Previous slide
Next slide

6 terveysongelmia ehkäisevää syytä juoda vettä

vesi
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat
Riittävä vedensaanti on elintärkeää kehollesi ja aivoillesi.

Tutkimukset osoittavat, että riittävä veden juominen ehkäisee terveysongelmia päästä varpaisiin.

Tarvittava veden määrä riippuu monista seikoista: ihmisen painosta, ilmastosta, jossa hän asuu, sekä siitä, miten usein hän harrastaa liikuntaa. Vanha sääntö, jonka mukaan ihmisen pitäisi juoda päivässä hieman yli litra vettä jaettuna useampaan pieneen erään, pätee edelleen.

Selkein merkki riittävästä vedensaannista on se, että virtsa on läpinäkyvän keltaista tai vaaleaa. Jos virtsa on tummemman keltaista, pitäisi luultavasti juoda enemmän vettä. Oma olotila voi kuitenkin olla tähän vielä parempi mittari. Vesi virkistää sekä kehoa että mieltä. Esittelemme tässä joitakin riittävän vedensaannin terveysvaikutuksista.

1. Tunnet itsesi hyvin energiseksi

Veden mukana soluihisi virtaa ravinteita tasaiseen tahtiin, mikä voimistaa energiatasoasi. Kun ihminen kärsii nestehukasta, ravinteita virtaa kehossa vähemmän, koska solukalvot muuttuvat vähemmän läpäiseviksi. Se vaikuttaa sekä fyysiseen että henkiseen suorituskykyyn ja tekee olon raukeaksi ja hitaaksi. Tieto on peräisin Yhdysvaltain Pohjois-Carolinan ja Tuftsin yliopistojen yhteisestä nesteytystutkimuksesta tehdystä selonteosta.

2. Tunnet itsesi voimakkaaksi liikkuessasi

Vesi auttaa säilyttämään esimerkiksi natriumin, kaliumin ja magnesiumin oikean elektrolyyttitasapainon lihaksissa. Ilman vettä lihakset kramppaavat helpommin. Tutkimukset ovat osoittaneet, että vähäinenkin nestehukka saattaa vaikuttaa fyysiseen suorituskykyyn.

3. Painosi saattaa pudota

Yhdysvaltalaisen Illinoisin yliopiston yli 18 000 aikuisella teettämässä uudessa tutkimuksessa havaittiin, että ihmisten lisättyä päivittäistä vedenjuontiaan 1–3 lasillisen verran (keskimääräisen neljän päivittäisen vesilasillisen lisäksi) he söivät vähemmän. Heidän syömisensä väheni jopa 205 kilokalorin verran vuorokaudessa.

4. Muistisi saattaa parantua

Aivosi ovat erittäin riippuvaiset nesteestä. Kaikki aivojen synapsit ja hermosolut tarvitsevat nestettä toimiakseen normaalisti. Aikakauslehti Nutrientsin (suomeksi ravintoaineet) julkaisemassa yhteenvedossa kerrottiin tutkimustulosten paljastavan täysin johdonmukaisesti, että lasten juotua vettä heidän muistinsa ja keskittymiskykynsä paranee. Tutkimustulokset eivät ole yhtä selkeät siitä, pitääkö se paikkansa myös aikuisilla.

 5. Selätät flunssan oireet 
helpommin

Siihen on syynsä, kun lääkärisi kehottaa sinua juomaan enemmän tuntiessasi olosi flunssaiseksi. Kun olet sairas, kehosi täytyy käydä hyökkäykseen taudinaiheuttajia vastaan, ja solusi tarvitsevat tavallista enemmän nestettä pystyäkseen siihen. Veden juominen auttaa myös irrottamaan limaa ja pitämään nenän ja kurkun kosteana.

6. Suolistosi toimii säännöllisesti

”Vesi yhdessä ravintokuitujen kanssa vaikuttaa ulosteen syntyyn ruoansulatusjärjestelmässä”, sanoo kliinisen lääketieteen professorina Tulanen syöpäkeskuksessa Yhdysvaltain Louisianassa toimiva lääketieteen tohtori ja gastroenterologi Jordan J. Karlitz. Nestetasapainoa ylläpitämällä voi välttää ummetusta.

Oletko kyllästynyt veden juomiseen?

Harkitse muuttavasi nesteytysrutiiniasi hiukan: voit yhtä hyvin juoda hiilihapollista vettä tai esimerkiksi hedelmillä maustettua vettä, mutta älä missään tapauksessa käytä jumasi keinotekoisia makeutusaineita tai sokeria.

Älä myöskään juo maustettuja kivennäisvesiä, koska niihin on lisätty suolaa ja sokeria. Voit myös syödä paljon vettä sisältäviä hedelmiä ja vihanneksia, kuten vesimelonia, kurkkua, tomaatteja, viinirypäleitä ja kirsikoita.

Myös yrttiteetä, maitoa ja erilaisia urheilujuomia voi käyttää nestetasapainon ylläpitoon, kunhan niissä ei vain ole liikaa kofeiinia tai sokeria.

Lue lisää:

11 ruokailutottumusta, jotka auttavat painonpudotuksesta

Kuinka paljon vettä piätisi oikeasti juoda? 

Virtsatietulehdukset saattavat yleistyä keski-iässä