Previous slide
Next slide

49 ruokaa pitkäikäisyyteen

elinikä
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Charlotte Hilton Andersen
Tosi juttu: Jos valitset ruokasi oikein, voit hyvinkin lisätä elinikääsi! Tämä lista sisältää muutakin kuin vihreää teetä.

Halkaistut herneet

Syötpä herneesi sitten lisukkeena tai hernekeitossa, sillä tuskin on väliä, kunhan ruokavaliossasi on vihreitä tai keltaisia palkokasveja. Kokonaiset keitetyt herneet ja muut palkokasvit ovat välimerellisen ruokavalion kulmakiviä, ja BMJ:n julkaiseman tutkimuksen mukaan niiden syöminen saattaa hidastaa ikääntymistä jopa solutasolla. Tutkijat olettavat, että terveysvaikutukset tulevat herneiden kuidusta ja antioksidanteista.

Saksanpähkinät

Jos menet pähkinöistä ihan pähkinöiksi, teet terveydellesi ison palveluksen. Ihmiset, jotka syövät pähkinöitä – erityisesti saksanpähkinöitä – vähintään kolmesti viikossa, saavat nauttia elämästä kaksi tai kolme vuotta pidempään BMC Medicinen tutkimuksen mukaan. Pähkinöitä napostelevilla oli huomattavasti pienempi riski sairastua syöpään tai sydänsairauteen, joista kumpikin on vakava huoli iäkkäämmillä ihmisillä. Yksi huono puoli asiassa kuitenkin on: toisen tutkimuksen mukaan terveysedut eivät ulotu maapähkinään eivätkä maapähkinävoihin.

Kasviproteiini

Ei paniikkia! Kukaan ei aio pakottaa pistämään pihviä kokonaan syrjään, mutta muutaman kasvisaterian syöminen viikossa voi lisätä viikkoja elinaikaasi. American Society of Nephrologyn mukaan kasviproteiinista on hyötyä erityisesti munuaisvaivoista kärsiville. Ikääntymistä hidastavat ruuat kuten kvinoa, riisi ja pavut, soija, tofu ja tattari sisältävät lähes saman määrän proteiinia per annos kuin liha – ja mukana tulevat kuidun, vitamiinien ja kivennäisaineiden edut. Lue lisää vegaanisista proteiininlähteistä

Porkkanat

Porkkanat ovat niin tyypillinen terveysruoka, että tuskin yllättää kuulla, että ne ovat terveydelle hyväksi. Mutta porkkana ei vain pidennä elinikää vaan saattaa auttaa sinua myös näyttämään seksikkäämmältä! Glasgow’n ja Exeterin tekemän tutkimuksen mukaan porkkanoiden sisältämä karotenoidi, joka antaa vihannekselle sen oranssin värin, voi hidastaa ikääntymistä ja tehdä ihmisestä viehättävämmän näköisen.

”Yksi keskikokoinen porkkana sisältää 204 prosenttia suositellusta A-vitamiinin päiväannoksesta. Se on antioksidantti, joka auttaa luomaan uusia, terveitä ihosoluja”, sanoo ravintoterapeutti Toby Amidor, joka on myös kirjoittanut kirjan Smart Meal Prep for Beginners. ”A-vitamiini suojaa ihoa myös viruksilta ja bakteereilta.” Lue lisää porkkanoiden terveyshyödyistä!

Sardiinit

Omega-3-rasvahapoilla on vahvat terveysedut – Yhdysvaltojen ravintoterapia-akatemian mukaan ne auttavat vähentämään sydänsairauden ja diabeteksen riskiä. Rasvahappoja löytyy lähes joka kalasta, mutta yksi parhaista ja vähiten tunnetuista on sardiini. Sardiini on kumma kala: se syödään silmineen, ja sen saa purkista, jossa se näyttää melkein nukkuvalta (ei kannata ajatella asiaa liikaa). Jo yksi annos kuitenkin sisältää puolet päivittäisestä omega-3:n tarpeestasi ja lähes 400 prosenttia tarvitsemastasi B12-vitamiinista, jonka on myös todistettu liittyvään pitkään elinikään. Tämä johtuu siitä, että koska sardiinit ovat pienikokoisia ja ruokaketjun pohjalla, niissä on epätodennäköisemmin myrkkyjä kuin tonnikalan ja lohen kaltaisissa isoissa kaloissa.

