Previous slide
Next slide

5 parasta ruokaa jotka helpottavat astman oireita (ja 3 jotka pahentavat niitä)

astma_avocado
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Brooke Nelson
Ruokavaliolla voi olla rooli astman oireiden vakavuudessa. Syö näin ja hengitä helpommin.

Syö: rasvaista kalaa

Omega-3-rasvahappojen terveyshyötyihin kuuluu muutakin kuin sydänsairauksilta, halvaukselta, diabetekselta ja kognitiivisilta ongelmilta suojaaminen: nämä hyvät rasvahapot saattavat myös auttaa astmapotilasta. Omega-3-rasvahapolla, jota löytyy lohen, makrillin ja tonnikalan tapaisista rasvaisista kaloista, on tulehduksia lieventävä vaikutus, mikä voi myös vähentää keuhkoputken tulehduksia, jotka ovat yleinen astmakohtauksen oire. Hyötyä saattaa saada jo ennen syntymää: eräs Southhamptonin yliopistossa tehty tutkimus osoitti, että lapset, joiden äidit söivät lohta kahdesti viikossa raskaana ollessaan, sairastuivat myöhemmin epätodennäköisemmin astmaan.

Syö: marjoja ja vihreitä vihanneksia

Marjoissa ja vihreissä vihanneksissa on suuret annokset C-vitamiinia, jonka tiedetään auttavan ylläpitämään tervettä vastustuskykyä ja vähentää pihinää lapsilla. Pyri syömään hedelmiä ja vihanneksia kaikissa sateenkaaren väreissä saadaksesi kaiken irti niiden terveyshyödyistä.

Juo: maitoa

Maito ei ole vain mainio kalsiumin lähde vaan myös täynnä magnesiumia, astmaa auttavaa mineraalia, jota löytyy myös pellavansiemenistä. Magnesium rentouttaa keuhkoputkea ympäröiviä lihaksia, mikä pitää ilmatiet aina avoinna, kertoo lääkäri Colleen Pierre Parents-lehdelle.

Syö: porkkanoita

Porkkanat eivät ole hyväksi vain näölle – ne saattavat myös suojella liikunnan aiheuttamilta astman oireilta ainakin Health-lehden mukaan. Tämä johtuu siitä, että ne ovat täynnä beta-karoteenia – antioksidanttia, joka kehossa muuttuu A-vitamiiniksi ja näin parantaa vastustuskykyä astmakohtauksia vastaan. Mitä kirkkaamman värinen porkkana, sitä suuremmat määrä tätä tärkeää karotenoidia se sisältää.

Syö: avokadoja

Jos tarvitset enää lisäsyitä ottaa avokado mukaan ruokavalioosi, tässä yksi lisää: ne sisältävät tärkeää glutationi-nimistä antioksidanttia, joka suojaa keuhkoja hengitysteiden ongelmilta ja kudosvaurioilta. Mikä vielä parempaa, ne ovat täynnä sydämelle terveellisiä rasvoja, jotka voivat alentaa huonon kolesterolin tasoa ja lisätä hyvää kolesterolia.

Jätä välistä: pikaruoka

Tiedät varmaan, että pikaruoka on pahasta vyötärönympärykselle, mutta se on myös keuhkojen vihollinen. British Medical Journalin mukaan lähes 2 miljoonaa lasta kattanut kansainvälinen tutkimus analysoi yhteyttä pikaruuan kulutuksen ja astmaan sairastumisen riskin välillä. Jos pikaruokaa nautti kolme tai yli kolme kertaa viikossa, vakavan astman riski näytti lisääntyneen 39 prosenttia teini-ikäisillä ja 27 prosenttia lapsilla. Tutkijat olettavat, että tämä johtuu pikaruoan sisältämistä tyydyttyneistä ja transrasvoista, jotka saattavat heikentää vastustuskykyä.

Jätä välistä: viini, kuivatut hedelmät, pikakeitot ja perunat

Viini, kuivatut hedelmät, kuivatut tai pikakeitot ja valmisperunat sisältävä kaikki sulfiitteja, jotka toimivat säilöntäaineina ja voivat laukaista astmakohtauksen ja johtaa anafylaktiseen shokkiin ihmisillä, jotka ovat aineelle erityisherkkiä. On myös hyvä vältellä salisylaatteja, jotka ovat toinen kuivatuista hedelmistä ja valmisruuista löytyvä yhdiste, sillä niiden tiedetään myös laukaisseen astmakohtauksia.

Jätä välistä: juusto ja sienet

Jos olet allerginen homeelle, kannattaa vältellä juuston, sienten ja hot dogien kaltaisia ruokia, sillä kaikki ne sisältävät hometta ja saattavat laukaista astmakohtauksen samalla tavalla kuin homeisessa huoneessa ajan viettäminen. Käyneiden ruokien kuten soijakastikkeen, oluen, viinin ja etikan syömistä kannattaa myös tarkkailla. Lue ruokien etiketit tarkasti ja kerro allergiasta ravintolan työntekijöille, kun syöt ulkona.

 Lue lisää: 

Näin pidä astman hallinnassa

Mikä syynä, kun yskä ain jatkuu?

Nämä ihomuutokset voivat kertoa vakavasta sairaudesta