Nielurisoilla on yllättäväkin tarkoituksensa, mutta ne voivat aiheuttaa todellista tuskaa. Jos olet koskaan kärsinyt propuista, tiedät, että ne voivat olla parhaimmillaan ärsyttäviä ja pahimmillaan vaatia kirurgisen toimenpiteen.
Proppuja syntyy, kun nielurisojen pikkuisiin rakoihin joutuu ruoanrippeitä, bakteereita tai kuolleita ihosoluja. Työntyessään yhteen nielurisoissa ruoka tai muut partikkelit muodostavat kovia palloja, joita kutsutaan propuiksi. ISRN Dentistry -julkaisussa ilmestyneen tutkimuksen mukaan propuista kärsii noin 8 prosenttia aikuisista.
Mitä proput ovat?
Proput ovat nielurisoissa olevia kovia kalkkeutumia. Ne ovat tavallisesti vaaleankeltaisia tai valkoisia, mutta ne muodostuvat niin syvällä nielurisoissa, ettei niitä voi nähdä peilistä. Journal of Otolaryngology-Head and Neck Surgery -julkaisussa ilmestyneen tutkimuksen mukaan proput muistuttavat hampaisiimme muodostuvaa plakkia.
Miten proput muodostuvat?
Nielurisat toimivat osana immuunijärjestelmäämme keräämällä bakteereita ja suodattamalla pois pöpöt. Kun nielurisoihin jää partikkeleita, kuten pieniä ruoanmuruja tai limaa, ne saattavat jäädä kiinni nielurisoihin ja niissä voi alkaa kasvaa bakteereita. Kun partikkelit kovettuvat, niistä voi muodostua kalkkeutumia eli proppuja.
Mitkä merkit kertovat propuista?
Monilla ihmisillä on täysin oireettomia proppuja. Jos niistä ei ole vaivaa, niille ei luultavasti myöskään tarvitse tehdä mitään.
Jos oireita ilmenee, saatat huomata nielurisoissasi punoitusta tai ärsytystä, hengityksesi saattaa haiskahtaa, nielurisasi voivat tulehtua tai kurkkusi tulla kipeäksi, ja nieleminen voi tuntua vaikealta tai kivuliaalta. Proput saavat hengityksen haisemaan pahalta, sillä niissä kasvaa bakteereita, mutta pahanhajuinen hengitys paljastaa terveydestäsi muutakin. Jotkut propuista kärsineet ovat myös kertoneet tuntevansa kipua tai painetta korvissaan.
Kuka proppuja saa?
Emme tiedä tarkalleen, miksi joillekin syntyy proppuja toistuvasti ja toisille ei, mutta muutama asia kannattaa pitää mielessä. Cleveland Clinicin pää- ja niskalääkäri Kyra Osbornen mukaan ihmiset, joiden nielirisoissa on syvempiä rakoja, ovat alttiimpia saamaan proppuja. Ne voivat myös olla yleisempiä teinien keskuudessa.
Miten proppuja hoidetaan?
Jos huomaat pieniä proppuja, jotka eivät ole kivuliaita tai aiheuta muita oireita, voit ehkä poistaa ne itse painamalla niitä vasten hellästi hammasharjallasi. Työnnä aina eteenpäin, jotta et tukehdu niihin tai niele niitä. Joskus reipas kurlaaminen voi myös tepsiä.
Jos et pysty poistamaan proppuja itse, lääkärisi voi ehkä suorittaa toimenpiteen huoneessaan. Usein toistuvat proput voivat kertoa, että nielurisojen poisto on tarpeen.
Joillekin ihmisille proppuja syntyy useammin kuin toisille, mutta voit estää niitä muodostumasta huolehtimalla suuhygieniastasi. Muista siis harjata hampaasi kahdesti päivässä ja käyttää hammaslankaa ainakin kerran päivässä. Alkoholittoman suuveden päivittäinen käyttö voi myös olla avuksi.
Lue lisää:
6 varhaista kurkkusyövän oiretta, jotka jäävät helposti huomaamatta