Etanat

Etanat eivät Suomessa ole vielä päässeet ruokapöytään niin kuin useissa muissa kulttuureissa, mikä on harmillista, sillä Nigeriassa tehdyn tutkimuksen mukaan meiltä jää välistä herkullinen raudanlähde, josta suuri osa ravinteista myös imeytyy. Pikkunilviäisissä on noin neljä milligrammaa rautaa per annos – enemmän kuin punaisessa lihassa – ja tarpeeksi korkea rautataso auttaa ehkäisemään anemiaa ja pidentämään elinikää.

Kookos

Kööpenhaminan yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan ruokavalio, johon sisältyy paljon terveellisiä rasvoja – kuten kookoksesta löytyviä keskipitkiä rasvahappoja – hidastaa aivojen ikääntymistä. Tutkimus tosin tehtiin hiirillä, mutta tutkijoiden mukaan on mahdollista, että trooppinen kookos voisi samalla tavalla auttaa ihmisiä iän karttuessa.

Hapankaali

Hapankaali ja muut sen kaltaiset hyviä bakteereja täynnä olevat ruuat voivat auttaa pidentämään elinikää. Tämä johtuu hapatetuissa ruuissa esiintyvistä lukuisista probioottikannoista. Ne vähentävät tulehduksia, parantavat vastustuskykyä ja auttavat ruuansulatuksessa, mikä puolestaan lisää terveellisten elinvuosien määrää.

Kefiiri

Jugurtin kaltainen hapatettu maitojuoma sisältää vaikuttavan sekoituksen bakteereja ja hiivaa – molemmat probiootteja, jotka ovat vatsalle hyväksi. University Health Care System -klinikalla Yhdysvalloissa työskentelevä ravitsemusterapeutti Kimberly Beavers kertoo näin: ”Kefiiri on yhdistetty terveysetuihin jo vuosien ajan, mutta sen todellista vaikutusta on vasta alettu tutkia. Viime aikoina tutkimus on keskittynyt muun muassa sellaisten sairauksien helpottamiseen kuin diabetes, sydänsairaudet ja infarktit.” Beavers suosittelee ostamaan makeuttamatonta kefiiriä ja lisäämään joukkoon omia hedelmiä kuten mustikoita, jolloin saadaan täynnä ravinteita ja probiootteja oleva smoothie.

Kimchi

Kimchi eli korealainen hapatettu kiinankaali on toinen ruoka, joka on täynnä vatsalle tärkeitä probiootteja. Herkullinen lisuke voi myös vähentää tulehduksia, jotka ovat ympäristöstä saatujen vapaiden radikaalien aiheuttamia ja voivat nopeuttaa ikääntymisprosessia. Täydet terveysedut saa, kun hapatetut vihannekset ovat osa jokapäiväistä ateriaa.

Bataatti

Bataatti ei ole vain perunan korvike: se ansaitsee tähden aseman ruokapöydässä, sillä Kansas State Univesityn tutkimuksen mukaan se sisältää elinikää pidentäviä aineksia. Tutkimuksen mukaan nämä värikkäät potut – erityisesti silmiinpistävän violetit lajikkeet – sisältävät runsaasti antosyaaneja, joiden on todettu vähentävän riskiä sairastua syöpään ja lisäävän elinikää. Bataatteja ei kuitenkaan kannata päällystää makeilla vaahtokarkeilla – sokeri tunnetusti vähentää elinikää.

Viini ja suklaa

Seuraavana vuosipäivänä rakas kannattaa yllättää herkuilla. Hyvä viini ja suklaa ovat yksi elämän suurimmista nautinnoista, ja nyt tutkijat ovat sitä mieltä, että herkut pidentäisivät elinikääkin. (Mikään tuskin sanoo ”rakastan sinua” paremmin kuin se, että autat kumppaniasi elämään pidempään!) Kumpikin on erinomainen resveratrolin lähde; Cell Metabolism -lehden julkaiseman tutkimuksen mukaan yhdiste voi kumota solujen ikääntymistä.
Näistä herkuista saa täyden hyödyn, kun muistaa hankkia tummaa suklaata ja punaviiniä. Kaakaojauhe, joka on tumman suklaan pääainesosa, on pullollaan flavonoideja, jotka ovat tehokkaita antioksidantteja. ”Tutkimukset ovat osoittaneet, että kaakaojauhe voi lievittää tulehduksia, suojata ihoa hapettumiselta ja parantaa kognitiivisia toimintoja”, sanoo lääkäri Josh Axe. ”Tummasta suklaasta saa parhaat terveyshyödyt, kun valitsee levyn, jossa kaakaojauhetta on mahdollisimman korkea prosentti ja suklaata syö kohtuudella.” Tällä tavoin saadaan suklaan terveysvaikutukset ilman, että ylimääräiset kalorit ja sokeri vaivaisivat liikaa.

