Previous slide
Next slide

31 asiaa, joita lääkäri ei koskaan sano (paitsi nyt)

486490137
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: PATRICIA CURTIS JA CYNTHIA DERMODY
Sisarlehtemme Reader’s Digest tarjosi parillekymmenelle yhdysvaltalaislääkärille mahdollisuuden puhua suunsa puhtaaksi, ja moni yleislääkäri, kirurgi, psykiatri, lastenlääkäri ja muu erikoislääkäri otti tilaisuudesta vaarin.

Osa ha­lu­si pysytellä ni­met­tö­mä­nä, osa taas antoi luvan ni­mensä jul­kai­se­mi­seen. Kaikki kuitenkin pal­jas­tivat hassuja, pe­lot­ta­via ja jo­pa järkyttäviä to­si­asioita, joiden avulla meis­tä jo­kai­sesta voi tulla parempi ja fiksumpi po­ti­las.

VASTUUTA JA KÄRSIVÄLLISYYTTÄ

≫ Olen lopen kyllästynyt leikkimään äitiäsi. Aina kun tulet vastaanotolleni, joudun jankuttamaan painonhallinnasta. Itse kuitenkin väität, ettet ”syö juuri mitään” tai ”paino ei vain putoa, vaikka mitä tekisi”, ja se siitä sillä kertaa. Seuraavalla kerralla sitten valitat, että polvia särkee, selkä kiukuttelee, jalat ovat kipeät ja henki on loppua portaikon puolivälissä. Minun tulisi siis pitää sinua kädestä ja auttaa pysymään erossa keksipaketista. Voi miten välillä kyllästyttää toistella ohjeita, joille useimmat potilaat eivät korvaansa lotkauta.
sydänlääkäri, Brooklyn, New York

≫ Kiitos kun toit oma-aloitteisesti kotoasi näytteen (ulostetta, virtsaa tai vastaavaa). Lisään sen kokoelmaani, johon kerään todella ällöttäviä asioita.
huumorilehti Placebo Journalin toimittaja, lääkäri Douglas Farrago

≫ On ärsyttävää, kun ihmiset pitävät kännykkänsä päällä vastaanotolla. Minulla on tiukka aikataulu, ja haluan käyttää jokaiseen potilaaseen mahdollisimman paljon aikaa. Käytä vastaanottoaika tiedon ja hoidon saamiseen. Älä vastaa puhelimeen.
kipulääkäri James Dillard, New York

≫ Kunpa potilaat ottaisivat enemmän vastuuta terveydestään eivätkä odottaisi, että minä pelastan heidät ongelmilta, jotka he ovat itse aiheuttaneet.
ensiapulääkäri, Colorado Springs, Colorado

≫ Ymmärsinkö oikein: haluat lähetteen kolmelle erikoislääkärille, magneettikuvauksen, televisiossa näkemääsi lääkettä ja tunnin lisäaikaa tällä vastaanotolla. Asia selvä. Mitäs mausteita laitetaan?
lääkäri Douglas Farrago

≫ Minulla oli aikoinaan järjestely, jossa sihteeri soitti hakulaitteeseeni, kun vastaanotollani oli hankala tai tolkuttoman puhelias potilas. Kun hakulaite hälytti, vetosin hätätilanteeseen ja lähdin huoneesta.
syöpälääkäri, Santa Cruz, Kalifornia

≫ Välillä potilaat luulevat naislääkäriä hoitajaksi. Minulle on lukemattomat kerrat käynyt niin, että kun olen ensin esitellyt itseni ja kertonut olevani lääkäri, minua on myöhemmin kutsuttu sairaanhoitajaksi tai hoitoapulaiseksi ja pyydetty hakemaan kahvia tai tekemään muuta vastaavaa. Kunnioitan suuresti hoitohenkilökuntaamme ja heidän työtään, mutta tätä ei tunnu tapahtuvan miespuolisille työtovereilleni.
liikunta- ja kuntoutuslääkäri, Royal Oak, Michigan

≫ Minua raivostuttaa, kun ihmiset tulevat ensiapuun pikkuvaivojen vuoksi, jotka voisi hyvin hoitaa kotona.
ensiapulääkäri, Colorado Springs, Colorado

≫ Lääkäri tietää yleensä enemmän kuin verkkosivusto. Minulla on potilaita, joiden kanssa vietän pitkiä aikoja vastaanotolla, kerron heille heidän sairaudestaan ja suunnittelen hoitoa. Parin päivän päästä saan sitten sähköpostiviestin, jossa he kertovat löytäneensä internetistä jotain ihan erilaista ja outoa tietoa, jonka mukaan he haluavat toimia. Tekisi mieleni vastata (vaikken niin teekään), että mihin sinä sitten lääkäriä tarvitset.
lääkäri James Dillard

≫ Tiedän, että Valituissa Paloissa on neuvottu tekemään lista kaikista oireista ja ottamaan se mukaan lääkärin vastaanotolle, mutta aina kun joku potilas saapuu moisen listan kanssa, haluaisin vaihtaa alaa.
lääkäri Douglas Farrago

ARVELUTTAVA RESEPTI

≫ Toisinaan on helpompaa kirjoittaa potilaalle resepti kuin selittää, miksi hän ei tarvitse lääkettä.
sydänlääkäri, Bangor, Maine

