Previous slide
Next slide

6 asiaa, jotka sinun täytyy tietää virtsarakon syövästä

virtsarakon syöpä
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Trusted Studios
Pelkästään tänä vuonna 80,000 amerikkalaisella todetaan virtsarakon syöpä, ja se vie 17,000 henkeä. Näin toteat virtsarakon syövän aikaisemmin ja hoidat sen heti.

Virtsarakon syöpä on yleisempi miehillä

Miehillä virtsarakon syöpä todetaan elämän aikana neljä kertaa todennäköisemmin kuin naisilla, ja se on miehillä esiintyvistä syövistä neljänneksi yleisin. Lääkärit eivät tiedä tarkalleen miksi, mutta tutkimukset ovat osoittaneet, että se voi liittyä miesten androgeeni-hormoneihin, jotka ilmeisesti vaikuttavat virtsarakkoon syntyvien kasvainten kasvuun.

Vaikka virtsarakon syöpää esiintyy useammin miehillä, naisilla virtsarakon syövästä johtuva kuolleisuus on korkeampi, kertoo American Society for Clinical Oncology. Sen vuoksi kaikkien tuleekin olla tietoisia virtsarakon syövän merkeistä ja oireista, olipa riski sen saamiseen millainen hyvänsä.

Mitä merkkejä ja oireita minun tulisi pitää silmällä?

Oireiltaan virtsarakon syöpä voi muistuttaa muita sairauksia, kuten munuaiskiviä tai virtsatietulehdusta. Paina siis mieleesi merkit, jotka kertovat, että tekeillä onkin jotain vakavampaa.

Useimmille virtsarakon syöpään sairastuville ensimmäinen oire on virtsassa näkyvä veri. Sen voi helposti sekoittaa kuukautisiin tai virtsatietulehdukseen, mutta virtsassa olevaa verta ei aina näe paljaalla silmällä. Sen vuoksi virtsassa esiintyvä veri tai muut oireet (kuten virtsaamisen aikana tuntuva kipu tai polte, tai alaselässä, alavatsassa tai lantiolla tuntuva kipu) tulisi aina käydä tarkistuttamassa, jotta lääkäri osaa lähettää sinut oikeisiin laboratoriokokeisiin.

Vuonna 2013 menestynyt liikemies David Dimick, aviomies ja kahden lapsen isä, huomasi verta virtsassaan. Lääkäri vahvisti, että Davella oli aggressiivinen virtsarakon syöpä, joka vaati välitöntä hoitoa.

”Moinen uutinen oli järkytys, mutta tiesin, että meidän olisi toimittava nopeasti,” Dave muistaa.

Yhdysvaltain syöpäyhdistys kertoo, että kun virtsarakon syöpä löytyy levinneisyysvaiheessa 0 (varhaisimmassa vaiheessa), viiden vuoden suhteellinen elossaoloennuste on 95 prosenttia.

Minulla on joitakin oireita. Mitä teen seuraavaksi?

Jos sinulla on oireita, lääkärisi määrää joukon kokeita. Virtsatesti vahvistaa, ettei kyseessä ole tulehduksesta, ja miesten kohdalla fyysisellä testillä pois suljetaan myös eturauhaseen liittyvät ongelmat.

Kun nuo vaivat on tutkittu, lääkärisi määrää mahdollisesti lisäkokeita, kuten virtsarakon sisätutkimuksen (kystoskopia) tai ottamalla pieniä koepaloja diagnoosin vahvistamiseksi.

Kun virtsarakon syöpä todetaan, sen kaikkein yleisin muoto on uroteelikarsinooma, joista koostuukin 90 prosenttia kaikista tapauksista.

Kolmanneksella virtsarakon syövästä kärsivillä syöpä on levinnyt virtsarakon syvempiin kerroksiin (mutta ei sen ylkopuolelle). Niistä syöpä voi levitä imusolmukkeisiin (eli se on paikallisesti edennyt), tai kauemmas elimistöön (se on metastasoitunut eli levittänyt etäispesäkkeitä).

”Yritän muistuttaa potilaitani siitä, että he eivät ole pelkkiä tilastoja, ja että jokainen syöpätapaus on ainutlaatuinen,” sanoo tri Marc Matrana, Gayle and Tom Benson Cancer Centerin vanhempi onkologi. ”Monilla virtsarakon syöpään sairastuneilla on toivoa. Tiivis yhteistyö oman hoitotiimin jäsenenä onkin kriittinen osa sopivan hoidon löytymistä.”