Granaattiomena

Granaattiomenalla on voimaa – se voi lähettää urheilijat olympialaisiin ja Persefonen Manalaan. Aikojen saatossa tähän hedelmään onkin yhdistetty kaikenlaisia voimia. Onko väitteillä kuitenkaan mitään pohjaa? Sveitsissä tehdyn tutkimuksen mukaan kirpeissä punaisissa siemenissä saattaa piilläkin jos ei aivan kuolemattomuuden niin ainakin pitkän elämän salaisuus. Granaattiomenasta löytyvä molekyyli A-urolitiini muuttuu vatsassa mikrobien vaikutuksesta niin, että se auttaa lihassoluja suojautumaan ikääntymisen suurimmilta tekijöiltä. Parhaimmillaan granaattiomena on yksi maukkaimmista tavoista pidentää elinikää – ja pahimmillaankaan se tuskin lähettää syöjäänsä Manalaan.

Lohi

Kun puhutaan sydämelle terveellisistä omega-3-rasvahapoista, ei voi pistää paljon lohta paremmaksi. ”Omega-3-rasvahapot voivat lievittää tulehduksia ja auttaa estämään ikään liittyviä terveysongelmia kuten reumaa, sydänsairauksia ja dementiaa”, sanoo Axe. ”Lohessa on myös tiivis annos astaksantiinia, joka on luonnollinen väriaine ja jota on kutsuttu yhdeksi maailman parhaista ikääntymistä vastaan auttavista antioksidanteista.” Lue lisää kalan terveysvaikutuksista!

Mustikat

Mustikat ovat paitsi herkullisia myös täynnä A- ja C-vitamiinien kaltaisia ravintoaineita sekä antosyaanin kaltaisia antioksidantteja. ”Tutkimuksissa on todettu, että suurempi määrä antosyaaneja voi olla yhteydessä ikääntymiseen liittyvän rapistumisen vähentymiseen, mikä auttaa pysymään terveenä vanhetessakin”, selittää Axe. ”Mustikoissa olevat antioksidantit voivat myös suojata soluja hapettumisvaurioilta ja vähentää sydänvaivojen, syövän ja hermosairauksien kaltaisten kroonisten vaivojen riskiä.”

Pinaatti

Kyllä Kippari Kalle tietää! Pinaattia voi lisätä ison keon lautaselle vaikka joka päivä, sillä siinä on vain vähän kaloreita mutta runsaasti ravinteita. ”Pinaatti sisältää antioksidantteja, jotka taistelevat solujen tuhoutumista ja ennenaikaista ikääntymistä aiheuttavia vapaita radikaaleja vastaan”, sanoo Brooke Alpert, ravitsemusterapeutti ja The Diet Detox -kirjan kirjoittaja. ”Pinaatissa oleva A-vitamiini pitää ihon terveenä ja nopeuttaa haavojen paranemista, ja C-vitamiinia tarvitaan kollageenin eli uusia ihosoluja tuottavan proteiinin tuottamiseen.” Pinaatissa on myös runsaasti rautaa, jota harvat syövät nykyisellään tarpeeksi.

Viinirypäleet

Pienikokoinenkin hedelmä riittää, jos sitä syö tarpeeksi. ”Kokonainen rypäle sisältää yli 1600 luonnollista kasviyhdistettä, joihin lukeutuvat antioksidantit ja muut polyfenolit. Rypäleet tarjoavat kokonaisen kirjon terveysvaikutuksia, joilla voi olla yhteys terveelliseen ikääntymiseen, kun ne ovat osa jokapäiväistä ruokavaliota”, sanoo Amidor. ”Lisäksi alustavissa tutkimuksissa on todettu, että viinirypäleiden polyfenolit auttaisivat pitämään solut, silmät, luut, rakon ja maksan terveenä.”