≫ Peräti 94 prosenttia amerikkalaislääkäreistä ottaa vastaan lahjoja lääkeyhtiöiltä, vaikka tutkimusten mukaan lahjat vaikuttavat kliiniseen päätöksentekoon.
sisätautilääkäri, Rochester, Minnesota

≫ Potilaat istuvat usein odotushuoneessa jonottamassa, kun lääkärit kuuntelevat neuvotteluhuoneessa lääke-esittelijöiden myyntipuheita.
sydänlääkäri, Bangor, Maine

RAHALLA SAA

≫ Kyllä minä tiedän, miksi otit mukaan aviomiehesi ja kolme lastasi, jotka ovat myös sairaana. Ei, koko perhe ei saa hoitoa samalla hinnalla.
lääkäri Douglas Farrago

≫ Kun kaksikymmentä vuotta sitten perustin praktiikkani, korva-, nenä- ja kurkkutoimenpiteet tuottivat niin hyvin, että saatoin niiden turvin harjoittaa plastiikkakirurgiaa. Nykyään kauneusleikkauksista saamani tuotto riittää pitämään yllä myös korva-, nenä- ja kurkkutautien vastaanottoa, jonka kate pysyy hädin tuskin plussalla.
korva-, nenä- ja kurkkutautien lääkäri, plastiikkakirurgi, Dallas/Fort Worth

ILMAISIA NEUVOJA

≫ Älä mene leikkaukseen perjantai-iltapäivänä, jos mahdollista. Ongelmia ilmaantuu yleensä juuri leikkausta seuraavana päivänä. Jos se on lauantai, olet melko lailla oman onnesi nojassa, koska henkilökuntaa on liian vähän ja päivystyksessä on tungos, kun terveysasemat ovat kiinni.
sydänkirurgi, New York

≫ Usein on niin, että mitä korkea-arvoisempi lääkäri on, sitä todennäköisemmin hän ei ole lääkärinä paras valinta, koska hänen työpäivästään suuri osa kuluu hallinnollisissa tehtävissä. Hoitotyö ei enää ole hänen jokapäiväinen perustehtävänsä.
sydänkirurgi, New York

SYNKEMPI PUOLI

≫ Minua harmittaa, ettei innostukseni lääketieteeseen ole laimennut. Hallinnolliset kulut ovat kaksinkertaistuneet, ja työstä maksetaan aina vain vähemmän. Päivässä on hoidettava enemmän potilaita. Teen 12–14-tuntisia päiviä ja joudun käymään töissä viikonloppuisinkin. Lääkärin ammatti on minusta edelleen hienointa mitä on, mutta nykyään olen koko ajan uupunut.
lääkäri Vance Harris, Redding, Kalifornia

≫ Lääkäreiltä vaaditaan monella tapaa mahdottomia. Virheitä ei saisi tehdä koskaan. Ei kukaan voi elää niin.
lääkäri James Dillard

≫ Lääkärit puhuvat usein potilaistaan keskenään ja arvostelevat heitä, etenkin heidän ulkonäköään.
lääkäri, Washington

≫ Ihmiset tuntuvat luulevan, että kaikki lääkärit tuntevat toisensa. Kun annamme lähetteen erikoislääkärille, meillä ei yleensä ole hajuakaan, kuka hän on.
lastenlääkäri, Hartsdale, New York

≫ Useimmilla lääketieteen aloilla lääkäri on eniten tekemisissä vanhojen ihmisten kanssa. Kun vastaanotolle tulee nuori ihminen, lääkäri innostuu. Nuoren kanssa on usein enemmän yhteistä, ja hän saattaa olla viehättäväkin. Mitä nuorempi ja viehättävämpi potilas on, sitä enemmän lääkäri käyttää häneen rajallista aikaansa.
lääkäri, Washington

≫ Varaudu aikaan, jolloin sinua hoitavat työlleen vähemmän omistautuneet lääkärit, jotka ovat valmiita työskentelemään pienemmällä palkalla. Varaudu hyvin yleisluonteiseen ja nopeaan käyntiin, jossa vaivojesi syihin ei todennäköisesti missään vaiheessa puututa eikä piileviä oireita havaita.
lääkäri Vance Harris

≫ Parhaat lääkärit uskaltavat sanoa, että eivät tiedä tai ole varmoja. Vaarallisimpia ovat ne, jotka luulevat tietävänsä mutta eivät tiedä.
syöpälääkäri, Santa Cruz, Kalifornia

JÄRKI JA TUNTEET

≫ Kun lapsen vanhemmat kysyvät, mistä lapsen kuume johtuu, sanon, että todennäköisesti viruksesta. Jos kertoisin totuuden ja luettelisin kaikki mahdolliset kuumeen syyt syövän mukaan lukien, itkulle ei tulisi loppua. Se olisi vanhemmille liikaa.
lastenlääkäri, Hartsdale, New York

≫ Vaikka lääkäri ei potilaan läsnä ollessa itke, hän saattaa itkeä potilaittensa vuoksi kotona.
lastenlääkäri, Chicago

≫ Moni meistä lääkäreistä ei ole itse käynyt lääkärillä vuosiin.
liikuntalääkäri, Royal Oak, Michigan