Previous slide
Next slide

6 merkkiä, joista tunnistat kilpirauhassyövän

kilpirauhassyöpä
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Marissa Laliberte
Jos kärsit näistä oireista, sinulla saattaa olla hoitoa vaativa kilpirauhassyöpä.

Näkyvien oireiden tärkeys

Suurin osa kilpirauhassyöpätapauksista havaitaan vahingossa. Yleensä syöpä havaitaan, kun potilaalle tehdään ultraäänitutkimusta, tietokonekerroskuvausta tai magneettikuvausta jostain muusta syystä. ”Kyhmyjä itsessään harvoin huomataan”, sanoo lääketieteen tohtori Michael Tuttle. Tuttle työskentelee endokrinologina Memorial Sloan Ketteringin syöpäkeskuksessa New Yorkin osavaltiossa. (Lue lisää muista vaikeasti havaittavista syövistä.) Hänen mukaansa potilaan on usein parempi pitää syöpää silmällä ja tarkkailla, ettei se pahene sen sijaan, että hoito aloitettaisiin heti. ”Huomiotta voi jättää oireettomat, millimetrin kokoiset muutokset, jotka löytyvät vain, jos niitä lähtee etsimään. Jos kuitenkin niskassa tuntuu selkeästi jotain tai on muita näkyviä oireita, niitä ei saa missään tapauksessa jättää huomiotta.” Jos olet havainnut mitään listassa mainituista oireista, keskustele asiasta lääkärisi kanssa.

Kyhmy niskassa

”Miehet tuntevat kyhmyn usein ajaessaan partaa, naiset taas meikatessaan”, sanoo lääketieteen tohtori Robert Smallridge, joka työskentelee Jacksonvillessä, Floridassa, Mayo Clinic-syöpäkeskuksessa. (Lue lisää: yleisiä syövän oireita naisilla ja yleisiä syövän oireita miehillä.) Noin 90 prosenttia kilpirauhaskyhmyistä on hyvänlaatuisia. Jos aataminomenan alla tuntuu suurikokoinen kyhmy, kokeile nielaista. ”Tarkkaile, liikkuuko kyhmy ylös ja alas, kun nielaiset”, neuvoo Tuttle. ”Useimmat kyhmyt eivät liiku.”

Käheä ääni

Äänihuulien lihaksia kontrolloiva kurkunpään hermo sijaitsee aivan kilpirauhasen takana. Harvinaisissa tapauksissa kyhmy – erityisesti pahanlaatuinen sellainen – voi kasvaa kilpirauhasen ulkopuolelle ja vaurioittaa hermoa, mikä taas vaikuttaa kurkunpäähän. Smallridgen mukaan useimmat potilaat kuvailevat oiretta äänen käheydeksi. 

Krooninen yskä

Pieni joukko kilpirauhassyövästä kärsiviä ihmisiä kärsii myös arvoituksellisesta yskästä, johon ei liity muita verentungokselle tyypillisiä oireita. ”Kilpirauhassyövästä johtuva yskä ei tartu, joten monesti ollaan hämmentyneitä, kun yskä jatkuu ilman kuumetta tai limaa”, Tuttle sanoo. 

Nielemisvaikeudet

Kyhmy, joka on kasvanut niin suureksi että haittaa nielemistä, voi olla merkki aggressiivisesta ja hyvin pahanlaatuisesta syövästä. ”Nielemisvaikeudet ovat harvinainen mutta huolestuttava oire”, Tuttle sanoo. ”Se tarkoittaa, että kasvain on suuri ja kasvaa edelleen.” Nielemisvaikeudet voivat olla myös merkki kurkkusyövästä, joten oireesta kannattaa keskustella lääkärin kanssa.

Niskakipu

Suurin osaa kyhmyistä ei tunnu, vaan niskakipu johtuu todennäköisesti muusta syystä. ”Harvat kyhmyt ovat kivuliaita tai epämukavia”, sanoo Tuttle. Harvinaisissa tapauksissa kyhmy voi kuitenkin sattua. Kipu alkaa kaulan etuosasta ja joskus säteilee jopa korviin asti.

Hengitysvaikeudet

Kilpirauhassyövän oireet saattavat aiheuttaa hengitysvaikeuksia silloinkin, kun et nieleskele tai puhu. Anaplastinen kasvain on hyvin harvinainen – kilpirauhaskasvaimista vain noin 1 prosentti on anaplastisia – mutta se kasvaa nopeasti. Kun kyhmy kasvaa, se saattaa painaa henkitorvea ja hermoja, sanoo Smallridge. Saatat hengästyä silloinkin, kun et ole aktiivinen, varsinkin selällä maatessa.

Lue lisää
7 munasarjasyövän oiretta, joita et ehkä huomaa 
Valokuva paljasti, että vauvalla on syöpä
Eturauhassyöpä ja psa-testi