Avokadot

Avokadot ovat monipuolinen, herkullinen ja kermainen hedelmä, ja ne ovat täynnä terveyttä edistäviä ravinteita. Axe kertoo näin: ”Avokadot ovat erityisen hyvä terveellisten rasvojen lähde, joka voi lievittää tulehduksia, pehmentää ihoa ja saada sen hehkumaan. Niissä on myös A-vitamiinia, joka auttaa soluja uusiutumaan ja vahvistaa ihon luonnollista suojaa ihosairauksia ja tulehduksia vastaan.” Lue lisää avokadosta!

Chia-siemenet

Olet varmaan kuullut jo paljon näistä pikkuruisista, ravinteikkaista siemenistä. Kuten monet muutkin ikääntymistä hidastavat ruuat, chia-siemenissä on paljon antioksidantteja ja tulehduksia lievittäviä ominaisuuksia, jotka auttavat suojaamaan ihoa. Näin selittää ravintoterapeutti Becky Kerkenbush. ”Ne ovat erinomainen omega-3-rasvahappojen ja kuidun – erityisesti liukoisen kuidun –  lähteitä, ja ne sisältävät neljä grammaa proteiinia ja kaikki yhdeksän tarvittavaa aminohappoa”, hän lisää. ”Syö niin paljon chiaa kuin pystyt!”

Parsakaali

Parsakaali on yksi suosituimmista vihanneksista, ja se tekee terveydelle ihmeitä. Sen sisältämä NMN-molekyyli voi erään tutkimuksen mukaan kohentaa luustolihasten, maksan ja silmien toimintaa. Se lisää insuliiniherkkyyttä, parantaa vastustuskykyä, auttaa pitämään sopivan painon ja lisää aktiivisuustasoa – tosin hiirillä”, Alpert selittää. ”Parsakaalissa on myös runsaasti kuitua ja folaatteja, jotka auttavat säätelemään ruoansulatusta ja jopa vähentävät joidenkin syöpien riksiä”, hän lisää. Lue lisää elintarvikkeista, joissa on vieläkin enemmän kuitua kuin parsakaalessa.  
 

Valkosipuli

Valkosipulissa oleva väkevänmakuinen yhdiste allisiini on tehokas antioksidantti ja ansaistee Beaversin mukaan paikan ikääntymistä hidastavien ruokein listalla. ”Kun käytät valkosipulia ruuassa, pilko se kymmenen minuuttia ennen pannulle päätymistä. Odotteluaika lisää allisiinin tuotantoa”, hän ohjeistaa. Lue lisää valkosipulista!
 

Persilja

Persilja sopii kaikkeen – soseista salaatteihin. Tämä on erinomainen asia, sillä se on hyvin terveellinen kasvi. ”Persiljassa on runsaasti C- ja K-vitamiinia sekä myrisetiini-nimistä flavonoidia, jonka on todettu ehkäisevän ihosyöpää”, sanoo ravintoterapeutti Jessica Tosto, joka työskentelee Pacen yliopistolla. ”K-vitamiinin ensisijainen tarkoitus on estää verta paakkuuntumasta, mutta uudet tutkimukset osoittavat, että se voi olla hyväksi myös luuston terveyden kannalta, sillä se saattaa vähentää osteoporoosia, madaltaa verenpainetta ja jopa parantaa muistia.”

Hampunsiemenet

Hampunsiemenien sisältämiin terveellisiin rasvahappoihin kuuluvat omega-3, omega-6, gammalinoleenihappo ja stearidonihappo, jotka kaikki ovat hyväksi iholle. Kerkenbushin mukaan ne auttavat myös ehkäisemään sydänsairauksia. ”Ne auttavat parantamaan ruuansulatusta, madaltamaan veren kolesterolitasoja ja helpottamaan tulehduksia”, hän sanoo.

Pellavansiemen

Puolet pellavansiemenöljyn sisältämistä rasvahapoista ovat alfalinoleenihappoja. Kerkenbush kertoo, että kun sitä syö, se muuntuu entistäkin tehokkaammiksi omega-2-rasvahapoiksi: dokosaheksaeeni- (DHA)ja eikosapentaeenihapoiksi (EPA). ”Pellavansiemenöljy sisältää myös flavonoideja, jotka ovat ”huonoa” kolesteriola madaltavia yhdisteitä”, hän lisää. ”Korkea kolesterolitaso saattaa liittyä kohonneeseen sydäntaudin riskiin.”