Mikä on oikea hoito minulle?

Virtsarakon syöpää voidaan hoitaa monin eri tavoin. Lääkärisi päättää yhdessä kanssasi, mikä niistä syöpäsi tyypin ja levinneisyysvaiheen perusteella sopii sinulle parhaiten. Tavallisesti hoito kuitenkin käsittää leikkauksen (jossa rakko poistetaan osittain tai kokonaan), säteilyhoitoa, kemoterapiaa sekä immunoterapiaa. Jotkut hoidot ajoittuvat päällekkäin, kuten leikkaus ja kemoterapia.

Daven lääkäri päätti, että kemoterapia ja leikkaus olisivat paras ensimmäinen askel.

”Kun arvioin potilasta* hoidon suhteen, otan huomioon hänen historiansa ja nykyisen tautistatuksensa, jotta voin päättää, mikä on paras hoito hänen syövälleen,” toteaa tri Matrana.

*Dave ei ollut tri Matranan potilas.

Hoitokierroksia tarvitaan useimmiten monta

Monien varhaisessa vaiheessa olevien virtsarakon syöpää sairastavien huolenaihe on, että virtsarakon eri osiin voi usein ajan myötä muodostua uusia syöpiä. Pitkälle edenneiden ja metastasoituneiden virtsarakon syöpien kohdalla syöpä palaakin lähes aina – jopa 86 prosenttia paikallisesti levinneistä ja metastasoituneista syövistä etenee kahden vuoden sisällä.

Daven syöpä osoittautui valitettavan sitkeäksi monista kemoterapiakierroksista sekä virtsarakon rekonstruktioleikkauksesta huolimatta.

”Se palasi jo kolme kuukautta hoidon ja leikkauksen jälkeen,” Dave muistaa. ”Yhden imusolmukkeen tulos oli positiivinen. En voinut uskoa, että syöpä oli palannut niin pian. Se oli rankkaa myös perheelleni.”

Monille hoitokokemus voi tuntua pelottavalta ja ylivoimaiselta etenkin, jos syöpä etenee ensimmäisten hoitojen jälkeen. On kuitenkin tärkeää, ettei potilas anna periksi. Hoitovaihtoehtoja on olemassa myös potilaille, joiden syöpä on palannut ensimmäisten hoitojen jälkeen, ja tautia on silti mahdollista hoitaa.

Immunoterapiasta uutta toivoa osalle potilaista

Immunoterapia on hoito, joka etsii ja hyökkää syöpää vastaan yhdessä potilaan oman immuunijärjestelmän kanssa.

”Kun saimme tietää, ettei kemoterapia enää tepsinyt, poikani kertoi lukeneensa netistä immunoterapiasta. Niinpä otin siitä selvää. Luin, että immunoterapia opettaa ihmisen oman immuunijärjestelmän taistelemaan syöpää vastaan, ja silloin tiesin haluavani kokeilla sitä. Viimeisessä kuvauksessa syöpää ei näkynyt, eikä se myöskään ole palannut,” Dave kertoo.

Dave osallistui nykyään USA:n lääkeviranomaisten hyväksymän immunoterapialääke IMFINZI:n® (vaikuttava aine durvalumabi) kliiniseen kokeiluun.

IMFINZI-valmisteella voi olla vakavia sivuvaikutuksia. Dave ja hänen lääkärinsä joutuivat keskeyttämään hoidon kaksi kertaa tulehdusreaktion vuoksi. Kun sivuvaikutukset saatiin kuriin, Dave saattoi taas jatkaa hoitoa.

”Jos sinulla todetaan virtsarakon syöpä, muista, ettet ole yksin,” Dave muistuttaa. ”Aina on jokin syy jaksaa toivoa. Rohkaisen muita tämän diagnoosin saaneita olemaan proaktiivisia ja neuvottelemaan lääkärinsä kanssa olemassa olevista hoidoista.”

Jos uskot, että IMFINZI-valmisteen kaltainen immunoterapiahoito voisi sopia sinulle, puhu lääkärisi kanssa. Kaikista hoitovaihtoehdoista on tärkeä neuvotella oman hoitotiiminsä kanssa – nykyään vaihtoehtoja on olemassa enemmän kuin koskaan aiemmin.

Lue lisää:

Näin vältät veritulpan 

6 kurkkusyövän oiretta, jotka saattavat jäädä huomaamatta

Paksusuolen syöpä – älä aikaile niin pelastut!