Previous slide
Next slide

7 asiaa, jotka kehollesi tapahtuu eron jälkeen

ero_keho
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Hana Hong
Vaikka emme todellakaan kaipaa lisää pelonaiheita – yksin kuolemiseen liittyvä huoli riittää kyllä – erojen fysiologiset vaikutukset voivat ottaa koville.

Elimistö yrittää joko paeta tai taistella

”Pakene tai taistele” -reaktio on elimistömme alkukantainen, sisäänrakennettu reaktio, joka valmistelee sen selviytymistämme uhkaavaan vaaraan tai hyökkäykseen. Tämä luonnollinen reaktio ei laukea vain fyysisten olosuhteiden tuloksena, vaan se voi käynnistyä myös henkisen trauman seurauksena. Psykologi Erika Martinezin mukaan ”elimistö näkee eron stressinaiheuttajana, eikä se erottele, tuleeko stressinaiheuttaja särkyneen sydämen vai metsästävän leijonan muodossa. Elimistö reagoi molempiin samalla tavalla. Reaktioon voi liittyä tärinää, huonoa keskittymiskykyä ja häiritseviä ajatuksia. Leijonan aiheuttama stressi ohimenevä, mutta erosta syntyvä stressi kestää pidempään ja voi johtaa krooniseen ahdistukseen. Jos sitä ei hoideta, seurauksena voi olla masennusta.”
 

Muutoksia unessa ja ruokahalussa

Tästä voit syyttää kirottuja hormoneitasi. Henkisen ahdistuksen yleisimmät merkit ovat merkittävät muutokset unessa ja ruokahalussa. Erot aiheuttavat pitkäaikaista stressiä, joten elimistöön erittyvä kortisoli siirtää verta pois ruoansulatusjärjestelmästä saaden sen hidastumaan. Samalla se aiheuttaa esimerkiksi ärtyneen suolen oireyhtymää. Tuloksena on se, että ryhdyt syömään liikaa tai liian vähän, tai turvaudut ”lohturuokaan”. Eikä siinä kaikki. ”Myös unessa voi tapahtua isoja muutoksia. Unettomuus tai liikaunisuus ovat tavallisia oireita tärkeän suhteen päättyessä, ja ne voivat aiheuttaa muita fyysisiä oireita, kuten päänsärkyä, matalaa energiatasoa, motivaation puutetta, ahdistusta, suurempaa stressiä ja masennusta,” sanoo Christina Hibbert, kliininen psykologi, puhuja ja teoksen Who Am I Without You: 52 Ways to Rebuild Self-Esteem After a Breakup kirjoittaja.
 

Dopamiini aiheuttaa voimakkaita mielihaluja

Vuonna 2011 Columbian yliopistossa suoritettu tutkimus osoitti, että kun ihminen on kokenut eron ja kaipaa voimakkaasti jotain, joka oli ennen olennainen osa hänen elämäänsä, tunteet voivat ilmetä mielihaluina. Mielenkiintoista kyllä, vaikutukset näkyvät aivojen samoissa osissa kuin kokaiiniaddiktin kokemat vieroitusoireet. Psykologi ja pariterapeutti Jenev Caddell valaisee ilmiötä: ”Rakastuneiden ihmisten aivoissa nähdään lisääntynyttä toimintaa alueilla, jotka tuottavat välitysaine dopamiinia, joka taas liittyy olennaisesti aivojen/elimistön palkkiojärjestelmään. Eron jälkeen tämäkin osa aivoista voi aktivoitua, joten ihminen voi alkaa ajatella entistä kumppaniaan pakonomaisesti saamatta siitä kuitenkaan mitään palkkiota.”
 

Immuunijärjestelmäsi heikkenee

Oletko koskaan kuullut ihmisten kuvaavan eroaan sanomalla että he tunsivat ”jääneensä rekan alle”? Jos uskot erojen aiheuttavan fyysistä kipua, olet aivan oikeassa. Ero on elimistöllesi rankka kokemus, sillä se sulkee immuunijärjestelmän tietyt osat, jotka auttavat torjumaan viruksia. Caddell sanoo: ”Elimistöön vapautuu stressihormoneita, jotka voivat ajan kuluessa heikentää immuunijärjestelmän toimintaa ja aiheuttaa monia erilaisia terveysongelmia. Kehosi on siis heikompi eron jälkeen, ja saatat myös tuntea herkemmin fyysistä kipua. Ihmiset käyttävät eroista fyysisiä vertauskuvia, sillä ne voi todella tuntea fyysisenä kipuna. Kaikki on yhteydessä.”
 

Kortisolitaso ja verenpaine syöksyvät kattoon

Kortisoli on stressihormoni, jota elimistöön vapautuu, kun olemme stressaavassa tilanteessa. Hibbertin mukaan romanttisen suhteen hajotessa kortisoli aktivoi sympaattisen hermostomme ja auttaa meitä poistamaan stressinaiheuttajan. Se kuitenkin tekee sen nostamalla sydämensykettä ja verenpainetta. ”Ero on pitkäaikainen stressinaiheuttaja, ja kortisoli pysyy elimistössämme paljon pidempään kuin olisi hyväksi. Niinpä se aiheuttaa ahdistusta, huolta, pelkoa, fyysistä uupumusta ja muita mahdollisia oireita.”
 

Ihosi alkaa kukkia

Tuntuu siltä, että nykyään miltei mikä tahansa aihettaa aknea, ja valitettavasti myös ero voi saada ihosi kukkimaan. Wake Forestin vuonna 2007 suorittamassa tutkimuksessa tutkijat totesivat, että aknea esiintyy 23 prosenttia todennäköisemmin ihmisillä, jotka kokevat kovaa stressiä (esimerkiksi eron seurauksena). He tarkkailivat erityisesti vaihtuvia muuttujia. Monia muita aknea aiheuttavia tekijöitä, kuten säätä, säädeltiin, jotta tulokset pysyisivät puhtaina. Tulokset todistivat, että stressi voi tosiaan aiheuttaa tulehduksen – ja akne on tulehduksellinen sairaus.
 

Sydämesi laajenee väliaikaisesti

Emme tarkoita tätä kuvainnollisesti. Kun käyt läpi eroa, sydämesi kirjaimellisesti laajenee. The American Heart Association kuvaa tilaa särkyneen sydämen oireyhtymäksi, joka voi johtaa ongelmiin sydämessä ja verisuonissa, ja aiheuttaa esimerkiksi sydänlihaksen vajaatoimintaa. ”Osa sydäntä laajenee väliaikaisesti, eikä pumppaa kunnolla. Loput sydämestä toimii normaalisti tai ehkä tavallista voimakkaammin supistuen.” Tämä oireyhtymä vaikuttaa todennäköisemmin naisiin, ja yli 80 prosenttia tapauksista todetaankin juuri naisilla. Särkyneen sydämen oireyhtymän oireisiin kuuluu rintakipua ja epäsäännöllisiä sydämenlyöntejä, joten sitä luullaan usein virheellisesti sydänkohtaukseksi. Onneksi se paranee tavallisesti muutaman viikon aikana ja se koetaan yleensä vain kerran.

Lue lisää: 

14 anteeksiantamatonta virhettä parisuhteessa

Opi kuuntelemaan kumppaniasi

Parisuhde – 9 yleistä tapaa, joilla sabotoit suhteesi