Luumu

Näiden mehukkaiden hedelmien sisältämät antioksidantit voivat auttaa ympäristöstä tulleiden vapaiden radikaalien aiheuttaman tuhon vastustamisessa. ”Vapaat radikaalit voivat vahingoittaa soluja, muuttaa niiden toimintaa tai ulkonäköä, ja ne voivat jopa edesauttaa syövän syntymistä”, sanoo ravintotieteen tohtori Roger E. Adams. ”Ihovauriot, jotka ovat yksi ikääntymisen ensimmäisistä merkeistä, johtuvat auringolle altistumisesta, ja ne ovat ensimmäinen merkki tuhosta, jota vapaat radikaalit voivat aiheuttaa solutasolla.” Luumut ja muut antioksidantteja täynnä olevat tummat hedelmät auttavat.

Cantaloupemeloni

Vesiliukoinen C-vitamiini, jota on runsaasti cantaloupemelonissa, auttaa suojaamaan ihoa ja muita soluja vapailta radikaaleilta sekä tuottaa kollageenia, joka on proteiini, joka sitoo ihon, luut ja muut kudokset yhteen. ”American Journal of Clinical Nurtrition -lehdessä julkaistu tutkimus kertoo, että jos syö enemmän C-vitamiinia, naisille voi tulla vähemmän ryppyjä”, Amidor selittää. ”Yksi kupillinen kuutioitua cantaloupemelonia sisältää 98% päivittäisestä annoksesta.”

Tee

Britit tietävät jotain, mitä me muut emme: teellä on monia terveysvaikutuksia erityisesti ikääntymisen hidastamiseen liittyen. American Journal of Clinical Nurtrition -lehdessä julkaistu tutkimus totesi, että iäkkäillä naisilla, jotka juovat teetä, oli pienempi todennäköisyys saada luunmurtumia, ja heidän luuntiheytensä oli parempi kuin niiden, jotka eivät juoneet teetä. ”Ikääntyessä luuntiheys usein vähenee, mikä saattaa johtaa murtumiin”, sanoo Amidor. ”Tutkimuksen tutkijat ovat sitä mieltä, että teessä olevat flavonoidit voivat auttaa estämään luun heikkenemistä eli osteoporoosia iän karttuessa.” Nämä asiat kehollesi tapahtuvat, jos juot teetä päivittäin 

Mantelit

Mantelit ovat sekä herkullisia että täynnä ihoa parantavia omega-3-rasvahappoja, A-, B- ja E-vitamiineja sekä kertatyydyttymättömiä rasvahappoja, kivennäisaineita ja antioksidantteja. Manhattan Dermatology and Cosmetic Surgery -klinikalla työskentelevä ihotautilääkäri Dendy Engelman selittää: ”Ilman niitä iho voi tulehtua. Rasvapitoinen ja epäterveellisiä öljyjä sisältävät ruuat voivat saada ihon turpoamaan, mikä taas voi aiheuttaa ihohuokosten tukkeutumista”, hän sanoo. ”Manteleissa ja useimmissa muissa pähkinöissä ja siemenissä on runsaasti ravinteita, joiden avulla ihoa voi kosteuttaa, tehdä siitä kimmoisamman, auttaa solujen uusiutumista ja suojata sitä vapailta radikaaleilta.”

Auringonkukan siemenet

Yksi kupillinen auringonkukan siemeniä kuorineen sisältää huimat 76 % päivittäisestä E-vitamiinintarpeesta. E-vitamiini on antioksidantti, joka suojaa solukalvoja vapaiden radikaalien aiheuttamalta tuholta, erityisesti jos se on peräisin UV-säteistä. Amidor sanoo: ”Voit toki käyttää aurinkorasvaa, mutta auringonkukan siementen napostelu auttaa vahvistamaan soluja sisältä ulospäin.”

