös korkeampi riski saada diabetes, osteoporoosi, munuaistauti, jokin toinen autoimmuunisairaus ja moni muu sairaus.

Kihti

Aiheuttajia ovat virtsahappokiteet nivelissä (useimmiten isovarpaassa).

20
Kihtitapausten määrä on noussut tasaisesti viime vuosina, erityisesti Isossa-Britanniassa, jossa siitä kärsii noin joka neljäskymmenes henkilö, kerrotaan lontoolaisessa Annals of the Rheumatic Diseases -lehdessä. Tautitapausten määrä nousi Britanniassa lähes 30 prosenttia vuosina 1997–2012.

Myös Ruotsissa kihtitapausten määrän on raportoitu nousseen tasaisesti väestön keskuudessa; vuosina 2005–2012 kasvu oli lähes 50 prosenttia.

Suurimpia syitä taudin yleistymiselle on tiettyjen lääkkeiden, erityisesti loop- ja tiatsididiureettien, käyttö. Myös paljon puriini-nimisiä yhdisteitä sisältävät ruoat ja juomat, kuten alkoholi, pekoni ja makeiset, myötävaikuttavat virtsahappokiteiden muodostumiseen, kuten myös ylipaino ja liikkumattomuus. Lue, miten hoidat kihtiä.

21
Tomaatit voivat laukaista kihdin joillakin ihmisillä, kerrotaan eräässä tutkimuksessa vuodelta 2015. Tomaatit, jotka voivat nostaa virtsahapon määrää, olivat neljänneksi yleisin kihtiä pahentava ruoka-aine merenelävien, alkoholin ja punaisen lihan jälkeen.
Kirsikat voivat vähentää kihtikohtauksen riskiä. Tutkimuksessa vuodelta 2012 tutkijat seurasivat kihtipotilaita vuoden ajan ja huomasivat, että tuoreita kirsikoita tai kirsikkauutetta läpi vuoden syöneet henkilöt saivat toistuvia kohtauksia 37 prosenttia pienemmällä todennäköisyydellä.

22
Kihtilääkkeet voivat olla tehokkaita, mutta niillä voi olla myös haittoja. Yli 6 000 kihtipotilaan tutkimuksessa vuodelta 2018 todettiin, että febuksostaattia käyttäneet henkilöt kuolivat sydänsairauteen 34 prosenttia todennäköisemmin kuin ne, jotka käyttivät toista yleistä kihtilääkettä, allopurinolia. Allopurinoli voi kuitenkin aiheuttaa maksaongelmia, kun taas toinen, vanhempi kihtilääke, kolkisiini, voi aiheuttaa voimakasta ripulia.
 

Terveellisiä valintoja

Uudet tutkimukset ovat paljastaneet, että vanhanajan hoitokeinot todella toimivat. Vaikka useimmat tutkimukset onkin tehty nivelrikko- tai nivelreumapotilailla, asiantuntijoiden mielestä keinoista voi olla apua lähes kaikkiin niveltulehdustapauksiin.

23
Tutkimuksessa, johon osallistui 640 ylipainoista ja liikalihavaa ihmistä, jo henkilöillä, jotka laihduttivat vain viisi prosenttia painostaan kahden vuoden aikana, oli vähemmän ruston rappeutumaa kuin samassa painossa pysyneillä.

24
Kuidut ja kala voivat vähentää kipua. Ihmisillä, jotka söivät 22–28 grammaa kuitua päivässä, oli 30–61 prosenttia alhaisempi riski kärsiä nivelrikon aiheuttamasta polvikivusta. Eräs tutkimus osoitti, että nivelreumapotilailla, jotka söivät kalaa vähintään kahdesti viikossa, oli vähemmän turvonneita ja kipeitä niveliä kuin niillä, jotka söivät sitä harvoin.

25
Apua on myös liikunnasta ja fysioterapiasta. Jo 45 minuuttia kävelyä tai muuta kevyttä liikuntaa viikossa auttoi nivelrikkopotilaita vähentämään kipua ja parantamaan nivelten toimivuutta polvissa, lonkissa ja nilkoissa 80 prosentilla. 

Lisäksi 21 vaihtoehtohoidon katsauksessa kävi ilmi, että akupunktio, hieronta, jooga sekä tai chi olivat tehokkaimpia keinoja nivelrikon ja nivelreuman aiheuttaman kivun hoidossa.

Lue lisää:

Näin hoidat kihtiä!

Näiden vaivojen riski kasvaa iän myötä: tendinopatia ja bursiitti

Näin pääset nivelkivuista!