Paprika

Paprika on ikääntymistä hidastavien vihannesten joukossa tärkeä lisä, ja se sopii useisiin ruokiin. Tämä onkin hyvä, sillä jokainen annos sisältää hyvän märän antioksidantteja ja C-vitamiinia, jotka kumpikin hidastavat ikääntymistä ja parantavat terveyttä. ”Paprikoissa on myös paljon karotenoideja, joista ne saavat kirkkaan värinsä”, Axe kertoo. ”Karotenoidit saattavat auttaa sellaisten ikään liittyvien vaivojen kuin kaihin ja verkkokalvon rappeutumisen ehkäisemisessä, mikä vähentää ikääntymisen merkkejä ja parantaa näköä.”

Maca

Maca-juuri tuntuu olevan kaikkialla nykyään, mutta sitä on käytetty jo muinaisista ajoista lähtien. Perulaisesta juuresta on tullut viime aikoina huippusuosittu sen tarjoamien terveysetujen vuoksi. ”Maca auttaa erityisesti tasapainottamaan hormoneja, mikä auttaa miehiä ylläpitämään sukukypsyyttä ja parantaa seksuaalista toimintaa”, Axe sanoo. ”Eläimillä tehdyt tutkimukset myös osoittavat, että maca voi auttaa estämään luukatoa, joka on tavallinen ikääntymiseen liittyvä vaiva, ja voi jopa auttaa helpottamaan vaihdevuosioireita.”

Maustekurkuma

Toinen esimerkki trendiruuista on maustekurkuma, jota on käytetty vuosisatojen ajan. Se on mauste, joka tunnetaan kultaisesta väristä ja lukuisista terveysvaikutuksista. ”Joidenkin tutkimusten mukaan kurkuman sisältämä kurkumiini voi auttaa suojaamaan vapailta radikaaleilta, edistää haavojen parantumista ja lisätä kollageenikerrostumia”, sanoo Axe. ”Se auttaa myös moniin ihovaivoihin kuten psoriakseen, ihosyöpään ja sklerodermaan.” Sillä on myös tulehdusta lievittäviä ominaisuuksia, ja se saattaa toimia luonnollisena kipulääkkeenä sellaisissa ikään liittyvissä sairauksissa kuin reuma. Lue lisää kurkumasta!

Luusoppa

Luusoppa on myöskin trendiruoka, joka on saanut paljon huomiota terveysvaikutustensa vuoksi. ”Soppa tehdään eläimen luusta, luuytimestä, ihosta ja jänteistä, joita on keitetty hiljalleen muutaman päivän ajan. Sopassa on paljon hyviä ravinteita ja yhdisteitä, jotka hidastavat ikääntymistä”, sanoo Axe. ”Siinä on erityisen paljon kollageenia, mikä voi vähentää nivelkipua ja parantaa ihon kimmoisuutta ja kosteustasapainoa.” Lisäksi hän huomauttaa, että luusopasta saatava kollageeni myös vahvistaa vatsan limakalvoja ja suojaa kaljuuntumiselta ja ihosairauksilta.

Parapähkinät

Etelä-Amerikasta kotoisin olevat pienet parapähkinät ovat täynnä seleeniä, joka on ihon terveydelle ja nuorekkaalle ulkonäölle tähdellinen kivennäisaine. ”Jotkin tutkimukset ovat osoittaneet, että ne, jotka syövät enemmän seleeniä, saavat vähemmän ihovaurioita auringossa”, sanoo Adams. ”Parapähkinöiden kaltaisia seleeninlähteitä kannattaa lisätä ruokavalioon viikoittain, jotta seleeniä saa tarpeeksi.”

Makrilli

Lohen lisäksi makrilli on yksi terveellisimmistä meressä elävistä kalalajeista, ja se ansaitsee paikkansa listalla. ”Makrillissa on paljon välttämättömiä ja kertatyydyttymättömiä rasvahappoja, jotka lisäävät ihon kimmoisuutta, solukalvojen terveyttä ja terveellistä väriä sekä estävät kuivumista ja hidastavat ikääntymistä”, sanoo Adams. ”Mitä vahvempia ihon solukalvot ovat, sitä terveemmältä ja nuoremmalta näytät.” Hän myös huomauttaa, että tämäntyyppisillä rasvoilla on myös antioksidanttisia ominaisuuksia, jotka suojaavat ihoa auringon aiheuttamalta vahingolta.

Appelsiinit

Appelsiinit ovat herkullinen, mehukas perushedelmä. Niiden sisältämä C-vitamiini auttaa parantamaan vastustuskykyä ja suojautumaan vapailta radikaaleilta. ”C-vitamiini on yksi hyödyllisimmistä ihoa kirkastavista ainesosista, ja sitä tarvitaan kollageenin tuotannossa – kumpikin hidastaa ikääntymistä”, sanoo Mount Sinain sairaalassa kosmeettisen ja kliinisen dermatologisen tutkinnan johtaja Joshua Zeichner.

Vadelmat

Vadelmat ovat pullollaan antioksidantteja. A- ja C-vitamiini edistävät ihon terveyttä ja lisäävät kollageenin tuotantoa, mikä johtaa pehmeämpään, taipuisampaan, nuorempaan ihoon, ainakin Engelmanin mukaan.

Tomaatit

Tomaateissa on lykopeenia, joka on tehokas antioksidantti, ja ne voivat auttaa estämään ikääntymiseen liittyviä sairauksia kuten osteoporoosia ja jopa auttaa pitämään ihon hyvässä kunnossa. Tomaateissa on myös paljon kuitua, A-, C- ja K-vitamiineja sekä terveyttä edistäviä, niasiinia, folaatteja ja kaliumia. Tomaatteja kannattaa syödä oliiviöljyn kanssa, sillä Kerkenbushin mukaan se helpottaa antioksidanttien imeytymistä elimistöön. 10 herkullista tapaa nauttia tomaatista

Vesikrassi

Tämä vedessä kasvava vihannes kuuluu samaan heimoon kuin parsakaali ja tarjoaa useita hyötyjä: siinä on fytoravinteita, jotka ravintoterapeutti Paige Benten mukaan voivat tutkitusti auttaa ehkäisemään joitakin syöpiä. Jos tämä ei vielä vakuuta, niin vesikrassi yhdistetään myös DNA-vaurioiden pienenemiseen.

Kananmuna

Jos haluat pidentää elinikääsi päivittäin, kannattaa kananmunia syödä aamupalaksi. Niissä on paljon koliinia, joka on muistia suojaava ravintoaine. Maksa itsessään tuottaa van pienen määrän koliinia, joten on tärkeää huolehtia, että sitä saa ruuasta tarpeeksi. ”Koliini luokiteltiin välttämättömäksi ravintoaineeksi vasta vuonna 1998, mutta sillä on tärkeä rooli aivojen välittäjäaineiden tuottamisessa ja solurakenteissa”, sanoo Bente. ”Tutkimusten mukaan koliini voi auttaa ehkäisemään maksasairauksia ja edistää verisuonten terveyttä.”

Vesimeloni

Rakastettu kesähedelmä on suurimmaksi osaksi vettä, joten se pitää sinut sekä nesteytettynä että kylläisenä. Se myös sisältää A- ja C-vitamiinin kaltaisia elintärkeitä ravinteita, jotka auttavat pitämään ihon ja hiukset vahvoina ja terveinä. Tosto kertoo näin: ”Vesimelonissa on myös lykopeenaa, joka on antioksidantti ja tulehduksia lievittävä yhdiste jota ollaan parhaillaan tutkimassa siksi, että se saattaa vähentää ikään liittyvää verkkokalvon rappeutumista – mikä on sokeutumisen suurin syy -, parantaa aivojen terveyttä, ja mahdollisesti jopa viivästyttää Alzheimerin taudin puhkeamista ja etenemistä.”

Kombucha-tee

Tämä hapatettu juoma on täynnä probiootteja ja voi Engelmanin mukaan auttaa ihovaivojen hoidossa. Tutkimuksissa todetaan probioottien hyödyt aknen, ruusufinnin ja rohtumien hoidossa. ”Jos vatsalaukun bakteeriympäristö on epätasapainoinen ja epäterveellinen, verenkiertoon pääsee myrkkyjä, jotka aiheuttavat tulehduksia kehon eri puolilla”, Englenman sanoo. ”Mahalaukun kasvuston muutos ja siitä seuraava tulehdus voivat aiheuttaa ihon ärtymistä niille, jotka kärsivät aknesta, ruusufinnistä tai rohtumista.” Kombuchassa olevat probiootit auttavat tasapainottamaan mahalaukun bakteerikantaa.

Kiivi

Jo yhdessä kiivissä on jopa 64 milligrammaa C-vitamiinia, mikä kattaa aikuisen lähes koko suositellun päiväannoksen (65-90 milligrammaa, Yhdysvaltojen terveysinstituutti). Lisäksi tutkimus osoittaa, että näillä makeilla, herkullisilla hedelmillä olisi vaikutus veressä kulkeviin lipideihin, sillä ne auttavat madaltamaan fibrinogeeniksi kutsuttua yhdistettä, joka aiheuttaa veren hyytymistä. Bente kertoo, että yhden tutkimuksen mukaan kiivien syöminen oli myös yhdistetty matalampiin triglyseridin tasoihin ja korkeampiin hyvän kolesterolin tasoihin.

Miso-keitto

Japanilaiset ovat syöneet miso-keittoa vuosisatojen ajan sen herkullisen maun ja terveysvaikutusten vuoksi. Näihin vaikutuksiin kuuluvat naisilla pienentynyt rintasyövän riski Journal of the National Cancer Institute -lehden julkaiseman tutkimuksen mukaan. Siinä on myös runsaasti probiootteja, jotka – Engelman muistuttaa – ovat yleisiä ikääntymistä hidastavissa ruuissa ja jotka edistävät ihon terveyttä.

Jugurtti

Jugurtti on suosittu välipala kaikkialla maailmassa, ja siitä saa tärkeitä ravintoaineita kuten proteiinia ja kalsiumia. Monissa jugurteissa on myös vatsalle terveellisiä probiootteja. ”Mitä enemmän tutkimusta tehdään vatsan hyvinvoinnista, sitä selvempää on, että hyvä bakteeritasapaino on tärkeää”, sanoo Bente. ”Eräs viimeaikainen tutkimus totesi, että probiootit voivat pidentää hedelmäkärpästen elinikää jopa 60 prosenttia!”

Punajuuri

Punajuuri sopii niin salaattiin ja leivän päälle kuin ruuan kanssa ja jopa jälkiruuaksi. Ne ovat erittäin terveellisiä. ”Niistä saa nitraattia, jolla on todettu olevan myönteinen vaikutus verenpaineeseen, verisuonten terveyteen ja yleiseen sydämen terveyteen”, Bente kertoo. Tutkimusten mukaan punajuuret voivat myös lievittää tulehduksia.

Kaurapuuro

Kaurapuuro on erinomainen liukoisen kuidun lähde, joka vähentää huonoa kolesterolia elimistössä. ”Tämänkaltainen kuitu pitää sappihapot vatsassa eikä anna niiden imeytyä uudelleen ennen ulostamista, mikä auttaa madaltamaan kolesterolitasoa”, selittää Bente. Lisäksi kaurassa on paljon antioksidantteja, jotka auttavat suojaamaan soluvaurioilta. Lue lisää kaurasta!

Vesi

Vettä ei voi ehkä laskea ruuaksi, mutta se on tähdellinen selviytymisen kannalta. Sen avulla voi myös saada terveemmän ja nuoremman näköisen ihon. ”Ihosolut voivat kuivua, jos viettää aikaa auringossa. Vesi voi pitää ne nesteytettyinä sekä tislata kuona-aineita hiestä”, Adams kertoo. ”Tämä auttaa vähentämään ihoärsytystä ja auttaa kehoa käsittelemään kuona-aineita helpommin.” Pyri juomaan ainakin kahdeksan 2 desilitran lasillista vettä päivittäin.

Ei mitään

Yksi uskaliaimmista viimeaikaisista ravintotutkimuksista oli Nature-lehdessä julkaistu tutkimus, jonka mukaan paras elinikää lisäävä ruoka oli… no, ei oikeastaan mikään. Tutkijoiden mukaan ihmiset, eläimet ja jopa madot, joiden ruokavaliossa ei ollut paljon kaloreita, elivät noin 40 % pidempään kuin hyvinruokitut kanssaeläjänsä. Toki voidaan pohtia, ovatko paastoamisella saavutetut ylimääräiset vuodet niin mukavia, jos koko ajan on nälissään. Viimeaikaisissa tutkimuksissa onkin pohdittu ”ajoittaista paastoamista”, joka tarkoittaisi, ettei söisi mitään 12-36 tuntiin.

Lue lisää: 

8 ruokamyrkytyksen oiretta, jotka kaikkien tulisi tunnistaa

Terveempi elämä näiden kahdeksan ruoka-aineen avulla

18 ihanaa ruoka-ainetta, jotka voivat pelastaa henkesi